Mirabilys Magazin

  • Măreşte caracterele
  • Dimensiune normală caractere
  • Micşorează caracterele
Constelaţia Peştilor

Constelaţia Peştilor

Email

| Rodica Purniche | Astrolog |


Constelaţie care nu corespunde nici ca întindere şi nici ca localizare cu Semnul zodiacal omonim, localizată între aproximativ 15º Peşti şi 26º Berbec. Este o constelaţie mare şi ştearsă, care vechilor greci le-a evocat trupurile Afroditei şi lui Eros, fiul ei, legate, după ce ei s-au preschimbat amândoi în peşti, unul ocupând partea vestică iar celălalt partea de nord a constelaţiei. Poate fi văzută iarna, spre sud, ca o imensă literă V larg deschisă, având la vârf steaua fixă cea mai luminoasă, Alrisha (Alpha Piscium), al cărei nume în araba veche înseamnă “şnur”. Este o stea dublă, care realizează o “plimbare” completă în jurul centrului comun de greutate în 720 de ani, distanţa actuală dintre ele fiind în descreştere.
Corpul peştelui vestic are forma unui cerculeţ: un inel cu cinci stele; la jumătatea distanţei care separă cele două figuri, spre peştele vestic, se află steaua dublă Zeta Piscium. Pe un fundal mai estompat se poate vedea, printr-un telescop puternic, un centru luminos: galaxia M74, o spirală largă, ce se desfăşoară foarte aproape de steaua fixă Alpherg (Eta Piscium). Această galaxie conţine nebuloase spirale asemănătoare cu Calea Lactee.
Se spune că această constelaţie găzduieşte steaua lui Van Maanen, o pitică albă, foarte rar vizibilă, care este o stea veche, fierbinte, ale cărei dimensiuni nu depăşesc mărimea unei planete. Tot aici se află şi NGC 524, o galaxie ecliptică, a cărei strălucire scăzută necesită echipamente speciale pentru a fi fotografiată.

Această constelaţie constituie “reşedinţa” punctului vernal, adică a locului în care se află Soarele la momentul echinocţiului de primăvară, el urmând, cât de curând, să intre în Semnul zodiacal Vărsător. Cu aproximativ 2000 de ani în urmă, acest punct s-a aflat între constelaţiile Berbec şi Peşti, tranzitând, de atunci încoace, constelaţia Peştilor.

 

 
 NOUTĂŢI EDITORIALE


AGENDĂ (cu povestioare) 2018CALENDAR DE PERETE 2018SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

Maxima Zilei

Cine oare îmi va încredinţa un trup duhovnicesc atâta vreme cât eu nu pot stăpâni nici măcar un trup pământesc? Trupurile mici si pieritoare pe care le avem acum ne-au fost dăruite așa cum şcolarilor li se dau poneii. Trebuie să învăţăm să le conducem, nu pentru că într-o bună zi am scăpa cu totul de cai, ci pentru că într-o bună zi s-ar putea să călărim pe deşeuate, neînfricaţi şi voioşi, pe acei bidivii incomparabil mai mari, pe caii aceia înaripaţi, strălucitori, de pasul cărora se cutremură lumea si care ne aşteaptă poate chiar acum cu nerăbdare, bătând din copite si sforăind pe nări, în grajdurile Împăratului.
(C.S. Lewis)

cine este online?

Avem 59 vizitatori online

Autentificare

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.


CURSURI

CURSURI DE ASTROLOGIE
ŞI FENG-SGUI
recunoscute de Ministerul Muncii. Diplomele obţinute vor da dreptul absolvenţilor să practice profesia de astrolog.
Pentru înscrieri, structura şi durata cursurilor detalii aici...

Banner

Banner

Banner

CELE MAI CITITE ARTICOLE