Mirabilys Magazin

  • Măreşte caracterele
  • Dimensiune normală caractere
  • Micşorează caracterele
Astenia

Astenia

Email

| Dr. Alexandru Vanatoru | Medic medicina generala | Competenta apifitoterapie | Clinica Raphael Medica |

 

Definitie
Astenia reprezinta scaderea fortelor organismului, cu reducerea capacitatii de munca fizica si intelectuala, provocata de diverse cauze si cu forme de manifestare clinica variata. Spre deosebire de oboseala fiziologica (normala dupa un efort) astenia se manifesta intr-un mod mai intens, prelungit in timp si nu dispare prin repausul obisnuit.
Principalele cauze ale asteniei contribuie si la clasificarea diferitelor forme ale acestei tulburari.

Astenia de munca
Vom intalni un tip de astenie fizica si psihica, de "munca", produsa de efortul fizic si intelectual prelungit, in conditii nefavorabile - aer poluat, zgomot, lumina insuficienta sau prea puternica, stres psihic - ceea ce face sa apara o stare de slabiciune generala; ca urmare, orice activitate cere un efort semnificativ de vointa, nimic nu mai vine de la sine, apar greseli, nesiguranta, scaderea randamentului, slabirea memoriei.
Tratamentul se bazeaza pe odihna fizica si psihica, dieta bazata pe fructe si legume bogate in vitamine (miere, polen, lactate), plante mineralizante, vitaminizante si tonice cerebrale si digestive.
Se vor folosi cu succes siropurile macerate la rece din fructe proaspete de padure: coacaze negre, afine, catina, macerate apoase din frunze de menta, cimbru, rozmarin, obligeana, coada calului; se poate face un amestec in urmatoarele proportii:

cimbru

1,0 p

obligeana

0,5 p

rozmarin

1,0 p

coada calului

1,0 p

menta

0,5 p

Se adauga doua linguri de amestec de plante la un litru de apa plata, se lasa peste noapte, apoi se consuma treptat in timpul zilei.

De folos sunt si baile din plante cu actiune sedativa si tonica totodata la nivelul sistemului nervos. Vom folosi:

muguri de pin

1,0 p

flori de levantica

1,0 p

cimbru de cultura

1,0

Cu 500 g amestec preparam 10 litri de apa de baie, prin infuzarea plantelor timp de 20 de minute intr-un litru de apa, care apoi se toarna in apa de baie. Baia dureaza 20 - 30 de minute si se face in fiecare zi, timp de 7 - 10 zile.

Astenia nevrotica
Este o forma speciala de astenie, care apare prin epuizarea fizica si psihica in conditii de suprasolicitare nervoasa, atunci cand individul este fortat sa intre in contradictie cu el insusi.
In acest caz astenia se manifesta cu acompaniamentul insomniei sau al somnului agitat si superficial, dar si al durerilor de cap.
Pentru acest tip de astenie se apeleaza la plante cu efect sedativ pronuntat: flori de tei, talpa gastii, sovarf, cimbru, valeriana, paducel, flori de levantica, radacina de obligeana. Plantele se administreaza fie sublingual sub forma de pulbere, fie macerate la rece sau scurt infuzate (3 minute). Aceste plante se mai pot folosi pentru bai generale zilnice a cate 20 - 30 de minute, timp de 15 - 20 de zile.

Astenia sexuala
O ultima forma majora de astenie este astenia sexuala, manifestata de regula la barbati. Ea se caracterizeaza prin incapacitatea tranzitorie sau de durata de a initia si sustine relatii amoroase. Se poate ajunge la lipsa totala a dorintei sexuale precum si la pierderea preocuparilor de ordin erotic. Tratamentul acestei forme de astenie este complex si cere o mare incredere in medic din partea pacientului. Medicul trebuie sa separe tulburarile psihogene de cele organice, precum si sa patrunda in intimitatea psiho-emotionala a pacientului.
Medicul va cere o viata ordonata, evitarea oricarui abuz de alcool, tutun, evitarea stresului si a surmenajului, se vor asocia indicatii de dieta si de tratament fitoterapic.
Se recomanda folosirea zilnica a fructelor si legumelor proaspete, a sucurilor obtinute din acestea si a salatelor.
Vor fi introduse in alimentatie mierea de albine, polenul, laptisorul de matca. In fitoterapie se descriu numeroase amestecuri afrodiziace, regula de baza in schema de tratament fiind combinarea plantelor excitante (stimulante), cu cele tonice (nutritive) fizice si mentale. De exemplu, amestecul de ginseng, ghimbir si busuioc in parti egale are un efect afrodiziac si intaritor remarcabil. Se pot folosi cu succes uleiurile volatile adaugate in apa de baie. Se pun 1 - 2 lingurite de ulei volatil de pin, levantica, coriandru sau liliac la o cada de apa.
Sucul radacinii de telina este folosit in traditia populara cu mult succes in tratarea asteniei sexuale, actiunea tonica si afrodiziaca facandu-se rapid resimtita.
In final vom trage un semnal de alarma in ceea ce priveste prevalenta majoritara a asteniei in randul locuitorilor de la orase; mult mai rar vom intilni aceasta afectiune la sate. Trebuie sa invatam sa muncim si sa ne relaxam adecvat sa nu mai promovam competitia si scopurile materiale in dauna sanatatii.

 

 
 NOUTĂŢI EDITORIALE


BAZELE RADIESTEZIEI PRACTICE - Partea 1Această carte reprezintă rodul a peste 20 de ani de studii, cercetări și experimentări. Ea pune la dispoziția radiesteziștilor, și nu numai, o mulțime de elemente practice.
Prin realizarea unei baze teoretice clare, prin descrierea corectă a situațiilor, prin explicațiile diferitelor fenomene și multe altele
aceștia sunt sprijiniți să înțeleagă mai bine cazuistica și tehnicile aplicate, le clarifică ceea ce se întâmplă cu diverși pacienți,
lămurește unele neconcordanțe și le oferă o bază de lucru cu mult mai largă și mai eficientă.

comandă...
SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

Maxima Zilei

Viața este uneori foarte zgârcită: trec zile, săptămâni, luni și ani fără să simți nimic nou. Totuși, odată ce se deschide o ușă, o adevărata avalanșă pătrunde prin spațiul deschis. Acum nu ai nimic, iar in clipa următoare ai mai mult decât poți accepta.

cine este online?

Avem 54 vizitatori online

Autentificare

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.


CURSURI

CURSURI DE ASTROLOGIE
ŞI FENG-SGUI
recunoscute de Ministerul Muncii. Diplomele obţinute vor da dreptul absolvenţilor să practice profesia de astrolog.
Pentru înscrieri, structura şi durata cursurilor detalii aici...

Banner

Banner

Banner

CELE MAI CITITE ARTICOLE