|
Mai multe articole..
|
|
Pagina 1 din 6 |
Cel care renunță la voia lui înaintea aproapelui este limpede că mintea lui vede virtuțile. Iar cel care ține la voia lui în relația lui cu aproapele este limpede că bolește de ignoranță. Cel care renunță la voia lui înaintea aproapelui a dobândit smerenia întru cunoștință. Iar cel care ține la voia lui bolește de ignoranță și mândrie. Căci ascultarea este maica vieții veșnice, iar neascultarea este maica pierzaniei.
Luna este cea care ne da impulsurile sentimentale, iar in functie de fazele in care se afla, putem actiona in viata de zi ci zi. Avand o miscare ciclica extrem de rapida, practic de 28 de zile, este utilizata de astrologi in previziunile zilnice. Simbolic, este sufletul nostru, taramul amintirilor, al sentimentelor si viselor.
In functie de pozitia ei fata de Soare, putem defini destul de riguros perioadele noastre de activitate, de fapt actionand conform unui calendar universal.
Luna poate sa fie in interiorul sau in exteriorul orbitei Pamantului.
Cand este in interior, deci mai aproape de intalnirea cu Soarele, adica mai aproape de faza de Luna Noua, atunci ea opereaza in legatura cu energia sinelui, cu sentimentele.
Luna Noua ne indica atmosfera si posibilitatile de realizare, facandu-se previziuni in acest sens.
Cand este in exterior, deci mai aproape de opozitia cu Soarele, adica mai aproape de faza de Luna Plina, sentimentele sunt extravertite, dominate de mintea obiectiva. Deci zile inainte de Luna Plina, sunt zilele in care toate proiectele pe care le-am declansat la Luna Noua - trebuiesc ajustate, trebuie sa perseveram in realizarea lor, sa acceleram ritmul si sa gasim calea cea mai simpla si viabila prin care sa reusim sa ajungem la "destinatia" pe care ne-am propus-o. La Luna Plina, se discuta mai mult de atmosfera sentimentala, de finalizare, de impartasirea realizarilor, de intelegerea evenimentelor, de eliberarea de gandurile invechite, pentru a face loc altora noi, pentru ca de Luna Noua sa pornim la un alt drum.
Asadar, faza de Luna Plina poate fi asemuita simbolic cu faza de realizare, fiind momentul energizarii si iluminarii maxime, momentul materializarii si concretizarii. Realizarile nu sunt neaparat de ordin material, ele pot fi si in plan sentimental si emotional.
Luna Plina are o importanta deosebita, deoarece este momentul cel mai potrivit pentru o analiza atenta a ceea ce ne-am propus sa facem si cum ne-am descurcat. Obiectivele noastre devin clare, increderea asigurandu-ne si succesul. Daca au aparut probleme sau piedici in realizarea a tot ceea ce ti-ai propus, priveste atent si obiectiv, analizeaza cauzele, pentru ca in viitor sa numai apara acest gen de obstacole.
Iata pe scurt un ciclu lunar, de fapt un ritm in care ar trebui sa ne planificam viata.
De ce este atat de importanta Luna?
In Orient, oamenii au acordat dintotdeauna o foarte mare importanta Lunii. Primele popoare erau nomade si se identificau cu mobilitatea si instabilitatea Lunii. Tocmai de aceea, astronomii antici observau cerul nu in functie de Soare, ci in functie de fazele Lunii.
"Luna absoarbe influxul solar vital si il transmite Pamantului, favorizand nasterea regnurilor vegetal, animal si uman. Ea este primul indicator al faptelor concrete, al schimbarilor materiale si exterioare; sub influenta ei se afla starile personale, destinul si bunastarea materiala. Este posibil ca Luna si nu Soarele sa reprezinte, mai ales pentru femei, adevarata natura personala, cea pe care ele ar fi urmat-o daca nu ar fi fost impiedicate sau constranse sa-si canalizeze vointa in alta directie" spune un astrolog antic hindus.
FAZELE LUNII
Luna Noua - inceputul unui nou ciclu, iti propui proiecte noi, le gandesti, dar atentie, lucrurile pe care nu le-ai finalizat in ciclul anterior sau problemele emotionale pot influenta in bine sau rau, noul ciclu. In acest caz noul ciclu ar putea avea ca rol expres rezolvarea "afacerilor" neterminate. Foarte important ar fi sa iti propui in scris ce vrei sa faci, un fel de jurnal, iar la fazele intermediare sa analizezi tot in scris fiecare etapa. Dat fiind ca viitorul incepe intotdeauna in prezent, este si un moment bun pentru prospectarea perspectivelor, prognoze, estimari ale rezultatelor viitoare. Energia este minima, astfel ca sunt de preferat reflectia si planificarea, in locul executiei. Astronomic si astrologic Luna si Soarele sunt in conjunctie (pe cer, Luna nu se mai vede, fiind ascunsa de stralucirea Soarelui, sau - daca Luna este asezata in linie dreapta intre Soare si Pamant, are loc o eclipsa de Soare); din acest moment, Luna este in crestere.
Faza de crestere - este perioada in care trebuie sa depui efort, sa te straduiesti, sa inlaturi indoielile, temerile. Pot apare evenimente exterioare care sa impiedice progresul, trebuie insa sa fim increzatori, sa analizam ce anume se dezvolta si sa contribuim intens la aceasta
Primul patrar - Soarele si Luna la 90 de grade ( in cuadratura) - este o perioada critica, in sensul ca orice activitate in care suntem implicati necesita decizii, sau altii iau decizii in legatura cu noi. Oricum luarea deciziei este dificila daca te confrunti cu probleme emotionale, de multe ori parand depasit de situatii. Cel mai important este insa sa actionezi, sa te hotarasti, pentru ca altfel te vei simti supus compromisului Semintele incep sa germineze. Acum ai prilejul sa vezi daca lucrurile merg asa cum ti-ai propus tu. Daca evaluarea este dificila, ghideaza-te dupa ceea ce simti: esti multumit de derularea lucrurilor si impacat cu ceea ce promit ele in continuare? Daca nu, atunci este cazul sa decizi ajustari importante pentru a corecta ce a fost gresit sau ce nu functioneaza asa cum ai dori.
Faza de crestere - este perioada in care pot apare o schimbare sau mai multe, care necesita adaptare, in care putem corecta greselile facute, in care putem ajusta proiectele, pentru a realiza forma lor finala. Trebuie sa constientizam si sa acceptam faptul ca exista necesitatea de a face schimbari.
Tripura Sundari - pozitia cea mai armonioasa dintre Soare si Luna, corespunzatoare "Numarului de aur" ("cea care este frumoasa in toate cele trei Lumi")
Caracterizata de energiile frumusetii, armoniei, succesului, iubirii. In aceasta zi se incep actiuni si au loc intalniri importante, se iau decizii majore, se dau examene. Este o zi foarte frumoasa si benefica pentru a face dragoste. Tot in aceasta zi se pot concepe copii insa, retineti: atunci cand cuplul vrea sa conceapa un copil, este indicat ca el sa consulte un astrolog pentru a evita existenta planetelor retrograde la momentul conceptiei, si anume (in ordine): Saturn, Mercur, Marte, Venus sau a planetelor neaspectate. Cea mai benefica faza a Lunii, tot ceea ce se intreprinde se afla sub semnul reusitei, iubirii, armoniei, succesului. Putem duce la bun sfarsit tot ceea ce an inceput ieri, zi favorabila tratamentelor cosmetice si terapeutice. Influxul Lunii este extrem de benefic si puternic.
Luna Plina - este faza de constientizare si materializare, de realizare. Putem analiza ce ne-am propus sa facem si ce am reusit, cum ne descurcam, sa eliminam cauzele perturbatoare, sa avem incredere ca vom reusi. Este momentul de implinire, cand se culeg roadele pentru ceea ce s-a semanat la Luna Noua. Este un moment de energie maxima, in care avem prilejul sa vedem rezultatele obtinute din activitatile planuite, pregatite si derulate pe durata Lunii in crestere. Roadele depind de felul in care am stiut sa ne sustinem planul in derularea lui si de felul cum am lucrat pentru a-l implini. In asemenea momente, indiferent de natura rezultatelor, este bine sa nu fim singuri.
Faza de descrestere - este si ultima faza a ciclului, si in mod ideal este perioada in care ne putem goli de resentimente, amintiri, atasamente, obisnuinte nepotrivite, de toate acele sentimente individuale care afecteaza relatiile sentimentale. Este important sa renuntam la orice forma de egoism si sa depasim starea in care avem impresia ca viata trece pe langa noi. Trebuie sa ne eliberam pe noi si pe ceilalti de ceea ce s-a intamplat pentru a ne pregati de un nou ciclu lunar. Trebuie sa comunicam, sa ii informam pe cei din jur despre realizarile sau proiectele noastre, sa impartasim din cunoasterea noastra, sa daruim. Este perioada in care trebuie sa ne exprimam si sa ne manifestam in asa fel incat sa fim pe placul celor din jur, pentru a fi mai eficienti si coerenti.
Ultimul patrar - Soarele si Luna la 90 de grade, in cuadratura - este perioada de recoltare dar si de renuntare la lucrurile si relatiile inutile. In aceasta perioada este foarte importanta atitudinea noastra fata de viata, chiar daca vom trece prin crize sau dificultati, acestea ne sunt necesare pentru ca acum este momentul unei decizii, care se refera la modul in care analizam ce se intampla si nu la actiune. In acest moment, nereusitele din ciclul acesta pot determina unele crize si frustrari, fortand luarea unor decizii de schimbare aparent mai dificile, pentru ciclul urmator. Pe moment nu este nimic de facut concret, dar deciziile luate acum merita sa fie puse in actiune in proiectele viitoare. Ele ar putea fi, dintr-un anumit punct de vedere, cele mai bune realizari ale acestui proces.
Legat de sanatate trebuie sa tinem cont de urmatoarele aspecte
Luna in crestere
Dieta pentru vitalizare - se foloseste intotdeauna dupa o perioada de efort intens sau, si mai bine, inainte de a incepe o perioada mai solicitanta fizic, mental sau emotional; de asemenea, dupa o perioada de dezechilibru al starii normale de sanatate; este foarte indicata tinerelor mame, imediat dupa nastere si pe toata durata alaptarii. Se incepe intotdeauna pe Luna in crestere, la doua-trei zile dupa Luna Noua. Aceasta dieta contine: lactate de casa consumate pana la ora 15.00 cel mai tarziu (daca este vara, se recomanda lactatele si laptele de capra); oua de prepelita, foarte multe cereale (in special hrisca, naut, soia preparata in casa), salate si sucuri de fructe preparate cu miere; alune de padure, fistic, stafide, nuci, masline, cartofi, radacinoase, leguminoase etc. Mancarea gatita trebuie preparata la foc cel mult 60-90 de minute si se consuma in cel mult 30-36 de ore de la momentul gatirii. Calitatile preparatelor sunt: proaspat, gustos, moale (de exemplu: pilaf, piure, galuste, terciuri) iar gustul predominant va fi gustul dulce, dar dulcele natural de la fructe si legume.
Absoarbe, planifica, dezvolta, atrage, stocheaza, tensiunea este in crestere.
Corpul absoarbe mult mai bine energiile si substantele vindecatoare dar si pe cele nocive.
Se face mai usor:
- tonifierea si fortificarea organismului;
- alimentarea cu energie vindecatoare a diferitelor organe;
- tratarea dintilor, dar fara extractii;
- daca se doreste cresterea in greutate se mananca mai mult;
Atentie:
- exista riscul de ingrasare;
- acumularile de apa in organism sunt mai greu de eliminat;
Luna plina
Este maximul fazei de crestere. Tot ce s-a scris la Luna in crestere este la maxim. Atentionarile de mai sus sunt la modul imperativ!
Luna in descrestere
Dieta pentru armonizare corporala- se foloseste intotdeauna cand exista un exces ponderal sau cand se are in vedere pregatirea organismului pentru o perioada mai indelungata de terapii/tratamente de purificare, intrucat aceasta este o dieta "usuratoare". Se incepe si se face intotdeauna pe Luna descrescatoare, la una-doua zile dupa ce s-a iesit din perioada de influenta nefasta a Lunii Pline, si dureaza maximum 10 zile. Aceasta dieta contine: sucuri si salate de fructe si de legume, salate de cruditati, lactate foarte putine si usoare (de exemplu, branza de vaci sau cascaval de casa), cereale (in special orez), ciuperci. Mancarea se prepara numai prin fierbere sau la cuptor, folosindu-se, in functie de preferinte, condimente picante insa in cantitati moderate. Se recomanda un control mai special asupra gustului sarat, acolo unde exista excese.
Consolideaza, dezintoxica, elimina si curata
Se face mai usor:
- dezintoxicarea, purificarea organismului;
- munca are un randament mai bun, in acest sens spalatul si curatenia se fac mai usor;
- operatiile chirurgicale au mai mari sanse de reusita, inclusiv extractiile dentare si orice vindecare este mai rapida, sangerarile mai mici;
- masajele destinate relaxarii si eliberarii tensiunilor;
- nu se planifica in aceasta perioada tratamente importante pentru ca au un randament mai scazut.
Luna noua
Este maximul fazei de descrestere, deci tot ce s-a scris la Luna in descrestere este la maximum.
De asemenea, este un moment bun pentru a incepe lucruri noi cum ar fi lasarea de fumat, lasarea de alcool, in general obiceiurile de care vrem sa scapam.
REGULI IN STOMATOLOGIE:
1. momentul favorabil indepartarii tartrului este Luna in descrestere, ideal cand se afla in Capricorn;
2. montarea de coroane sau punti este mai reusita cand Luna este in descrestere;
3. paradontoza se trateaza cand Luna este in descrestere. De evitat cand este in Berbec sau Taur;
4. extractiile sunt recomandate numai in faza de descrestere a Lunii. De evitat cand Luna se afla in Berbec sau Taur.
REGULI IN CHIRURGIE:
1. operatiile sunt mai reusite in perioada de descrestere a Lunii;
2. atunci cand Luna tranziteaza semnul zodiacal ce guverneaza organul respectiv, nu se opereaza decat in caz de necesitate.
Cum se produc eclipsele?
Eclipsele au fascinat din totdeauna, atât prin spectaculozitatea lor cât şi prin misterul pe care-l degajă. Este evident că din punct de vedere astronomic şi matematic o eclipsă nu reprezintă ceva special - este doar interesantă -, însă din punct de vedere astrologic reprezintă un moment important, pe baza ei făcându-se previziuni pe termen lung.
Explicarea eclipselor este extrem de simplă! Pământul şi Luna sunt corpuri opace care, luminate de Soare, au fiecare o umbră şi anume: un con de umbră în care nu va pătrunde deloc lumina Soarelui şi un con de penumbră în care va pătrunde lumina Soarelui doar parţial.
Se poate ca Luna, în mişcarea ei în jurul Pământului, să intre în conul de penumbră al acestuia şi astfel se va produce o eclipsă de Lună. Dacă Luna se va găsi între Soare şi Pământ şi conul său de umbră va atinge planeta noastră, va avea loc o eclipsă totală de Soare, Soarele fiind în întregime ascuns de discul Lunii. Dacă Luna este prea departe de Pământ şi suprafaţa terestră se află dincolo de vârful conului de penumbră, discul Lunii nu va acoperi Soarele în întregime şi va rămâne un inel luminos din astrul zilei: eclipsa va fi inelară. Pentru locurile de pe Pământ aflate în conul de penumbră al Lunii va avea loc o eclipsă parţială de Soare şi Soarele va fi acoperit doar în parte de discul Lunii.
Eclipsele de Soare au loc la fazele de Lună Nouă, iar eclipsele de Lună la fazele de Lună Plină. Printr-o ciudată coincidenţă cosmogonică “diametrele aparente ale Soarelui şi Lunii sunt aproape la fel de mari, însă datorită orbitelor Pământului şi Lunii, discul lunar apare uneori mai mic”.
Dacă planul orbitei descrise de Lună în jurul Pământului ar coincide cu planul orbitei descrise de Pământ în jurul Soarelui (ecliptica), în fiecare lună ar avea loc câte o eclipsă de Soare şi una de Lună. Astfel, o eclipsă se poate produce numai atunci când cele două planete trec simultan printr-un punct nodal – Nodurile lunare -, care reprezintă intersecţia drumurilor circulare urmate de ele pe sfera cerească. Perioada unei revoluţii complete a Soarelui (intervalul dintre 2 treceri consecutive în dreptul unui Nod) este de 346,62 de zile, pe când pentru Lună este de 29,5306 zile. Astfel dacă Soarele şi Luna se întâlnesc o dată în punctul nodal, acest lucru se repetă după 6585,5 zile (18 ani, 11 zile şi 3 ore). Această periodicitate a eclipselor, numită “Saros”, a fost constatată pentru prima dată abia în secolul al XVII-lea de către astronomul englez Edmund Halley.
Numărul maxim de eclipse dintr-un an este 7 iar cel minimum este de patru, în cazul maximului - cinci sunt de Soare şi două de Lună sau patru de Soare şi trei de Lună. Deci eclipsele de Soare sunt mai numeroase decât cele de Lună.
Eclipsele de Lună se produc într-un mod mai simplu. De câte ori Luna intră în conul de umbră al Pământului, avem eclipsă de Lună. Ea se vede din orice punct al Pământului. Luna nu este un corp luminos, de aceea eclipsele de Lună pot fi văzute de pe mai mult de jumătatea Pământului. În schimb o eclipsă de Soare se poate vedea doar din regiunile pe care cade umbra Lunii. Şi eclipsele de Lună pot fi totale, atunci când Luna intră în întregime în conul de umbră al Pământului sau parţiale, atunci când numai o parte din ea intră în acest con.
Superstiţii legate de eclipse
Cu toate explicaţiile ştiinţifice, există o doză mare de superstiţii legate de ele, poate pentru că nici astăzi nu le cunoaştem în întregime efectele.
Astfel:
- ţipetele şi strigatele răsunătoare erau mijloace prin care oamenii din Roma antică încercau să alunge demonii care îşi aruncau umbra asupra discului solar.
- în multe regiuni ale lumii, se credea că eclipsele apar atunci când soarele este atacat de malefice fiinţe mitologice: o broască uriaşă - în Vietnam, un jaguar - în America latină, un dragon - în Asia, un vârcolac - în România.
- în mitologia străvechii Chine, eclipsa era provocată de un dragon sau de un câine mitic care înfuleca o bucată din discul solar, fiind văzută ca o prevestire rea, anunţând o catastrofă naturală sau moartea unui împărat. De altfel, cuvântul chinezesc pentru eclipsă - “chih” -, este echivalent cu verbul “a mânca”. Pentru a salva Soarele şi a alunga dragonul chinezii trăgeau spre cer cu tunurile de pe navele marinei militare, obicei păstrat până în secolul XIX.
- în mod asemănător, în Etiopia, se face cât mai mult zgomot şi se practică diverse ritualuri în scopul reîntoarcerii Soarelui pe cer, eveniment sărbătorit apoi prin sacrificii de animale.
- în Egiptul antic, eclipsa solară era considerată drept un efect al luptei dintre zeul şarpe Apophis şi zeul soarelui Ra, în care cel dintâi ajungea să triumfe. Pentru a readuce Soarele pe cer, faraonul (descendent direct al Soarelui) mergea în jurul templului lui Osiris până când eclipsa înceta.
- în India, oamenii încă mai cred că aerul devine vătămător atunci când Soarele este acoperit de Lună. Pentru a nu fi otrăviţi de atmosfera din jur ei ţin un post de 12 ore, timp în care nu se implică în activităţi periculoase şi se roagă. Acelaşi lucru se practică şi în timpul eclipselor de Lună, dar perioada de post durează numai 9 ore. Pentru a se purifica de efectele necurate ale eclipsei de Soare, hinduşii se îmbăiază apoi în Gange.
- în Japonia, fântânile erau acoperite pentru a le feri de otrava ce putea să cadă din cerul întunecat. În perioada unei eclipse de Soare, se agăţa o amuletă (cu o piatră preţioasă aleasă în funcţie de conjuncturile astrale) într-un arbore sakura, compensând astfel lipsa luminii Solare.
- deşi vestiţi datorită cunoştinţelor lor astronomice, oamenii din Mesopotamia aprindeau făclii in timpul eclipselor solare, încercând astfel să readucă focul Soarelui.
- băştinaşii din insula Jawa rămân închişi în case şi nu îndrăznesc să se aventureze afară.
- în timpul eclipselor de Soare, femeile însărcinate din Mexic şi din alte zone din America Latină, obişnuiesc să poarte chiloţi de un roşu aprins, la care se ataşează un ac de siguranţă. Este vorba despre o tradiţie originară din vremea incaşă şi mayaşă când se credea ca o eclipsă de Soare poate provoca probleme la naştere; în alte regiuni, femeile gravide nu au voie să cosească, să taie legume şi zarzavaturi, pentru a nu da naştere la copii cu malformaţii.
- musulmanii apelează la Allah în timpul eclipselor de Soare şi de Lună, întrucât acestea sunt semne ale zilei de Apoi, aşa cum se spune în Coran.
- în folclorul românesc, eclipsele sau “întunecimile” de Soare au loc din cauza păcatelor oamenilor. Evenimente astrale temute, eclipsele sunt interpretate drept semne rele, prevestitoare de necazuri, molime sau secete.
BERBEC
Simbolistica. Primul Semn zodiacal, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei cu acelaşi nume. Se spune că sigla lui reprezintă coarnele berbecului, dar şi sprâncenele şi nasul omenesc (Berbecul guvernează capul şi faţa), sau că este diagrama primitivă a imploziei şi a exploziei spiritului în şi din materie. Berbecul este Semn de Foc, cardinal şi dinamizează energia începutului, încrederea în forţele proprii, bucuria/plăcerea de a acţiona şi atitudinea idealistă, entuziastă. Nativul Berbec, în aspectul lui armonios, manifestă iniţiativă, dragoste de libertate, spirit intens activ, fiind biruitor, neobosit, impulsiv, curajos, spontan, îndrăzneţ – având acele calităţi asociate cu Elementul Foc exprimând o încredere nestăvilită. În aspectul lui dizarmonios, manifestă o natură distructivă inferioară, de tip dictatorial, fiind ranchiunos, agresiv, sarscastic, grosolan, certăreţ, violent, necontrolat, nerăbdător, insolent şi egoist. Semnul zodiacal Berbec este guvernat de planeta Marte şi din punct de vedere anatomic guvernează, la rândul lui, capul ca întreg (faţa, nasul, gura, ochii, urechile, creierul şi nervii cerebrali, craniul şi oasele feţei).
Greşeala spirituală. Semnul zodiacal Berbec este în analogie cu energia Începutului. El aduce întotdeauna sau scoate la suprafaţă o imensă energie dornică de manifestare, care, lipsită de o orientare corespunzătoare, se poate risipi extrem de uşor. De aceea, nativii Berbec dizarmonioşi pot fi pe cât de spontani şi puternici, pe atât de lipsiţi de direcţie şi de rezistenţă, în primul rând fizică. Copleşiţi de propria lor energie, ei dispun de excelentul talent al epuizării. Nefiind preocupaţi de finalitatea acţiunii, de „direcţia” energiei pe care o pun în mişcare, ei se decuplează de la linia generală de evoluţie a evenimentelor şi pierd „ritmul divin”, ceea ce echivalează cu pierderea Sursei esenţiale de hrană energetică. Dornici de afirmarea impetuoasă, nativii, chiar dacă sunt, totuşi, dirijaţi şi îndreptaţi către un obiectiv concret, nu au răbdarea de a-l atinge sau de a munci pentru împlinirea lui. Lipsei de chibzuinţă şi de răbdare i se adaugă trufia (cel mai adesea inconştientă) de a fi primul şi orgoliul generat de natura lor marţiană, de strălucirea lor naturală, care îi face să uite că Cel Dintâi este numai Dumnezeu.
Atitudinea spirituală. Nativii Berbec sunt cel mai adesea numiţi „bebeluşii Zodiacului”, fapt care le atrage atenţia că trebuie să-şi dezvolte maturitatea, simţul responsabilităţii şi raportarea permanentă la ceilalţi şi la Dumnezeu. Dacă, dimpotrivă, realizează o corectă auto-cunoaştere şi dacă se deschid spiritual, sunt nativii care trăiesc cel mai plenar şi cel mai intens aspiraţia frenetică a contopirii cu Dumnezeu-Tatăl, pe care, într-un moment de maximă spontaneitate şi ardoare, sunt capabili s-o şi realizeze pentru totdeauna.
Din punctul de vedere al dietei, aceşti nativi pot consuma orice hrană, cu condiţia ca ea să fie curată şi proaspătă. Adoră mesele bune şi le place să împartă această „bucurie” cu prietenii, mai ales când aceştia sunt nativi Gemeni, Leu, Săgetător sau Vărsător. Dacă sunt gazde, pot pregăti o masă splendidă însă, singuri sau cu familia, uită aproape complet de aşa ceva.
Nativilor Berbec li se recomandă să mănânce mai puţin în a doua jumătate a vieţii şi să evite o alimentaţie bogată în grăsimi, întrucât sunt predispuşi la ateroscleroză şi la accidente vasculare cerebrale, cauzate de îngustarea şi, eventual, de blocarea micilor vase de sânge de la nivelul creierului. Dimineaţa pot bea o cană cu lapte la temperatura camerei, în care s-a amestecat un vârf de cuţit de ghimbir. Li se interzice total fumatul, prin definiţie foarte toxic şi una dintre modalităţile cele mai uşoare de rupere a legăturilor cu planurile divine ale Creaţiei.
Sarea caracteristică Semnului este fosfatul de potasiu, importantă pentru celulele sanguine şi ţesutul nervos. Deficitul acestui element nutritiv cauzează iritabilitate, dureri de cap şi risc de epuizare. Fosfatul de potasiu se găseşte în: sfeclă, ţelină, lăptuci, conopidă, spanac, ardei gras, hrean, morcovi, castraveţi, curmale, mere, nuci, lămâi, ridichi.
Fructul cel mai indicat în consumul zilnic este grapefruit-ul.
Plantele medicinale asociate Semnului zodiacal Berbec sunt: aloe, busuioc, oregano, mentă.
Metalul specific acestui Semn zodiacal este fierul.
TAUR
Simbolistica. Al doilea Semn Zodiacal, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca semnificaţie constelaţiei omonime. Sigla sa reprezintă un cap cu coarne (capul şi coarnele taurului). Tradiţia esoterică sugerează că acest desen vechi este asociat cu trompele lui Eustachio, sigla fiind legată de simţul vorbirii şi de simţul auzului. Taurul aparţine Elementului Pământ, are calitatea de fix, conferind o natură constructivă, puternic motivată, conservatoare, lentă, practică şi senzuală. Nativul Taur, în aspectul lui armonios, este o fiinţă practică, lentă, rafinată în plan material, statornică în sentimente, foarte muncitoare – având acele calităţi asociate Elementului Pământ capabile să determine o puternică motivaţie. În aspectul lui dizarmonios, nativul Taur este inert, violent dacă este zgândărit sau iritat, manifestând adesea gelozie profundă, atitudine tiranică, egoism, violenţă şi chiar cruzime. El poate fi generos sau, dimpotrivă, foarte ataşat de bunuri de orice fel, în funcţie de acea parte a naturii sale care predomină. Taurul este guvernat de către planeta Venus, ceea ce face ca majoritatea nativilor să aibă o formă armonioasă, o voce plăcută, puternică, chiar expresivă. Din punct de vedere anatomic, Semnul guvernează ceafa, laringele şi vocea.
Greşeala spirituală. Semnul zodiacal Taur este considerat susţinătorul vieţii, deoarece el „fixează” puternica energie a Începutului în procesul de revenire a naturii la viaţă, de retrezire a forţelor vitale, de urcare a sevelor către lumină şi înflorire – cu alte cuvinte, procesul de creştere, datorat capacităţii de acumulare a energiilor în rezervele imense ale pământului. În acest sens, nativii Taur tind să ia asupra lor totul, sau să impună adesea, într-un mod greu de suportat de către ceilalţi, propria lor voinţă. Intervin aici, aşadar, două aspecte.
Pe de o parte este vorba despre un exces de zel, chiar dacă bine intenţionat, care face ca nativii Taur să se amestece cu foarte mare uşurinţă în viaţa celorlalţi, pentru a-i ajuta – fie fizic, fie financiar, fie estetic. Dacă au de-a face cu naturi mai sensibile emoţional, mai plăpânde din punct de vedere fizic sau mental, ei îşi asumă – inconştient, desigur – o povară mult prea mare şi nu realizează că săvârşesc o greşeală spirituală extrem de gravă faţă de semeni: aceea de a face „lecţiile” altora. În acest caz, mai binele devine duşmanul binelui, iar faptul că ceilalţi răspund târziu sau greu „ofertelor” lor îi irită sau îi predispune la mânie.
Pe de altă parte, excesele lor emoţionale sau puternica lor afectivitate fac ca nativii Taur să manifeste grijă exagerată faţă de persoanele din jurul lor, astfel că, întotdeauna în numele celor mai bune intenţii, tind să le dirijeze viaţa. Conservatori sau extrem de rezistenţi faţă de orice fel de schimbare, aşa cum şi este, de altfel, natura Semnelor fixe, nativii consideră că ei au cele mai bune soluţii, cele mai bune formule de viaţă şi cea mai mare dreptate. Greşeala spirituală pe care o săvârşesc este aceea a limitării liberului arbitru al fiinţelor umane din preajma lor.
Atitudinea spirituală. Pentru a elimina aceste tendinţe comportamentale (în primul caz – încăpăţânarea, iar în al doilea – auto-indulgenţa), e bine ca nativii Taur să-şi dezvolte flexibilitatea mentală şi optimismul, eliminând astfel mânia şi dizarmonia. O atitudine corectă face ca problemele de sănătate să fie, în cea mai mare parte, diminuate sau chiar prevenite, mai ales dacă aceşti nativi adoptă o dietă corectă. Dulciurile, produsele de patiserie şi alimentele bogate în amidon îi predispun la exces de greutate corporală sau la probleme circulatorii, iar discuţiile neplăcute în timpul mesei le pot cauza ulcere şi disfuncţii biliare.
Sarea caracteristică Semnului zodiacal Taur este sulfatul de sodiu, sare cu rol important în controlul cantităţii de apă reţinută la nivelul organismului. Alimentele care o conţin sunt spanacul, fasolea verde, castraveţii, conopida, vinetele, varza, dovleacul şi ridichile.
Dieta zilnică trebuie să furnizeze acestor nativi o cantitate însemnată de iod, care asigură funcţionarea corectă a tiroidei şi previne guşa. Necesarul de iod este foarte mare în copilărie şi adolescenţă, iar pentru femei – pe perioada de sarcină şi la menopauză. După vârsta de 45 de ani, li se recomandă tuturor nativilor să adauge dietei lor alimente naturale bogate în vitaminele A şi E.
Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt: măcrişul, coada-şoricelului, dracila, rostopasca şi podbalul.
Metalul specific acestui Semn zodiacal este cuprul.
GEMENI
Simbolistica. Al treilea Semn zodiacal, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei omonime. În sigla modernă, ce reprezintă doi gemeni umani dând mâna cu doi gemeni nemuritori, se păstrează simbolismul originar – doi bărbaţi, unul de condiţie terestră, iar celălalt de condiţie divină. Pentru vechii egipteni, steaua fixă Alfa este Castor (19º29’ Rac), geamănul nemuritor (divin), în vreme ce steaua fixă Beta este Pollux (22º28’ Rac) geamănul muritor (uman, terestru). Semnul zodiacal Gemeni aparţine Elementului Aer, are calitatea de mutabil şi îşi face simţită influenţa la nivel mental şi intelectual. Nativul Gemeni, în aspectul lui armonios, este foarte sociabil şi manifestă un caracter versatil, idealist, comunicativ, inventiv, alert, păstrându-şi aparenţa tinerească, mentală şi fizică – adică acele calităţi asociate Aerului ca modalitate de a stabili comunicarea cu lumea. În aspectul lui dizarmonios, nativul Gemeni este neliniştit, nerăbdător, instabil şi adesea chiar instabil mental, superficial, inconştient, predispus la imaturitate sau chiar la infantilism. Semnul zodiacal Gemeni este guvernat de către Mercur, care conferă nativilor abilităţi relaţionale şi disponibilităţi mentale de factură informaţională, având mai degrabă legătură cu memoria de scurtă durată. Din punct de vedere anatomic, Semnul guvernează umerii, braţele şi aparatul respirator şi procesul respiraţiei. De asemenea, el guvernează dualitatea în general (adesea veţi întâlni nativi care simt două emoţii în acelaşi timp), comunicarea de orice fel (orală, scrisă, la distanţă, telepatică), învăţământul elementar, călătoriile scurte, vecinii şi rudele.
Greşeala spirituală. Semnul zodiacal Gemeni rămâne, probabil, cel mai mental dintre Semnele de Aer ale Zodiacului; fiind în analogie cu vârsta adolescenţei – vârstă prin definiţie a cunoaşterii, a acumulării de informaţie, a mişcării permanente a minţii – el concentrează energia fiinţei umane către acţiunea de a afla. Nativii trăiesc foarte mult la nivelul ideilor, există foarte mult în afara lor, în tot ce se petrece în lume, în familie, între prietenii apropiaţi şi comunică permanent – indiferent ce şi cu cine dar, atenţie!, fără să se comunice pentru că nu au timp, culmea!, să afle ce se petrece în ei înşişi. Sunt la curent cu tot şi cu toate, dar niciodată nu le trece prin minte ideea de a se ocupa de propria fiinţă. Tocmai de aceea nu au timp să se relaxeze şi pierd din vedere viaţa lor interioară. Atenţi întotdeauna la cuvinte şi la ce se poate ascunde în spatele lor, la un posibil al doilea sens aşadar, ei sunt departe de a avea încredere în ceilalţi sau de a fi atenţi la viaţa lor lăuntrică. Rezonanţa scăzută cu planul afectiv universal şi cu iubirea îi face sensibili la boli în general; afecţiunile cele mai frecvente şi, uneori, cele mai grave, ale nativilor Gemeni se produc la nivelul sistemului nervos central.
Atitudinea spirituală. Aceşti nativi au nevoie aşadar, cel mai mult, să iubească şi să investească în iubire, deoarece nu informaţia, nu acumularea permanentă de cunoştinţe constituie hrana fiinţei umane, ci imensa Graţie Divină care ne sprijină, clipă de clipă, evoluţia spirituală pe această planetă şi în această lume a aparenţelor. Nici o fiinţă umană nu se hrăneşte din forme trecătoare şi din energii de scurtă durată – cum sunt cele ale ştirilor de orice fel – ci din imensa Iubire, din nesfârşita dragoste care ne vine de la Dumnezeu-Tatăl.
Din punct de vedere profesional, nativii Gemeni se angajează acolo unde sunt necesare o minte rapidă şi mâini îndemânatice; de aceea, dieta lor trebuie să includă alimente bogate în proteine, care măresc vitalitatea (ouă, brânză, nuci şi soia), dar şi alimente bogate în glucide şi vitamine, care hrănesc sistemul nevos adesea foarte epuizat. Acestei diete i se mai pot adăuga sâmburii de migdale, stafidele, alunele de pădure, fisticul, mierea, măslinele; în perioadele de stress, puţină brânză de oaie este mai mult decât binevenită. În caz de stress avansat, se recomandă ceaiurile slabe de valeriană sau albăstrele administrate seara, înainte de culcare.
Sarea Semnului zodiacal Gemeni este clorura de potasiu, prezentă în cantităţi semnificative în fasole verde, sparanghel, pere, prune şi ananas.
Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt: anasonul, trifoiul, tătăneasa, albăstrelele, gura lupului, uneori chiar teiul şi petalele de trandafir.
Metalul specific acestui Semn zodiacal este mercurul.
RAC
Simbolistica. Al patrulea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare, nici ca întindere constelaţiei omonime. Racul este reprezentat astăzi printr-un crab, dar în astrologia timpurie atât Semnul zodiacal cât şi constelaţia aveau drept simbol frecvent imaginea unui rac cu platoşă. El aparţine Elementului Apă şi are calitatea de cardinal. Natura sa este emoţională, senzitivă, imaginativă, sociabilă şi precaută. În aspectul lui armonios, nativul Rac se dovedeşte senzitiv, adaptabil, romantic, de casă, pasiv, cu sentimente puternice care îi conferă o creativitate puternică – ilustrând astfel toate calităţile care pot fi asociate Apei ca modalitate de a dobândi securitatea emoţională prin experimentarea lumii materiale. În aspectul lui dizarmonios, nativul Rac exprimă frica fundamentală de a fi dat afară din cochilia sa, devenind timid, irascibil, retras, încăpăţânat, plictisitor, acaparator, vulnerabil emoţional, superficial, prizonier al propriului trecut, distructiv, nefericit şi slab. Acest Semn zodiacal este guvernat de Lună şi guvernează, la rândul lui, memoria de lungă durată, maternitatea, siguranţa afectivă, simţirea, intuiţia, originea, ţara şi locuinţa noastră, ataşamentul faţă de casă şi familie. Din punct de vedere anatomic, Semnului îi revin sânii şi stomacul.
Greşeala spirituală. Nativii Rac sunt marcaţi de un sentiment constant de nesiguranţă, datorat unei excesive receptivităţi faţă de mediul în care trăiesc. Dacă în acest mediu nu există iubirea pe care o aşteaptă, ei au sentimentul că nu sunt iubiţi şi se închid afectiv. Senzitivi prin definiţie, ei trăiesc exact la extrema opusă nativilor Gemeni: adică numai în ei înşişi. În acel interior, sufletul prelucrează informaţiile emoţionale aduse din afară, dar într-un mod extrem de subiectiv, deoarece nesiguranţa acestor nativi, nevoia lor permanentă de securitate emoţională, vine dintr-o greşeală spirituală fundamentală: frica – frica de a părăsi domeniul protector al vieţii zilnice, căminul matern, pentru a se lansa în lumea înconjurătoare, frică pe care o poartă cu ei din chiar clipa naşterii, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă nu cumva nativii Rac sunt fiinţele cele mai expuse la traumatismele post-natale, pentru care cea mai bună terapie este cea a regresiilor temporale, care i-ar ajuta să conştientizeze momentul părăsirii corpului matern şi al desprinderii de el, pentru a deveni un organism fizic separat.
Atitudinea spirituală. Nativii Rac au mare nevoie să fie ajutaţi în a-şi găsi şi cultiva o modalitate de exprimare creatoare a imaginaţiei, de preferinţă artistică. În caz contrar, ei pot deveni rapid victima propriilor închipuiri, închizându-se până la modul aberant în relaţia afectivă cu mama, în domiciliul personal, activităţile lor caracteristice limitându-se la împlinirea socială, la satisfacerea toanelor – cel mai adesea alimentare – şi la grija obsesivă pentru creşterea copiilor.
Nativii Rac sunt cunoscuţi ca bucătari excelenţi (mâncărurile consistente, grele, adesea foarte condimentate, sau dulciurile deosebite îi caracterizează) şi au un apetit pentru mâncare egal cu aptitudinea lor de a o prepara, preferând produsele de patiserie, îngheţata, dulciurile, cărora le rezistă cu greu sau deloc. Ei trebuie să-şi controleze predispoziţia către supra-alimentaţie, extrem de puternică în condiţii de stres sau de tulburare emoţională.
Asemeni nativilor Taur, nativii Rac trebuie să evite consumul de zahăr, alimentele bogate în amidon şi grăsimea în general. Dieta trebuie să le asigure cantitatea necesară de iod şi să conţină o mare cantitate de fructe, vegetale şi salate, precum şi alte alimente naturale bogate în vitaminele E şi B (cereale integrale). O cură cu apă de tărâţe precum şi sucul de fructe de cătină, preparat în casă, evită administrarea pe cale sintetică a vitaminelor.
Sarea Semnului zodiacal Rac este fluorura de calciu. Deficienţa acestei sări poate cauza varice, prolaps muscular, căderea dinţilor şi slăbirea vederii. Cele mai bune surse sunt: laptele, brânza, iaurtul, napii, varza roşie şi varza creaţă (nemţească), dovleacul, ardeii, portocalele, lămâile, gălbenuşurile de ou sau ouăle de prepeliţă şi pâinea prăjită.
Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt: salcâmul, roiniţa, busuiocul, rozmarinul, şi iarba Sfântului Ioan.
Metalul specific acestui Semn zodiacal este argintul.
LEU
Simbolistica. Al cincilea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei cu acelaşi nume. Sigla sa provine dintr-o formă medievală târzie a cărei semnificaţie rămâne ascunsă, unii astrologi văzând în ea stilizarea coamei unui leu. Leul este un Semn de Foc, fix, influenţa lui fiind creatoare, încrezătoare în sine, entuziastă, pozitivă, pasională. Asemenea tuturor tipologiilor de Foc, există o latură puternic egoistă, ceea ce face ca natura leonină să fie arareori sensibilă la nevoile altora. Nativul Leu armonios este cald şi creativ, manifestând demnitate, exuberanţă, mărinimie, ospitalitate şi altruism, chiar dacă uneori teatral – adică acele calităţi care pot fi asociate cu Focul ce se exprimă fără teamă. În aspectul lui dizarmonios, nativul Leu manifestă egoismul său fundamental, fiind vanitos, autoritar, acaparator, dogmatic, arogant, mulţumit de sine, ostentativ. Semnul zodiacal Leu este guvernat de Soare şi guvernează la rândul său, din punct de vedere anatomic, inima şi coloana.
Greşeala spirituală „provine” cumva tocmai din folosirea incorectă a calităţilor specifice acestor părţi anatomice ale corpului fizic. Inima reprezintă centrul real al fiinţei, fiind asociată cu căldura şi iubirea Divinului, care dăruieşte fiinţei umane tot ceea ce îi este necesar. Prea adesea, aceşti nativi dăruiesc nu ceea ce trebuie fiinţei/fiinţelor iubite, ci ceea ce vor ei să dăruiască. Asta face ca energia dăruirii pe care Dumnezeu o vehiculează prin nativii Leu să fie obstrucţionată cel puţin parţial, fapt care şi motivează, de altfel, bolile de inimă specifice acestor nativi. Ei fie nu se raportează corect la adevărata Inimă – cea divină – fie sunt „plini” de propria lor faptă, devenind adeseori teatrali, jucând roluri ce le hrănesc mai degrabă orgoliul şi nevoia de reprezentaţie, de participare plenară pe scena vieţii în roluri efemere, dar pe care ei au tendinţa să le considere definitive. Pe de altă parte, coloana vertebrală, ca semn al verticalităţii spirituale şi al fermităţii, ajunge să fie afectată de lipsa lor de smerenie sau de excesul de regalitate care îi situează adeseori pe poziţii nete de superioritate faţă de ceilalţi. Astfel, în loc să-şi manifeste generozitatea afectivă, nativii Leu devin băţoşi, autoritari, intransigenţi, posesivi sau dornici de o strălucire totală în mediul în care trăiesc.
Atitudinea spirituală. Aceşti nativi trebuie să dezvolte tactul şi prudenţa, pentru a evita vanitatea, ataşamentul şi pulsiunile pasionale şi pentru a învăţa astfel să ţină cont de nevoile sau problemele celorlalţi. Energia lor creatoare, care face ca ei să-şi dorească şi să iubească în mod excesiv copiii, trebuie dirijată către profesii artistice, pedagogice sau spirituale autentice, în care să înveţe să iubească şi să dăruiască necondiţionat. Despre aceşti nativi se spune că, în aspectul lor evoluat, posedă inima nobilă a unui rege.
Deoarece sunt predispuşi prin condiţia lor cosmică la boli şi la afecţiuni ale inimii, este bine să evite excesul ponderal, stressul şi alimentaţia incorectă. Semnalele de alarmă care le atrag atenţia că trebuie să-şi schimbe obiceiurile sunt scurtarea respiraţiei, durerile acute, ascuţite sub stern, ameţelile sau greţurile.
În ceea ce priveşte dieta, nativii Leu trebuie să adopte un regim alimentar sărac în amidon şi complet lipsit de zahăr, gustul dulce fiind asigurat de preparatele cu miere sau de dulcele natural al fructelor şi al legumelor. Alimentele de care au nevoie sunt iaurtul, brânza, gălbenuşul de ou, salatele de crudităţi (mai ales vara) şi sucurile de fructe, preparate în casă.
Sarea Semnului zodiacal Leul este fosfatul de magneziu, esenţială pentru refacerea energiei nervoase, pentru stimularea funcţiilor digestive şi excretorii, pentru menţinerea tonusului muscular, a structurii osoase şi a fluidităţii naturale a sângelui. Ea poate fi procurată din: migdale, mere, prune, lămâi, nuci, nuci de cocos, fragi, castraveţi, lăptuci, făina de secară, tărâţe de grâu, ceapă.
Este bine ca dieta acestor nativi să conţină vitaminele C şi E, procurate pe cale naturală. Vitamina C se găseşte în citrice, roşii, măceşe, pepene galben şi căpşuni, iar necesarul de vitamina E poate fi luat din germeni de grâu, lăptuci şi uleiuri vegetale (în special uleiul de soia).
Plantele medicinale asociate acestui Semn zodiacal sunt: mărarul, chimenul dulce, pătrunjelul, menta, frunzele de cicoare şi păpădia.
Metalul specific acestui Semn zodiacal este aurul.
FECIOARA
Simbolistica. Al şaselea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei omonime. Sigla sa – extrem de complexă ca semnificaţie – atestă o anumită „înrudire” cu Semnul zodiacal Scorpion, dar şi legătura cu procesul intelectual profund. În timpurile moderne, sigla pare să fi fost derivată din literele cu care încep cuvintele Maria Virgo („Fecioara Maria”), în urma unui sincretism mistico-păgân care a asociat Semnul cu constelaţia Fecioarei. Fecioara aparţine Elementului Pământ şi are calitatea de mutabil, ceea ce conferă discernământ, exactitate, metodă dar şi nervozitate. Nativul Fecioară, în aspectul lui armonios, manifestă inteligenţă, graţie, stare de alertă mentală, gentileţe – adică acele calităţi ce pot fi asociate cu un tip terestru ce se exprimă adesea coerent şi structurat. În aspectul lui dizarmonios, nativul Fecioară manifestă latura sa extrem de critică, livrescă, îndărătnică, panicată. Semnul este guvernat de Mercur şi facilitează sau susţine analiza, îndemânarea, igiena şi sănătatea în general, alimentaţia, munca, altruismul necondiţionat şi abnegaţia. Din punct de vedere anatomic guvernează intestinele, care au abilitatea de „a analiza” şi de a digera mâncarea.
Greşeala spirituală. O foarte mare problemă a acestor nativi este frica, dar un alt fel de frică decât cea specifică nativilor Rac. Ca Semn zodiacal care exprimă sau manifestă puritatea Divinităţii, el tinde să confere nativilor, atunci când este perturbat de filtrele egoului, sentimentul imperfecţiunii, al murdăriei, al păcatului, toate acestea trei fiind resimţite ca forme grave de impuritate. De aici şi atenţia lor îndreptată către cele mai mici sau neînsemnate (uneori) aspecte ale vieţii de zi cu zi care ar putea afecta starea generală de „curat”. Astfel, frica faţă de greşeală îi conduce pe nativi către perfecţionism şi criticism; frica faţă de îmbolnăvire îi conduce adesea către ipohondrie, iar frica faţă de „păcatul trupesc” le generează nu de puţine ori frustrări sexuale sau tulburări ale dinamicii erotice. Din aceste motive, aceşti nativi ajung să se închidă în munci sau datorii sociale de rutină sau, cel mai adesea, în forme de sacrificiu care nu mai au nici o legătură cu altruismul, abnegaţia, compasiunea.
Atitudinea spirituală. Ca Semn de Pământ, aceşti nativi au capacitatea de a concretiza, iar ca Semn mobil, au capacitatea de a dispersa; de aici deducem cu uşurinţă că atitudinea lor spirituală cea mai necesară este să aibă răbdare în viaţă să culeagă roadele muncii lor. Pentru asta, ei trebuie să-şi dezvolte o viziune mai amplă asupra vieţii, permiţându-şi o marjă mai largă de interese. Persoanele născute sub acest Semn acţionează cel mai bine când geniul lor critic este folosit constructiv, îmbinând răbdarea caracteristică Semnului zodiacal Taur şi spiritul de sinteză specific Semnului zodiacal Capricorn.
Din punct de vedere alimentar, dacă vor să se bucure de o bună sănătate, nativii Fecioară trebuie să evite alimentele şi băuturile care tind să irite peretele intestinal datorită „asprimii” lor. În principiu, sunt indicate foarte multe fructe şi vegetale, dar e necesar şi aportul de proteine uşor asimilabile (polen apicol, soia, năut, nuci). Mâncarea de care au nevoie este cea caldă, „moale” (mâncărurile fierte sau preparate sub formă de terciuri) şi proaspătă.
Sarea Semnului zodiacal Fecioară este sulfatul de potasiu, cel ce procură şi distribuie uleiurile în organism. O deficienţă a acestei sări face ca aceste uleiuri să devină vâscoase, cauzând mărirea şi astuparea porilor pielii. Drept consecinţă, pielea poate prezenta probleme precum acneea, eczemele, mătreaţa. Alimentele bogate în sulfat de potasiu sunt: cicoarea, andivele, grâul integral, ovăzul, orezul, brânza, migdalele, iaurtul. Lor li se pot adăuga spanacul, dovleceii, ţelina, citricele, merele, perele, prunele, curmalele şi nucile, toate bine mestecate.
Pentru aceşti nativi, însă, cheia unei sănătăţi perfecte este mai ales starea mentală la ora mesei. Dacă nu există o stare de totală relaxare şi destindere, digestia va fi deficitară, indiferent de calitatea hranei, cauzând, în timp, o serie de probleme iritante precum hiperaciditate gastrică, aerofagie, balonări, colite de fermentaţie, scaune dese, malabsorbţie etc.
Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt: rozmarinul, cimbrul de grădină, valeriana, menta. Ele pot fi folosite drept condimente, sub formă de ceai sau administrate ca remedii naturale.
Metalul specific acestui Semn zodiacal este mercurul.
BALANŢA
Simbolistica. Al şaptelea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei cu acelaşi nume. Sigla sa reprezintă o pereche de talere, cu care Semnul şi constelaţia au fost asociate chiar din vremurile timpurii, numele său babilonian fiind zibanitu („balanţa”). Una dintre hieroglifele egiptene cel mai des folosite pentru Balanţă arată că sigla provine din imaginea Soarelui aflat deasupra Pământului cu puţin înainte de apus, o imagine specifică Semnului asociat azi cu Descendentul, locul simbolic al apusului. Semnul zodiacal Balanţă este Semn de Aer, cardinal, influenţa sa fiind armonioasă, elegantă, curată, paşnică. Nativul Balanţă, în aspectul său armonios, manifestă o fire artistică, sensibilă, săritoare, înfăptuitoare, spirituală, delicată, perceptivă, afectată – adică acele calităţi care pot fi asociate Elementului Aer apt să imprezioneze prin prezenţa sa. În aspectul lui dizarmonios, nativul Balanţă manifestă o natură indolentă, influenţabilă, aeriană, incapabilă să facă faţă vieţii. Acest Semn zodiacal este guvernat de planeta Venus şi guvernează, la rândul său, din punct de vedere anatomic, diafragma şi rinichii.
Greşeala spirituală. Relaţiile umane în general şi cele de cuplu în special, contractele şi parteneriatele de orice fel, apariţia în faţa publicului, diplomaţia, armonia şi echilibrul, artele, frumuseţea, căsătoria sunt chestiunile care îl preocupă în mod frecvent pe nativul Balanţă. Asta face ca el să devină, cu timpul, mai mult decât dependent de aprecierile celorlalţi şi condiţionat de o serie de aşteptări. El caută ca, prin acţiunile sale, să-i mulţumească pe toţi, aşteptând astfel ca toţi ceilalţi să-i recunoască meritele, rezultatele şi realizările. În clipa în care vrea să ia o decizie sau să se angreneze într-o acţiune, nativul Balanţă parcurge un adevărat itinerar afectiv pe la cunoştinţe, prieteni, superiori, întrebându-i care atitudine sau care iniţiativă este mai bine de pus în practică. Astfel, conştient sau nu, el îşi cultivă influenţabilitatea – o expresie, probabil, a influxurilor astrale specifice Fecioarei (frica de greşeală) şi Scorpionului (nevoia de control asupra existenţei) care îşi caută armonia pe „teritoriul” acestui Semn zodiacal.
Atitudinea spirituală. Nativii Balanţă acţionează cel mai bine când ţelurile lor sunt armonia şi echilibrul în tot ceea ce fac, situaţii în care nu mai au nevoie de aprobarea sau acordul nimănui. Ei trebuie să dezvolte încrederea în sine şi disponibilitatea de a face faţă evenimentelor.
Ca atitudine exterioară, în viaţa zilnică au de evitat total băuturile alcoolice, indecizia şi fumatul. Din punct de vedere alimentar, trebuie eliminate condimentele exotice, sosurile dulci, dulciurile care conţin zahăr alb şi produsele de patiserie. Orele fixe de masă şi mesele simple, cu alimente uşoare dar bogate în vitamine, le pot fi de foarte mare ajutor, favorizând, în timp, o sănătate foarte bună.
Sarea Semnului zodiacal Balanţă este fosfatul de sodiu, care ajută la menţinerea echilibrului acid-bază din corp şi la eliminarea toxinelor. Ea poate fi procurată din morcovi, sparanghel, sfeclă, porumb, orez brun, smochine, mere, căpşuni, pere, fragi, migdale şi stafide. Lor li se pot adăuga vitaminele A şi E, iodul şi mineralul guvernat de planeta Venus, cuprul.
Vitamina E este în mod deosebit importantă, deoarece este un excelent detoxifiant, ajutând ficatul să funcţioneze normal. De asemenea, ea joacă un rol important în tratarea problemelor pielii şi ale venelor, în reglarea ciclului menstrual şi în prevenirea sterilităţii, afecţiuni de natură venusiană. Surse naturale de vitamina E sunt: germenii de grâu, uleiul de soia, malţul şi lucerna.
Iodul răspunde de funcţionarea normală a tiroidei, al cărei hormon, tiroxina, influenţează metabolismul bazal al organismului. O sursă excelentă de iod o constituie algele (laminaria, fucus, kombu), ridichile şi dovlecii.
Raţia zilnică de cupru, necesar în producerea globulelor roşii şi a enzimelor importante în funcţionarea sistemului nervos, poate fi luată din ridichi, castraveţi şi lăptuci.
Plantele medicinale asociate acestui Semn zodiacal sunt: verbina, cimbrul, petalele de trandafir, violetele şi măcrişul.
Metalul specific acestui Semn zodiacal este cuprul.
SCORPION
Simbolistica. Al optulea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei omonime. Despre sigla sa se spune că este o stilizare mai veche a organelor genitale masculine, asupra cărora Semnul şi-a extins guvernarea. Acest Semn zodiacal cunoaşte două imagini diferite, cea a unui scorpion/şarpe şi cea a unui vultur/acvilă. Primul simbolizează impulsul vital grosier, instinctual, distructiv, iar al doilea simbolizează natura regenerativă, profund spiritualizată, a fiinţei care a transcens toate limitările Iluziei cosmice. Scorpionul aparţine Elementului Apă şi are calitatea de fix, influenţa sa fiind magnetică, secretă, încrezătoare în sine, dornică de putere, sensibilă. Nativul Scorpion, în aspectul lui armonios, este inspirat, tenace, plin de forţă, emoţional, penetrant, extremist, cu dorinţe puternice – având acele calităţi asociate Apei care se exprimă în forţă sau cu forţă. În aspectul lui dizarmonios, nativul Scorpion manifestă cruzime, violenţă şi predispoziţii pentru crimă, suspiciune, sarcasm, egoism, tendinţe dominatoare. În astrologia modernă Scorpionul este guvernat de către planeta Pluto, iar în astrologia tradiţională de către Marte, fiind asociat cu cele mai adânci mistere din viaţa noastră: sexualitatea, moartea, regenerarea, puterea, sublimarea. Din punct de vedere anatomic, guvernează anusul şi bila, organele sexuale şi organele de eliminare.
Greşeala spirituală. Aceşti nativi sunt investiţi de Dumnezeu cu puterea de a regenera, de a (se) transforma, de a renaşte. Însă foarte adesea ei se ataşează de această putere, pe care tind s-o instituie în toate domeniile existenţei lor, ca formă care le conferă siguranţă absolută. În absenţa acestei puteri, nativii Scorpion manifestă tiranie, îngrijorare, distructivitate. Pentru un bun cunoscător, procesele lor mentale sunt dependente de activitatea sexuală sau chiar de atitudinea personală faţă de sex. Orice neîmplinire, frustrare, blocaj sau, dimpotrivă, creştere a apetitului sexual până la dependenţă face ca nativii să devină răzbunători, ranchiunoşi, geloşi. În acest fel, nevoia de putere absolută tinde să se răsfrângă asupra domeniului financiar sau asupra cunoaşterii esoterice, transformându-i în fiinţele cel mai uşor de corupt prin bani sau prin acces la informaţii secrete. Mitul lui Faust este un exemplu grăitor pentru acest ultim lucru. Însă, reţineţi: cunoaşterea înseamnă putere, dar, în final, orice cunoaştere este o limitare.
Atitudinea spirituală. Ca să evite toate acestea, nativii Scorpion trebuie să dezvolte iubirea şi comportamentul social benefic, pozitiv, folosindu-şi puterea pentru a pătrunde, total dezinteresat, în miezul lucrurilor. Părăsind rezonanţele grosiere cu impulsurile oarbe ale fiinţei, aceşti nativi pot renaşte, prin spirit, în lumina sacră a Divinului.
Din punct de vedere alimentar, nativii Scorpion sunt consideraţi mari amatori de mese epicureice, dar rareori sunt talentaţi în prepararea lor. Deoarece pot prezenta foarte des creşteri ale nivelului lipidelor sanguine, ei au nevoie de mese mai sărace în grăsimi, lucru care îi ajută să-şi menţină greutatea corporală. Grăsimile saturate, în majoritate de origine animală, sunt primele contraindicate (rolul lor este aproape criminal). De aceea, li se recomandă să elimine complet din alimentaţie carnea, mezelurile şi produsele de patiserie, şi să reducă simţitor untul şi cremele.
Totuşi, pentru a asigura necesarul de acizi graşi, aceşti nativi pot să adauge dietei lor zilnice două linguri de uleiuri vegetale nesaturate, care furnizează organismului acidul linoleic. Proteinele de care au nevoie în alimentaţie pot fi luate din ouă de prepeliţă, fasole soia, ciuperci, pastă de susan, nuci, alune de pădure, seminţe de floarea-soarelui, măsline, ulei de măsline. La această dietă, nativii trebuie să adauge vitaminele C, E şi B complex.
Sarea Semnului zodiacal Scorpion este sulfatul de calciu, care contribuie la refacerea ţesutului epitelial şi la menţinerea rezistenţei naturale a organismului la boală, prevenind acumularea deşeurilor organice. În stare naturală, sarea se găseşte în fructe proaspete şi vegetale precum ceapă, sparanghel, napi, usturoi, muştar, fasole verde, conopidă, praz, ridichi, smochine, prune, nuci de cocos, afine, agrişe.
Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt busuiocul, captalanul, pelinul, urzica.
Metalul specific acestui Semn zodiacal este fierul.
SĂGETĂTOR.
Simbolistica. Al nouălea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei omonime. Glifa sa reprezintă săgeata dorinţei trasă dintr-un arc obişnuit, dar foarte mulţi ocultişti susţin ideea crucii cu patru braţe, sau faptul că, odată cu săgeata, materialitatea urcă în lumile superioare, spiritualizându-se. Un excelent simbol aşadar pentru natura spiritual(izat)ă şi expansivă a acestui Semn. Săgetătorul aparţine Elementului Foc şi are calitatea de mutabil, influenţa sa fiind întreprinzătoare, deschisă, optimistă şi independentă. Nativul Săgetător, în aspectul lui armonios, este entuziast, filosof, idealist, generos, deschis la minte, onest, franc, fără odihnă – având acele calităţi care pot fi asociate cu Semnul de Foc lucrând sau acţionând plin de aspiraţie. În aspectul lui dizarmonios, nativul Săgetător tinde să fie cheltuitor, indolent, suficient, interesat, dogmatic şi aventurier. Acest Semn zodiacal este guvernat de planeta Jupiter şi guvernează, din punct de vedere anatomic, arterele, coapsele, femurul, fesele şi ficatul.
Greşeala spirituală. Odată cu acest Semn zodiacal începe distanţarea de aspectul pasional al celorlalte Semne, aspect dat de implicarea lor în manifestare, în aspectul fizic al existenţei, deoarece el este primul dintre cele patru Semne superioare care încheie drumul nostru evolutiv. Tocmai de aceea simbolistica astrologică îl înfăţişează ca pe un Semn bicorporal – jumătate om, jumătate cal – ca simbol al fiinţei umane spirituale care a depăşit natura sa animală. Totuşi, în acest proces evolutiv, nativii Săgetător sunt atât de preocupaţi de ţelurile lor înalte, metafizice, filosofice, încât uită, adesea, să mai privească şi în jos, la semenii care le aşteaptă natura optimistă, benefică, încrezătoare şi, adeseori, călăuzitoare. Atunci când aceşti nativi uită de semeni, ei cad pradă egocentrismului şi, aşa cum îi este caracteristic unui Semn de Foc care are nevoie de combustibil (altfel – ce ar mai arde el?), sunt atenţi numai la propriile nevoi. Dacă soarta le mai rezervă şi o viaţă îmbelşugată (Săgetătorul este Casa lui Jupiter, marele benefic), atunci devin nişte adevăraţi hedonişti, uitând complet de idealurile cu adevărat superioare ale vieţii.
Atitudinea spirituală are în vedere tocmai această capacitate jupiteriană de a traduce superiorul şi abstractul în idei concrete şi accesibile celor ce-şi încep evoluţia spirituală. De aceea, persoanele născute sub acest Semn acţionează cel mai bine când învaţă ele însele care este esenţa reală a existenţei, învăţându-i pe ceilalţi să tindă către adevărata Realitate. În acest fel, ei vor evita neatenţia de orice fel şi-şi vor dezvolta auto-disciplina şi perseverenţa.
În viaţa zilnică, nativii Săgetător trebuie să evite fumatul şi şocurile nervoase, iar din punct de vedere alimentar – consumul excesiv de alimente şi de condimente. Altfel, atracţia către alimentele exotice şi deserturile grandioase îi poate conduce, în timp, la afecţiuni hepato-biliare grave sau la boli digestive.
Pentru a fi siguri că ficatul îşi îndeplineşte bine funcţia, ei trebuie să-i asigure acestuia aportul de vitamine, adoptând o dietă bazată pe alimente naturale în stare proaspătă (hrană vie) şi renunţând pentru totdeauna la alimentele rafinate şi sintetice. Lor le sunt recomandate dieto-terapia, curele alimentare depurative, sucurile de citrice şi, pe perioada de iarnă, andivele.
Mineralul caracteristic Semnului zodiacal Săgetător este siliciul, care se găseşte, în forma lui naturală, în cuarţul obişnuit. Siliciul este prezent în oase şi în ţesutul conjunctiv care însoţeşte formaţiunile nervoase. Deficitul de siliciu se caracterizează prin absenţa luciului sănătos al părului, prin unghii moi şi friabile, pleoape inflamate, gingii dureroase sau cu abcese. Sursele naturale de siliciu sunt: cojile comestibile ale fructelor şi legumelor, stafidele, căpşunile, prunele, orezul integral şi cireşele.
Plantele medicinale specifice Semnului zodiacal al Săgetătorului sunt: ţintaura, măghiranul, anghinarea, rădăcina de cicoare şi turiţa mare.
Metalul specific acestui Semn zodiacal este staniul.
CAPRICORN
Simbolistica. Al zecelea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei cu acelaşi nume. Prototipul babilonian al imaginii era cel al unei capre cu coadă de peşte încolăcită, la care sigla modernă încă se raportează. În tradiţia chineză, Capricornul reprezintă Licornul sau Ki’Lin-ul de aur, fiinţă care dăinuie din timpurile imemoriale ale Creaţiei. El aparţine, alături de dragon, broască ţestoasă şi pasărea Pheonix, grupului celor patru animale mitice de la Începutul Lumii. Conform acestei tradiţii, el are, într-adevăr, coadă de peşte şi corp de capră, dar un singur corn în frunte, devenind astfel simbolul fertilităţii, dar şi al justiţiei universale. Capricornul aparţine Elementului Pământ şi are calitatea de cardinal, influenţa lui fiind practică, harnică, prudentă, conservatoare, diplomată, precaută, metodică şi ambiţioasă. Nativul Capricorn, în aspectul lui armonios, este demn de încredere, strângător, eficient, muncitor, onest, temperat, responsabil, răbdător – având toate calităţile asociate Pământului dotat cu capacitatea de a atinge sau de a realiza un scop anume. În aspectul lui dizarmonios, nativul Capricorn este conservator, avar, antipatic, suspicios, egoist, materialist, deprimat. Este guvernat de către planeta Saturn şi guvernează la rândul lui, din punct de vedere anatomic, depunerile de minerale din corp, oasele, dinţii, pielea şi unghiile, articulaţiile, genunchii.
Greşeala spirituală. Simbolistica acestui Semn poate fi rezumată la două semnificaţii majore: puterea potenţială (gradul 0 Capricorn este cel mai sudic punct al Zodiacului, astfel că, intrând în acest Semn, Soarele începe să urce în Zodiac iar lumina să „crească”, stimulând forţele vitale din adâncuri să se pregătească pentru noul lor ciclu de viaţă din primăvară) şi puterea oficială (Semnul zodiacal Capricorn este în analogie cu Casa a X-a, denumită Casa tatălui şi a autorităţii, atât terestre cât şi celeste).
Astfel, greşeala spirituală a nativilor Capricorn constă în relaţia defectuoasă cu tatăl şi, în general, cu orice formă de autoritate. Maturi prin definiţie, metodici şi organizaţi, făcuţi pentru munci administrative şi capabili să-şi asume responsabilităţi dificile şi de durată, pe care le onorează întotdeauna, chiar dacă mai lent decât alţii, nativii Capricorn tânjesc cel mai adesea după distincţii şi onoruri, după o anume recunoaştere sau chiar poziţie socială, substituindu-se, inconştient, Tatălui Ceresc şi Autorităţii Divine care, prin ei, ghidează, educă şi ocroteşte oamenii.
Atitudinea spirituală. Persoanele născute sub acest Semn acţionează cel mai bine când pot avea o atitudine responsabilă faţă de realizarea unui obiectiv, fără să aştepte ca valoarea să le fie recunoscută de societate. Un nativ Capricorn în relaţie armonioasă cu tatăl, cu profesorul, cu directorul şi cu maestrul său spiritual (dacă urmează o cale de evoluţie spirituală) şi capabil să accepte legile statului (pentru a le înţelege sau pentru a le îndrepta), indiferent de context istoric, este o fiinţă care, la nivel spiritual, trăieşte – conştient sau nu – în armonie cu Dumnezeu, fiind, abia aşa, un model civic pentru semeni. În acest fel, el învaţă să evite melancolia şi egoismul, cultivând o perspectivă optimistă asupra vieţii.
Planeta care guvernează Semnul zodiacal Capricorn, Saturn, tinde să inhibe funcţia secretoare a ficatului, sistemul digestiv al nativilor nefiind pregătit pentru asaltul alimentar al grăsimilor, maioneza şi, în egală măsură, ciocolata fiindu-le, de aceea, total contraindicate.
De asemenea, dieta lor trebuie să includă şi alimente bogate în proteine (năut, ouă de prepeliţă, ciuperci, soia, polen), precum şi alimente care cresc termogeneza (hrean, ghimbir, turmeric, seminţe de muştar), pentru a echilibra predispoziţia către o temperatură corporală scăzută. Întrucât devin foarte repede victime ale anxietăţii şi fricii, li se recomandă ca, alături de proteine, dieta lor să includă săruri minerale şi vitamine care să le amplifice vitalitatea; salatele de crudităţi din rădăcinoase şi citricele sunt adevărate surse energetice pentru natura lor.
Sarea Semnului zodiacal Capricorn este fosfatul de calciu, care contribuie la creşterea oaselor şi la menţinerea structurii osoase a corpului. Alimentele care o furnizează organismului sunt: varza, sparanghelul, spanacul, lintea, fasolea, ţelina, migdalele, castraveţii, orzul, gălbenuşul de ou, grâul, căpşunile, smochinele, afinele şi prunele.
Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt: arnica, pecetea lui Solomon, tătăneasa. Metalul specific acestui Semn zodiacal este plumbul.
VĂRSĂTOR
Simbolistica. Al unsprezecelea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei omonime. Sigla lui modernă întruchipează curgerea apei dar, la nivel simbolic, şuvoiul de apă din urna Vărsătorului reprezintă cunoaşterea spirituală ce se transmite de la o generaţie la alta prin libertatea de nestăvilit a spiritului. Unii astrologi preferă să interpreteze această siglă ca valuri (unde) invizibile ale electricităţii. Vărsătorul este un Semn de Aer şi are calitatea de fix, influenţa lui conferind originalitate, rafinament, simţ artistic, intuiţie, independenţă şi anularea tuturor limitelor. Nativul Vărsător, în aspectul lui armonios, este prietenos, umanitarist, progresist, inventiv, creator, tolerant, optimist – având acele calităţi asociate Aerului ce lucrează pentru libertatea lui şi a celorlalţi. În aspectul lui dizarmonios, nativul Vărsător tinde să fie excentric, oportunist, rebel, pervers, cu o atitudine deopotrivă antipatică şi iresponsabilă. În conformitate cu majoritatea astrologilor, Vărsătorul este guvernat de planeta Uranus deşi, până la descoperirea sa în secolul al XVIII-lea, guvernarea i-a aparţinut lui Saturn. Din punct de vedere anatomic, Semnul guvernează gambele, circulaţia sanguină şi respiraţia, vederea dar şi clarviziunea.
Greşeala spirituală. Influxul astral al Semnului zodiacal Vărsător vizează prieteni, speranţe şi dorinţe, asocieri de grup, uniuni bazate mai ales pe comuniune de idei sau de aspiraţii. Lui îi sunt caracteristice excentricitatea şi geniul, invenţiile şi inventivitatea, detaşarea de emoţii, revoluţiile, libertatea interioară şi independenţa totală. Datorită acestui tip de energie, nativii sunt nişte contestatari autentici, gata oricând să desfiinţeze un trecut sau un mod prea lent, prea anacronic ca el să mai fie de folos prezentului, fără să se întrebe dacă ceva mai merită sau nu să fie păstrat. Lor le plac evenimentele bruşte şi senzaţiile tari, care fac ca viaţa să fie trăită la capacitate maximă. În momentul în care lipsesc senzaţiile tari, viaţa îşi pierde sensul. De fapt, gustul vieţii li se alterează şi atunci caută schimbarea doar de dragul schimbării, protejându-şi – sub nevoia de libertate individuală – lipsa de responsabilitate la adresa viitorului şi incapacitatea de a armoniza trecutul cu prezentul în beneficiul direct al viitorului.
Atitudinea spirituală. Persoanele născute sub acest Semn acţionează cel mai bine când îşi asumă dorinţa de a schimba lumea, dar numai de dragul omenirii Aceşti nativi trebuie să evite oboseala excesivă şi obiceiurile ciudate (cel mai adesea manifestate sub forma extravaganţei), pentru a-şi dezvolta personalitatea şi capacităţile intuitive. Dintre toate Semnele zodiacale, Vărsătorul conferă cea mai mare capacitate de a percepe exact tipul de „timp viitor” ce urmează să se desfăşoare; ori, pentru a exprima acest viitor, nativii au nevoie de o puritate desăvârşită a minţii şi a sufletului. Manifestând iubirea universală şi îmbinând tradiţia cu inovaţia, ei pot construi o lume a tuturor conexiunilor posibile şi a legăturii permanente dintre om şi Dumnezeu.
Din punct de vedere alimentar, mâncarea nu ocupă un loc important în viaţa acestor nativi. Pentru că adesea se expun unor eforturi fizice extenuante fără a se alimenta corespunzător, ei sunt predispuşi la o circulaţie sanguină slabă, în special la nivelul picioarelor, dar şi la anumite afecţiuni ale sistemului nervos central. Din această cauză, dieta nativilor Vărsător trebuie suplimentată cu vitamina C, bioflavonoide şi vitamina E, mai ales după vârsta de 35 de ani.
Fructele proaspete – portocale, lămâi, mere, pere, grapefruit şi ananas – trebuie să facă parte aproape obligatoriu din dieta zilnică. Tensiunea, iritabilitatea şi oboseala pot perturba echilibrul normal calciu-sodiu din organism, rezerva de calciu putând fi refăcută prin alimente precum lapte, brânză, muştar, fasole sălbatică, soia boabe, bame, alge, migdale.
Sarea Semnului zodiacal Vărsător este clorura de sodiu, cunoscută sub denumirea de sare amară. Când există o deficienţă de clorură de sodiu, apa – care reprezintă 70% din constituţia noastră fizică – nu este corect distribuită. Pentru a suplini această sare este recomandat consumul tuturor alimentelor care o conţin în mod natural: spanac, sparanghel, varză, ţelină, porumb, linte, alge marine, căpşuni, mere şi smochine.
Printre plantele medicinale specifice acestui Semn se află verbina, salvia, calapărul, ilicele de mare şi strugurii ursului.
Metalul recomandat nativilor Vărsător poate fi considerat aurul.
PEŞTI
Simbolistica. Ultimul dintre cele douăsprezece Semne al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei omonime. Sigla modernă reprezintă doi peşti mergând în direcţii total opuse, legaţi prin „coarda de argint”, simbolizând astfel disputa dintre spirit şi materie în fiinţa umană. Peştii sunt Semn de Apă, mutabil, cu o influenţă predominant emoţională, hipersenzitivă, intuitivă şi mistică. Nativul Peşti, în aspectul lui armonios, se deosebeşte prin imaginaţie, adaptabilitate afectivă, compasiune, romantism, amabilitate, spirit de sacrificiu, spiritualitate. În aspectul lui dizarmonios, nativul Peşti manifestă nesiguranţă interioară şi lipsă de direcţie, fiind neliniştit, instabil, haotic, predispus la bârfă sau fanatism religios, lipsit de încredere în sine. Semnul este guvernat de către planeta Neptun în astrologia modernă, iar în astrologia tradiţională – de către beneficul şi expansivul Jupiter. Din punct de vedere anatomic, el guvernează tălpile, laba piciorului şi degetele de la picioare, ţesuturile şi sistemul limfatic.
Greşeala spirituală. Raţiunea pentru care rasa umană actuală a supravieţuit până în ziua de astăzi ar putea fi chiar propria noastră capacitate de anulare a egoului, iar uneori chiar sacrificiul mistic şi martiriul. Aceste calităţi umane sunt pe deplin manifestate de nativii Peşti, a căror misiune spirituală este aceea de a ne învăţa să ne anulăm egoul, acea parte a fiinţei care ne separă de Dumnezeu-Tatăl. La nativii dizarmonioşi există, însă, o negare „negativă” a acestui ego, ce se manifestă prin false cunoaşteri de sine, romantisme ieftine, absenţa sau alterarea prizei directe a nativului la realitate şi căutarea unei false împliniri prin orice formă de drog (narcotice, alcool, cafea, tutun, reverii maladive, false ideologii); toate acestea vor acţiona ca filtre distorsionante ale realităţii şi, implicit, ale mesajelor divine, generând decădere spirituală şi abrutizare şi facând din nativul Peşti un canal de manifestare satanică sau demoniacă – trădător, informator mincinos, tâlhar, spion, traficant de droguri, politician corupt, prelat fanatic. În cazul în care este atras de politică, un astfel de nativ practică extrem de uşor maşinaţiile de culise, înşelătoriile, falsul misionarism şi spionajul pe toate planurile. Şi asta tocmai pentru că cei doi peşti semnifică disponibilitatea nativilor pentru o viaţă dublă, în care cele două direcţii total opuse nu se deranjează absolut deloc una pe cealaltă.
Atitudinea spirituală. Persoanele născute sub acest Semn acţionează cel mai bine când simt că, într-un fel, servesc şi se leagă de Tot Ceea Ce Este în această lume şi dincolo de ea. De aceea, nativii Peşti trebuie să evite alcoolul, drogurile, superficialitatea, pentru a-şi dezvolta capacitatea de a transcende orice iluzie şi puterea voinţei. Ei pot fi un canal perfect şi curat al lui Dumnezeu pentru oameni, dezvoltându-şi şi trasformând intuiţia, creativitatea divin inspirată, mediumnitatea benefică, disponibilităţile de mediere şi capacităţile telepatice în modalităţi de negare pozitivă a egoului prin meditaţie, antrenament spiritual, devoţiune mistică sau inducere telepatică a stărilor spirituale autentice pentru a deveni una cu Dumnezeu-Tatăl.
Din punct de vedere alimentar, aceşti nativi au nevoie de o dietă foarte curată şi gustoasă, dar care, în acelaşi timp, să diminueze predispoziţia organismului de a reţine apa la nivelul ţesuturilor. Astfel, programul nutriţional trebuie să conţină ouă de prepeliţă, nuci, ciuperci, preparate pe bază de soia, mei, hrişcă, orez, grâu. Dintre condimente li se recomandă hreanul, muştarul alb, ghimbirul, dafinul, scorţişoara.
Starea lor perfectă de sănătate depinde în foarte mare măsură de cantitatea de fosfat de fier din organism, aceasta fiind sarea caracteristică Semnului zodiacal Peşti. Pentru a beneficia de o cantitate cât mai mare de fosfat de fier, nativii trebuie să consume o mâncare cât mai puţin gătită, întrucât, prin fierbere, această sare se distruge. Dieta lor de crudităţi trebuie să conţină salată, lăptuci, spanac, castraveţi, migdale, ridichi, stafide, căpşuni, fragi, nuci. Legumele care pot fi gătite fără ca ele să-şi piardă fosfatul de fier sunt spanacul, fasolea verde, bamele. Femeile şi copiii Peşti au tendinţa de a pierde cel mai uşor această sare – femeile datorită ciclului menstrual, iar copiii datorită creşterii.
Plantele medicinale asociate Semnului zodiacal Peşti sunt muşchiul de Islanda, limba mielului, iarba mare, algele.
Metalul recomandat nativilor Peşti poate fi considerat argintul.
NOTĂ
Am acordat o atenţie specială alimentaţiei deoarece, în sistemul medical multimilenar hindus Ayurveda (cuvânt sanskrit care se traduce prin „ştiinţa vieţii”), alimentaţia este o modalitate esenţială de evoluţie spirituală sau măcar de menţinere a sănătăţii. Suntem ceea ce mâncăm şi mâncăm ceea ce gândim – iată o frază extrem de simplă care spune totul despre noi şi prin care vă invit să vă analizaţi, obţinând astfel o înţelegere rapidă a caracterului dvs şi o posibilă îmbunătăţire a vieţii dvs dacă veţi aplica măcar una dintre sugestiile conţinute în analiza zodiacală a Semnului zodiacal sub care v-aţi născut.
Un remediu general valabil pentru nativii fiecărei zodii este acela de purta pe mana stângă, sub formă de brăţară spiralată, metalul corespunzător Semnului zodiacal natal, brăţară care constituie astfel un rezonator energetic cu sfera de forţă a planetei guvernatoare a Semnului.
Bibliografie:
Omar Garison – Medical Astrology
H.L. Cornell – Encyclopaedia of medical Astrology
astrolog Rodica Purniche
O CALE SPRE LUMINĂ viaţa lui OMRAAM MIKHAEL AIVANHOV
„Oamenii nu se vor putea transforma citind cărţi dintr-o bibliotecă. Ca să se transforme, ei au nevoie de cărţi vii care să-i stimuleze, să-i antreneze şi să-i orienteze pe drumurile vieţii.”
Născut în Macedonia în 1900, Omraam Mikhael Aivanhov devine, de la vârsta de 17 ani, discipolul Maestrului Peter Deunov în Bulgaria, fondatorul mişcării spirituale Fraternitatea Albă Universală. În 1937, Peter Deunov îl trimite în Franţa unde ţine conferinţe publice vreme de aproape 50 de ani, până la moartea sa în 1986. La ora actuală, mii de oameni din întreaga lume se consideră discipolii săi şi se străduiesc să-i pună în practică învăţătura.
„De la naştere, am avut o înclinare spre foc; mai târziu, am înţeles că nu trebuia să mă ocup atât de mult de focul exterior, ci trebuia să aprind mai întâi inima mea, apoi pe cea a altora.”
Din copilăria petrecută într-un sat sărac din Macedonia îi rămâne în special în amintire descoperirea pe care a făcut-o la 4-5 ani într-un loc apropiat de casă: apa limpede şi curată a unui mic izvor care îl fascina şi lângă care privea ore întregi. Mai existau şi copaci foarte înalţi în care îi plăcea să se caţere cât mai sus şi să privească zările. La vârsta de 16 ani, ca urmare a meditaţiilor şi a exerciţiilor de respiraţie, tânărul Mihail trăieşte o experienţă mistică ce îl marchează profund: el aude Muzica Sferelor.
„Există o lume a armoniei, o lume a veşniciei de unde au ieşit toate formele, toate culorile, întreaga muzică, iar eu am pătruns în această lume. Cu mulţi ani în urmă, am ieşit din corp şi am ascultat armonia sferelor… Timp de câteva secunde, am trăit, am văzut, am auzit cum cânta întreg Universul. Pietrele, copacii, munţii, oceanele, stelele, sorii şi toate creaturile cântau într-o armonie atât de măreaţă, atât de sublimă… De atunci, aceasta a rămas ca un criteriu, o mostră, un model, o măsură absolută, un punct de reper pentru a înţelege şi a situa toate lucrurile. Totul în viaţa mea a fost determinat de această iluminare.”
Între 1917-1937 este discipol al Maestrului Peter Deunov în Bulgaria şi face primii paşi pe Calea Luminii.
„Adesea, atunci când mă gândesc la anii petrecuţi lângă Maestru, cred că cel mai important lucru pentru mine a fost acela de a trăi în aura sa.”
În 1937, cu doi ani înainte de declanşarea celui de-al doilea război mondial, Peter Deunov, presimţind tulburările ce vor veni, îl trimite în Franţa pentru a ocroti şi păstra învăţătura sa. Dintre cei patruzeci de mii de discipoli ai lui Peter Deunov din Bulgaria, numai el a fost considerat demn să o facă. La plecare, Maestrul îi spune:
„Îţi dau în dar o piatră preţioasă imensă, inestimabilă, dar cum trebuie să străbaţi o pădure plină de tâlhari şi de animale fioroase, această piatră trebuie să fie murdară ca să fie de nerecunoscut. Tâlharii se vor arunca asupra ta şi vor căuta să te fure, dar negăsind nimic preţios, te vor lăsa în pace. După ce vei reuşi să străbaţi pădurea cea plină de pericole, eu voi veni alături de tine ca să curăţăm piatra ce va străluci cu o putere fără asemănare.”
Din 1937 până în 1959 ţine conferinţe pe teme spirituale în diferite oraşe din Franţa şi din întreaga lume.
„Eu nu pretind că sunt un Maestru. Pentru moment, eu vă învăţ ceea ce am văzut şi am auzit de la Maestrul meu şi ceea ce am verificat eu însumi timp de douăzeci de ani lângă el. Despre ceea ce nu am verificat încă, nu vă voi vorbi deloc.”
În 1959 pleacă într-o călătorie în India şi în Tibet, vreme de un an de zile, unde are contacte deosebite în lumea spirituală. Reîntors în Franţa, între 1960 şi 1986, dezbate aici şi în conferinţele ţinute peste tot în lume marile teme spirituale ale învăţământului său, pe care îl numeşte şi yoga soarelui.
„Am primit în India un nume extraordinar, magic şi plin de sens. Numele acţionează în chip misterios asupra persoanelor. Există o întreagă ştiinţă, apropiată de ştiinţa numerelor: număr şi nume înseamnă aproape acelaşi lucru. Noul meu nume este Omraam Mikhael. „Om”, acest sunet distruge tot ceea ce este negativ, el corespunde lui „Solve” din Ştiinţa Iniţiatică. Solve trimite lucrurile la originea lor, transformându-le în lumină. Sunetul „Raam” are puterea, prin vibraţiile sale, de a condensa, de a coagula lucrurile divine şi de a le face palpabile, el este „Coagula”. Deci în numele meu se găsesc reunite cele două procese: Solve şi Coagula.”…
*
„Aş dori să vă vorbesc despre o yoga care le depăşeşte pe toate celelalte: yoga soarelui. Ea a fost practicată în trecutul îndepărtat de numeroase popoare, dar acum a fost uitată, mai ales în Occident. Fiindcă în sanscrită la soare se spune „surya”, eu am denumit-o Surya-Yoga. Este yoga mea preferată fiindcă ea reuneşte şi rezumă toate celelalte tipuri de yoga.”
*
„Am gustat din calea mistică: inima, sentimentele, iubirea.
Am gustat din calea spirituală: studiul, cunoaşterea.
Am urmat totodată calea împlinirilor prin muncă şi voinţă.
Şi totuşi, nu vreau să urmez o cale anume, ci pe toate trei împreună.
*
Omraam Mikhael Aivanhov mai compara învăţământul său cu o masă plină de bucate:
„Învăţământul meu este ca o masă pe care am pus tot ceea ce există ca fructe şi legume. Toate alimentele de pe pământ se găsesc aici, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să le mâncăm pe toate. Da, eu sunt obligat să vă prezint toate adevărurile, toate metodele, toate soluţiile, dar fiecare trebuie să-şi aleagă ceea ce îi prieşte stomacului său.”
Mulţi oameni îşi închipuie că într-un învăţământ spiritual este esenţial cuvântul Maestrului, înţelepciunea pe care acesta o transmite, iar atunci când el nu spune nimic, ei nu învaţă nimic. Şi totuşi, chiar dacă Maestrul nu vorbeşte, strălucirea care emană din el ne comunică câte ceva din lumina şi forţa fiinţei sale.
„Păstraţi-vă credinţa în bine. Astfel veţi învăţa să faceţi faţă încercărilor, să lucraţi asupra lor şi să le primiţi apoi binecuvântările. Vă veţi asemăna cu o vale adâncă străjuită de munţi; toate apele ce curg din vârf o udă, o transformă într-un teren roditor unde cresc cei mai buni pomi fructiferi. Suferinţa îl obligă pe om să coboare în adâncurile fiinţei sale. Neavând nici o altă ieşire, el este obligat să facă apel la puterile sufletului şi ale spiritului; şi atunci când reuşeşte, în loc să facă auzite gemete şi strigăte de revoltă, el va emana un parfum îmbietor.”
AdiM
Ciclurile cosmice marchează viaţa terestră în mod mai mult sau mai puţin vizibil. Unele sunt folosite curent în calendare şi programe de acţiune. Altele sunt minimalizate sau complet neglijate, dar Astrologia le readuce în atenţia omenirii. Şi în viaţa fiecăruia, ciclurile cosmice funcţionează în mod inevitabil, dar cu aspecte particulare pentru fiecare individ, iar cunoaşterea lor ne permite să trăim în armonie cu ele.
Saturn este planeta numită şi Învăţătorul Divin, o planetă a lecţiilor de viaţă şi a "notelor" pe care ni le dă viaţa prin consecinţele deciziilor pe care le luăm în urma învăţăturilor trase din experienţele trăite. Lecţiile lui Saturn sunt juste şi lipsite de sentimentalism, motiv din care ele pot părea dure şi dificile. Lui îi sunt asociate obstacolele, întârzierile, amânările, blocajele, obstrucţiile de tot felul, dar pe de altă parte tot el este asociat cu timpul, cu sincronizarea şi organizarea acţiunilor, sau cu răbdarea şi perseverenţa, şi de asemenea cu marile realizări dobândite în urma deciziilor majore ale vieţii.
Saturn face un tur complet al zodiacului în 28-30 de ani. Ciclul lui Saturn este considerat de mare importanţă în viaţa individuală, fiindcă el defineşte o serie de momente importante, chiar cruciale, în viaţa fiecăruia. Există două cicluri saturniene majore care sunt luate în consideraţie atunci când se analizează perspectivele globale ale vieţii şi realizărilor unui om.
Cel mai important este ciclul lui Saturn raportat la poziţia sa de la naşterea unui om. Cuadraturile, opoziţiile şi conjuncţiile lui Saturn în tranzit cu poziţia sa natală delimitează în viaţa omului etape de circa 7 ani, cu un impact puternic asupra evoluţiei sale spirituale şi sociale, astfel:
Dacă până la acest moment se consideră că omul a fost "în formare", învăţând să se adapteze la acest plan de viaţă şi nefiind sancţionat prea sever pentru greşelile făcute, în schimb acum el trebuie să tragă o linie, să-şi analizeze viaţa şi să tragă o serie de concluzii importante. În urma lor, el trebuie să ia decizii legate de ceea ce va face în continuare, de felul cum va aborda viaţa. Este un prilej special de a corecta anumite erori din viaţa de până acum, chiar prin aceste decizii. Dacă omul nu ia deciziile juste şi continuă să comită aceleaşi erori, următorul ciclu saturnian va fi dificil, tocmai ca să-i deschidă ochii asupra greşelilor comise. Următorul moment similar "de graţie" va surveni abia pe la vârsta de 56-58 de ani, când se încheie al doilea ciclu saturnian, şi i se acordă omului o a doua şansă.
Celălalt ciclu saturnian important este cel al tranzitului lui Saturn prin casele temei natale. Cât timp Saturn este sub orizont, realizările generale sunt limitate, obstrucţionate, şi de aceea este o perioadă în care omul ar trebui să-şi consolideze realizările obţinute şi să se concentreze mai mult asupra obiectivelor sale casnice şi personale, decât asupra unor obiective sociale. Când urcă deasupra orizontului, perspectivele generale pentru succese şi realizări noi sunt mult mai bune, şi este perioada de mari împliniri.
Fiind cicluri de durată, ciclurile lui Saturn pot să treacă neobservate în noianul de evenimente din viaţa fiecăruia. Dar cel care le urmăreşte pe propria temă natală poate obţine o viziune foarte practică asupra vieţii sale, din care poate trage foloase concrete.
| Rodica Purniche | Astrolog |
Acest subiect cred ca ar putea fi scris intr-o serie lunga de romane. Fiind un Semn fix si manifestand caracteristicile Elementului Foc, nativii Leu se confrunta adeseori cu o energie erotica impresionanta si cu un apetit erotic pe masura. Au mult entuziasm, generozitate si o mare incredere in fortele lui proprii si in puterea de seductie. In general sunt foarte rafinati si au o intelegere superioara a sexualitatii. Sensibilitatea creatoare are de cele mai multe ori la baza iubirea implinita si multumirea erotica. Se manifesta plenar cand viata intima este armonioasa.
In permanenta vor sa straluceasca, sa impresioneze, fiind foarte atenti la detalii si la mediul ambiant. Daca are o viata ordonata, vor fi un izvor nesecat de iubire daruind-o cu o foarte mare larghete. De aici renumele de Don Juan pe care acesti nativi il au. Este un lucru clar stabilit ca Leii sunt facuti sa iubeasca. Aceste caracteristici sunt mai pregnante la barbatii Lei. Femeile au cam acelasi temperament, dar se manifesta mult mai cerebral punand pret si pe situatia financiara sau pe aspectele mai pragmatice. In viata sa intima poate fi un fidel prin definitie, coplesind cu gesturi tandre, uneori pana la sufocare, persoana iubita; ori, dimpotriva, va fi un etern indragostit, cu multe iubiri si aventuri, cautand o fericire speciala, greu de definit dar nu imposibil de gasit.
Barbatii Leu, apreciaza la o femeie, tinuta eleganta, rafinata, care stie sa se aranjeze cu gust. Este incantat cand atinge materiale precum matasea sau satinul, ca sa numai vorbim de voaluri.
Accesoriile de aur i se par indinspensabile, daruindu-le cu multa placere femeii iubite.
Daca vreti sa cuceriti un Barbat Leu o lauda in public, sau cuvintele admirative strecurate cu abilitate ii atrag imediat atentia. Ascultati-l cu atentie cand povesteste, nu vorbiti prea mult, da-ti de inteles ca are intotdeauna dreptate si nu uitati ca se bucura de orice atentie sau cadou mic.
Daca doriti o noapte de vis, puteti incepe totul cu o cina romantica, un vin bun, nu uitati accesoriile de matase, dar mai ales ca ii plac preludiile lungi.
Daca doriti sa rupeti relatia cu un barbat Leu, nimic mai simplu, comportati-va cu vulgaritate cand sunteti impreuna, fiti neglijenta cu tinuta, jigniti-l si povestiti intamplari care sa-i puna in evidenta defectele, dar mai ales, din care sa se subinteleaga ca nu este atat de infailibil in pat. Faceti toate acestea in fata anturajului , sau a prietenilor celor mai buni. Reusita este garantata!
Daca vreti sa cuceriti o femeie Leu, in primul rand trebuie sa o sustineti si apreciati in activitatea profesionala. Este ambitioasa si mandra, de aceea nu o obligati sa puna pe primul plan gospodaria sau treburile casnice, nu veti reusi decat sa o enervati. Le va face, dar ati pierdut controlul asupra ei. Nu ii cereti socoteala ce face cu banii, nu este foarte cheltuitoare, dar vrea sa se simta independenta. Va avea intotdeauna o rezerva strategica nevazuta. Ii place sa fie lasata sa iasa neinsotita cu anturajul ei, macar odata pe saptamana. Nu uitati ca la zilele importante sa-i faceti cadou bijuterii, pe cat se poate din aur. In schimb nu-i cereti acelasi lucru, este generoasa, face cadouri, dar nu la fel de costisitoare. Daca vreti sa o enervati reprosati-i ca praful este nesters, cand sunteti impreuna subliniati-i cat de frumos si cu gust s-a imbracat o alta femeie, sugerandu-i ca ar fi putut si ea sa faca acelasi lucru. Daca la aceste discutii sau remarci vor asista cat mai multe persoane, cu atat mai bine! Este suficient sa repetati de doua trei ori toate acestea si sa-i ingraditi libertatea pentru ca va va parasi fara cele mai mici regrete!
Ambele sexe iubesc copii si si-i doresc. Iti petrec mult timp in compania lor, fiind excelenti educatori. Isi amenajeaza casa cu gust, preferand locuintele spatioase, aranjate modern si cu gust artistic; nu uitati aceasta reprezinta un motiv de mandrie pentru ei.
Le recomand alimentele sarace in lactate, salatele si fructele si mancarurile codimentate.
Compatibilitate
Cu Berbecul, tot semn de foc, relatia este in general buna. Temperamentele puternice, si manifestarile patimase ii apropie foarte mult. Leul apreciaza incisivitatea si actiunile rapide ale Berbecului, iar acesta din urma este multumit ca Leul il ajuta sa finalizeze ceea ce a inceput; din acest motiv ii accepta neconditionat pozitia de lider, ceea ce il incanta extrem de mult pe Leu. In viata intima sunt patimasi si traiesc cu intensitate maxima relatia.
Cu Taurul, relatia este delicata din cauza incapatanarii excesive de care ambii dau dovada. Nici unul va accepta dorinta de a domina a celuilalt, aceasta fiind o sursa permanenta de conflicte. Din punct de vedere sexual se inteleg perfect. Ar trebui sa invete sa-si aprecieze si accepte reciproc defectele pentru a avea sanse minime de a convietui impreuna.
Cu Gemenii poate fi o relatie buna, mai ales ca acesta se lasa dominat stiind ca are libertatea pe care si-o doreste, apreciind in acelasi timp puterea de decizie a Leului.
Problemele apar daca Gemenii insista in superficialitate, mai ales fata de camin si daca relatia intima este defectuoasa.
Cu Racul, relatia este destul de nepotrivita, iubesc copii si caminul, se stimuleaza reciproc, dar nu vor sta prea mult timp impreuna. Romantismul si comoditatea Racului , dar si posesivitatea excesiva il vor nemultumi pe Leu, cautand alte relatii.
Racul nu va accepta dorinta de a domina a Leului, si va riposta facandu-l sa se simta jignit. Este nevoie de multa rabdare si iubire pentru a intretine o astfel de relatie.
Leii, intre ei, colaboreaza excelent, mai ales profesional. Se apreciaza la nivel fizic, micile probleme aparand la stabilirea suprematiei sau in comunicare. Totul tine de abilitatea unuia dintre ei de a renunta la dorinta de a domina.
Cu Fecioara, sansele de a fi o relatie fericita sunt mici. Criticile permanente, pesimismul si zgarcenia il agaseaza pe Leu. Lipsa de pofta de viata si de dorinta de distractie il vor face sa caute ceva in exteriorul relatiei. Chiar daca Fecioara se va lasa dominata, atitudinea prea docila il plictiseste, mai ales din cauza monotoniei.
Cu Balanta, Leul are in comun dragostea fata de somptuos, de lux si de frumos. Vestimentatia atent aleasa si cu gust ii face sa se admire reciproc. Evenimentele mondene, relatiile, ii fascineaza pe amandoi, apropiindu-i. Fac un cuplu perfect, ceea ce ii apropie, fiind mandrii de imaginea lor, ca si cuplu. Cu mici concesii din partea fiecaruia, lucrurile se vor desfasura excelent.
Cu Scorpionul vor iesi scantei. Firi puternice si caractere darze, de luptatori, nu vor admite sa capituleze unul in fata celuilalt. Pe plan sexual se inteleg excelent, ceea ce ii tine destul de mult timp impreuna. In schimb posesivitatea si duritatea Scorpionului nu va accepta dorinta de a fi laudat si de a conduce a Leului.
Este o relatie exploziva, greu de controlat, semanand mai mult cu un camp de lupta.
Cu Sagetatorul, tot zodie de foc, relatia este buna. Sunt energici, dinamici, dornici de distractie dar si independenti, acceptandu-si reciproc micile escapade. Se inteleg bine si din punct de vedere sexual, iubind confortul si lucrurile de buna calitatea. Daca isi vor stabili cu strictete domeniile in care sa conduca totul este super bine.
Cu Capricornul relatia este dificila. Serozitatea si profunzimea acestuia ii creeaza complexe activului si impulsivului Leu. In plus dorinta de a se afla in centrul atentiei, hainele luxoase si energia pe care Leul o consuma pentru aspectul lui exterior il face pe Capricorn sa-l ridiculizeze in permanenta. Sunt prea diferiti pentru a avea o relatie. Profesional se inteleg bine.
Cu Varsatorul, relatia este dificila, daca nu chiar imposibila. Leul este incantat de surprizele pe care i le ofera Varsatorul, dar sunt unele neplacute care il pun in inferioritate. In schimb, Varsatorul nu va renunta la libertatea lui, fiind destul de precaut in relatie. Sexual se inteleg excelent, deci totul depinde de abilitatea celor doi in a-si accepta reciproc defectele.
Cu Pestii are in comun doar gustul spre lux si apreciere imaginii exterioare, a vestimentatiei si lucrurilor de calitate. Dar Pestii sunt prea sensibili pentru a accepta jignirile Leului. Timiditatea si lipsa de decizie a Pestilor ii innebuneste pe Leii, care isi ies repede din fire, reactionand destul de violent. Cred ca, de fapt, nu se vor agrea de la inceput.
[Articol aparut in Mirabilys-magazin]
Înnoirea timpului în Calendarul popular se desfăşoară după un ritual care, pentru a fi împlinit, necesita mai multe "zile cosmogonice". De pilda, moartea şi renaşterea Anului contemporan cuprinde un ciclu de 12 zile (25 decembrie - 6 ianuarie), intersectat la mijloc de momentul culminant al "tăierii" timpului, la miezul nopţii dintre Anul Vechi şi Anul Nou. Acesta este un timp condensat, o reducere simbolica a anului solar de 12 luni. De aceea este important ca până pe 31 decembrie la ora 23.30, să faceţi un bilanţ al anului care se încheie, scriind în maxim două fraze realizarea cea mai importantă a anului, lecţia cea mai importantă a anului şi pierderea cea mai importantă. Apoi scrieţi, în maxim a0 cuvinte cum aţi simţit şi trăit fiecare zi începând cu 25 decembrie. Veţi continua să scrieţi toate acestea până pe 6 ianuarie, apoi păstraţi hârtia şi verificaţi daca fraza scrisă pentru fiecare dintre cele 12 zile se potriveşte pentru fiecare dintre cele 12 luni ale anului care începe.
La sfârşitul unui an şi la începutul altui an, suntem tentaţi să ne autoanalizăm cu sinceritate şi să ne propunem schimbări care ne-ar putea ajuta să evoluăm, să creştem, să obţinem mai mult de la viaţă şi să facem mai mult. Pentru ca planurile de viitor să fie potenţiale, realizabile şi nu doar vise absurde, este obligatoriu să ne aplecăm privirea cu atenţie asupra slăbiciunilor, a greşelilor pe care le-am făcut în trecut, a deciziilor care ne-au dus pe un drum înfundat. Dacă ne-a lipsit perseverenţa în a ne susţine un plan, un scop de viaţă, or curajul, dacă n-am fost destul de iscusiţi pentru a realiza ceea ce ne-am propus cu un an în urmă, trebuie să observăm de ce n-am reuşit. Şi nu avem nevoie să observăm eşecurile, ori erorile de dragul de a ne lamenta, de a învinovăţi pe altcineva, conjuncturile, defectele, greşelile celorlalţi, cât pentru a vedea unde am scârţâit noi înşine. Nu de plânsul nostru are nevoie viaţa, nu de victime are nevoie lumea şi nu de fricoşi, ci de fiinţe care ştiu că esenţa succesului este să încerci, să cazi, să te ridici şi apoi, cu sânge rece şi curaj să nu mai repeţi acel lucru care te-a dus în jos.
În orice domeniu şi în orice direcţie a vieţii vrem să reuşim, să câştigăm, să obţinem mai mult, este obligatoriu să fim prezenţi complet în acel mediu.
Curajul de a merge mai departe trebuie aşezat în mintea noastră şi, ori de câte ori nu reuşim ceea ce ne propunem, este util să vedem ce manevre eronate am făcut, să găsim puterea de a încerca altele, decişi că vom reuşi.
Anul este o personificare a Soarelui numit la solstiţiul de iarnă An Vechi, înainte de a muri la miezul nopţii de Revelion, şi, imediat după renaştere, An Nou. Sinonim cu marii zei ai omenirii, el se naşte, creşte, îmbătrâneşte şi moare împreună cu timpul calendaristic pentru a renaşte după 366 de zile, 365 în anii bisecţi. Sfinţii Calendarului popular sunt mai tineri sau mai bătrâni, după şansa avută de aceştia la împărţirea sărbătorilor: Sânvasâi, celebrat în prima zi a anului, este un tânăr chefliu care stă călare pe butoi, iubeşte şi petrece; Dragobete (24 februarie), fiul Dochiei, reprezintă zeul dragostei pe plaiurile carpatice; Sângiorzul (23 aprilie), Sântoaderul sunt tineri călări pe cai; Sântilie (20 iulie) şi Sâmedru (26 octombrie) sunt maturi, după care urmează generaţia sfinţilor-moşi, Moş Andrei (30 noiembrie), Moş Nicolae (6 decembrie), Moş Ajun (24 decembrie) şi Moş Crăciun (25 decembrie).
La trecerea de la ciclul vechi (anul vechi) la ciclul nou (anul nou) se desfăşura un spectaculos ritual – ceea ce ar trebui să încercăm să facem şi noi - care urmărea, în esenţă, un singur scop: renovarea simbolica a lumii. Tăierea "săgeţii" unidimensionale a timpului – simbolizată de semnul Săgetătorului şi obţinerea unei figuri circulare numită an, care a devenit simbolul fundamental al stăpânirii timpului. Ceea ce i-a inspirat pe oameni să-şi măsoare existenţa nu în zile înşirate la infinit, ci în perioade repetabile şi egale ca număr de zile, adică în ani, au fost ritmurile cosmice (fazele Lunii, alternanţa zilei cu noaptea, a solstiţiilor cu echinocţiile) şi terestre (succesiunea sezoanelor secetoase cu cele ploioase, a sezoanelor călduroase cu cele friguroase, ciclurile vegetale şi animale divizate în perioade caracteristice prin fertilitate sau sterilitate, apariţia şi dispariţia animalelor şi păsărilor prin migraţie sau hibernare etc).
Pentru a intra în ritmul cosmic şi terestru despre care am vorbit sunt necesare anumite ritualuri, ele ne ajută să conştientizăm valoarea timpului şi să sugestionăm calitatea lui.
Ce putem face: vărsăm miere în râu, ca ofradă pentru zeiţa Venus a iubirii şi abundenţei. O mică parte din ceea ce mâncăm sau pregătim să o oferim păsărilor de afară.
10. Rădăcina cuvintelor răsuflare şi suflet, este în multe culturi identică, respiraţia este puntea dintre conştient şi inconştient, iar noi respirăm fără să ne gândim la asta. De aceea sâmbătă de câte ori respirăm ( exerciţiul se poate face oricând cu diverse scopuri) pe inspiraţie ne inspirăm propria autoritate de exemplu (sau ce avem nevoie, ce ne lipseşte) din cele cotloanele cele mai ascunse ale risipirilor din trecut. Expirăm, simţindu-ne calmi şi uşuraţi. Se repetă de cel puţin 7 ori, sau multiplu de 7, ideal de 28 de ori.
11. Este bine ca atunci când primiţi bani să-i puneţi în plicuri roşii, de aceea aveţi grijă să confecţionaţi sau să aveţi în casa plicuri roşii tot timpul. Înainte de Anul Nou, toate plicurile în care au fost sumele de bani primite în timpul anului, se pun sub pernă, iar dimineaţa se ard şi se spune: energia flăcării să mă încarce cu energia banilor, iar anul care vine banii vor fi de folos pentru mine.
12. Dacă timpul ne permite putem face o curăţare energetică a casei, se înconjură casa de 6 ori.
13. Prima dată se tămâiază în fiecare colţ şi cotlon, şi se spune în Numele Tatălui, al Fiului, al Sfântului Duh, rog Sfânta treime să cureţe această casă. A doua oară se dă cu apă sfinţită, În centru camerei întâi pentru a induce energia vindecătoare în acea cameră şi apoi în fiecare colţ şi cotlon rostindu-se aceiaşi rugăciune. A treia oară începeţi să vă plimbaţi pentru prin casă şi să bateţi din palme. Este un mod foarte bun de a “citi” energiile din casă. Când baţi din palme şi se aude clar şi e un lucru uşor de făcut, asta indica o energie luminoasă şi curgătoare. Când bătutul din palme suna greu, plat, asta înseamnă ca acolo este energie stagnantă. Se stă în aceste locuri mai mult timp, continuând să batem din palme până când sunetul devine mai clar. A patra oară se face turul casei cu instrumentul de făcut zgomot, clopoţel, zurgălăi, tobă etc. Se rămâne mai mult în zonele cu energie stagnantă. A cincea oară se merge prin casă şi se face semnul infinit şi se rosteşte o rugăciune sau o afirmaţie de care aveţi nevoie pentru casă. A şasea oară începe de la uşa principala şi ţineţi în mână un bolul de sare. Se împrăştie sare pe praguri, în colturi şi în locurile unde simţim că energia este înţepenită. Poate în apropierea patului unde a stat o persoana bolnavă, în bucătărie unde s-au petrecut multe certuri sau lângă fereastra dinspre vecinii care au probleme. Se lasă sarea acolo cel puţin 12 ore, daca se poate. La sfârşit se tămâiază din nou şi se dă cu apă sfinţită, spunându-se aceiaşi rugăciune de la început, se spun e Tatăl Nostru şi rugăciunea de mulţumire.
Important: înainte de a începe curăţarea spuneţi Tatăl Nostru, spuneţi o rugăciune de mulţumire şi aprindeţi o lumânare. La fiecare trecere se face o pauză şi se spune Tatăl Nostru. Se face semnul Crucii la fiecare rugăciune.
14. Faceţi (dacă nu aveţi) un altar într-un colţ al casei, cu icoane, candelă, apă sfinţită, tămâie, suport pentru lumânări, vas de aromo, arome, beţişoare, carte de rugăciuni. Fiţi conştienţi de prezenţa lui şi folosiţi-l.
15. SUPERSTIŢII?!...
La ora 00.00 să ţineţi în mână ce-ţi doreşti mai mult în 2012!
...acel obiect pe care îl ai în mână de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe
care pui mâna imediat după ora 00.00 va fi cel mai important plan al vieţii tale în anul care vine. Daca ai bani în mână, vei merge bine cu banii tot anul, dacă ţi de mână persoana iubită va merge bine cu dragostea tot anul, dacă ţii paharul în mână, va fi un an vesel...
...dorinţa pusa la miezul nopţii de Revelion are toate şansele să se împlinească.
...e bine să avem de Anul Nou crenguţe de vâsc - aduc noroc.
...aduce ghinion daca se agaţă calendarul înainte ca noul an să înceapă.
...aduce ghinion să se întoarcă fila de calendar înainte ca ziua sau luna să se încheie.
...aduce ghinion să intrăm în noul an fără nici un ban în buzunar
...e bine să nu ne găsească Anul Nou cu datorii, altfel vom avea datorii tot anul.
...primul om care va trece pragul în prima zi din noul an va influenţa tot anul.
...prima persoana care va bate la uşă în prima zi din noul an trebuie primită. Dacă prima persoana care va intra în casă e femeie - va fi un an prost, dacă e bărbat - va fi un an norocos.
...nu trebuie să se arunce nimic din casa în prima zi de an nou, nici măcar gunoiul! E bine ca în prima zi din An Nou ceva sau cineva să intre în casa, nu sa iasă!
...este bine sa facem ceva care are legătură directa cu serviciul sau ocupaţia specifică în prima zi a noului an pentru ca aceasta să meargă bine în Anul Nou
....nu este bine să se spele în prima zi a Noului An.
...prima zi din Noul An trebuie să găsească locuinţa curată.
...este bine să se poarte haine noi pe 1 ianuarie şi ceva de culoare roşie, de Revelion.
...este semn rău să se spargă ceva în prima zi a Noului An şi în noaptea de Revelion.
...este semn rău să se plângă în prima zi a Noului An.
...este bine să se facă mult zgomot la miezul nopţii pentru a alunga spiritele rele (clopoţei, petarde etc.)
...este rău să se împrumute bani sau altceva în prima zi a Noului An.
...e semn rău dacă stranuţi în noaptea de Anul Nou.
...aduce noroc să se mănânce linte sau orice fel de bobiţe de Anul Nou.
...Anul Nou va fi luminos şi bun daca se lasă o lampa sau o lumânare aprinsa până la ziua.
...este bine să se lase uşile şi geamurile deschise în noaptea de Anul Nou.
...femeile nemăritate, dacă împrumută o verigheta şi o poartă de Anul Nou pe al treilea deget de la mâna stângă, îl vor visa pe viitorul soţ.
La mulţi ani cu sănătate, spor în toate, fericire, pace sufletească şi multă CREDINŢĂ!