Mirabilys Magazin

  • Măreşte caracterele
  • Dimensiune normală caractere
  • Micşorează caracterele
Cum postim

Cum postim

Email
Simbolism
Postul Sfintei Maria, este atât de important pentru fiecare dintre noi, pentru că este momentul în care suntem ajutaţi şi susţinuţi să depăşim problemele trupeşti, materiale şi morale, orice rugăciuni pe care le adresăm din inimă şi cu sufletul deschis Preasintei Fecioare, sunt ascultate şi rezolvate. De aceea este important să ţinem acest post şi să ne rugăm pentru rezolvarea lor.
Este un post al gurii şi al inimii noastre. Este o pregătire a minţii, o mobilizare lăuntrică către abţinere de la păcatul trupului. Trebuie să ne învingem slăbiciunile: lăcomia, bârfa, minciuna, lipsa iertării. La ce ne foloseşte să ţinem post doar alimentar, dacă noi judecăm pe aproapele nostru şi nu-i iertăm greşelile?
Postul este foamea intensă a sufletului de Dumnezeu, este setea sa de uniune profundă cu ceea ce este real în noi.

Atitudine

Postul, această întoarcere periodică de la cele lumeşti, implică efort personal în a ne reevalua priorităţile... avem nevoie permanent de acest efort pentru că în faţa lui Dumnezeu nu putem stagna: ne putem înălţa sau ne putem prăbuşi. Nu există cale de mijloc. Trebuie să renunţi la eu-l tău lumesc şi să-ţi găseşti adevărata identitate, cea spirituală, cea a inimii tale ce pulsează pentru Dumnezeu. Periodic, postul ne reaminteşte acest lucru. „Leapădă-te de tot şi vei câştiga nemurirea”, ni se spune în Biblie. Renunţând la poftele trupului, postul ne îndeamnă să ne redescoperim lumea interioară în care El este permanent prezent.
Postul reprezintă o scară ce leagă pământul de Cer. Trebuie să ne ajutăm sufletul să-şi deschidă aripile... Ne zidim treptele prin Credinţă, Rugăciune şi Iubire.
Postul Sfintei Maria este o perioadă de refacere, reechilibrare şi purificare. În primele zile starea poate să fie mediocră, putând apărea dureri de cap, iritabilitate, astenie. Dacă aceste simptome persistă, putem să apelăm cu încredere la fitoterapie, consumând ceaiuri detoxifiante. Nemaiexistând toxine în alimente, organismul îşi îndreaptă atenţia către eliminarea celor cantonate în organe sau articulaţii.
În timpul postului, organismul reînvaţă să perceapă corect diferenţa între pseudo-foame (pofte alimentare) şi foamea propiu-zisă. Organele specifice asimilării, metabolizării şi eliminării toxinelor îşi refac potenţialul optim (în principal ficatul, dar şi intestinul gros şi subţire, vezica biliară, rinichii). După ce aceste organe sunt curăţate, se elimină şi toxinele din sânge, acesta devenind mult mai oxigenat şi, implicit, organele pe care le deserveşte, cunosc o îmbunătătţire. Staza sanguină dispare, circulaţia sanguină este îmbunătăţită, apărând şi o curăţare a pereţilor vaselor sanguine. Este important să bem lichide, acestea ajutând la drenarea toxinelor.

Dietă
Din punct de vedere medical, postul reprezintă o schimbare a regimului alimentar. Are loc o trecere de la alimentaţia grea, bogată în alimente conservate de origine animală, la o alimentaţie vegetariană, cu o bogată ofertă de legume din partea naturii, ce aduc un important aport de minerale şi vitamine. Dacă înainte de post, erau suficiente 3-4 mese principale datorită grăsimilor şi proteinelor de origine animală (ce  prelungeau procesul de digestie), acum se poate ajunge la 4-5 mese pe zi.
În principal, dieta va fi compusă din fructe, legume, leguminoase, cereale, nuci şi seminţe. În plus, apare un consum important de fibre vegetale, ce implică o saţietate precoce, aducând 15-20g fibre la 100kcal. Fibrele vegetale sunt ca nişte „capcane” pentru sărurile biliare şi colesterol, ca şi pentru elementele toxice care, dacă  rămân mai mult timp în intestin, pot deveni cancerigene.

10 Reguli simple pentru intrarea în post

Primăvara este impregnată de energia începutului. Este timpul pentru noi să ne reînnoim conduita alimentară. Iată câteva reguli simple:
1. Înaintea mesei este bine să ne rugăm şi să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru bunătatea Sa de a ne oferi bucatele. Atitudinea este de linişte şi de echilibru emoţional. Vom fi centraţi pe actul alimentar (nu ne vom uita la TV, nu vom mânca într-o atitudine tensionată).
2. Numărul optim de mese să fie de 5 pe zi (3 mese principale şi 2 gustări – de regulă fructe, evitând „ronţăielile” între mese).
3. Ultima masă a zilei să fie la ora 18 (maxim 19) pentru a-i lăsa organismului timp să se odihnească în decursul nopţii. Este bine să fie consumate alimente uşoare, în special la ultima masă din zi.
4. Să  ne ridicăm de la masă fără a fi complet sătuli.
5. Trebuie “băută mâncarea şi mestecate lichidele”, adică fiecare îmbucătură să fie mestecată de cât mai multe ori.
6. Aportul lichidian este foarte important (optim 2l/zi). Evităm consumul apei în timpul sau imediat după masă sau consumul băuturilor răcoritoare acidulate.
7. Nu este bine sa fie consumată mâncarea prea fierbinte sau prea rece.
8. Se vor evita alimentele prea sărate, dulciurile rafinate, produsele de patiserie.
9. Eliminarea combinaţiilor alimentare incompatibile.
10. În timpul postului vom înlocui:
- făina albă cu cea integrală
- proteinele animale cu cele din cereale, oleaginoase, din soia mai ales (şniţele, laptele de soia, brânza tofu, mezeluri)
- uleiurile animale cu cele vegetale (ulei de măsline, soia, porumb, şofrănel)

Medicul nutriţionist vă recomandă anumite reţete pentru post
1. cura cu păpădie sau rucola, sau salata verde – plantă cu importante proprietăţi diuretice, decongestive, drenantă şi stimulentă a secreţiilor hepatobiliare.
Se folosesc tijele sau frunzele proaspete (se culeg înainte să înflorească). Trebuie consumate în ziua în care au fost culese sau cel mult 24 de ore după aceasta, cu condiţia să fie ţinute la rece, în ambalaj ermetic. Se consumă 6 tije/zi (câte 2 cu jumătate de oră înaintea fiecărei mese).
Macerat din 50 g de păpădie (plantă întreagă) într-un litru de apă, se lasă de seara pe dimineaţa, la temperatura camerei, într-un vas acoperit, se strecoară şi se consumă între mese.
Se ţin cure de 2-4 săptămâni.

2. cura cu urzică – cu acţiune diuretică, depurativă (elimină acidul uric, ureea, clorurile) şi stimulent-digestivă. Are conţinut ridicat de clorofilă, fier şi vitamina C, accelerând hematopoieza (formarea celulelor sanguine) şi fiind utilă în tratamentul anemiei feriprive.
Suc de urzică proaspătă: se pune planta în mixer şi se adaugă de 5 ori mai multă apă. Se consumă zilnic 80-100 ml.
Macerat de urzici – la un litru de apă se adaugă 4 linguri de frunze de urzică, se acoperă vasul, se lasă de seara până dimineaţa, se strecoară şi se consumă între mese.

3. cura cu spanac – o legumă cu proprietăţi remineralizante, fiind bogată în săruri minerale (K, Ca, P, Fe), vitamine (A; B1, B2, C), precum şi microelemente (Mg, Mn, Cu, I). Are acţiune de stimulare a secreţiei gastrice, pancreatice şi biliare, este un bun tonic al funcţiei cardiace şi un puternic regenerant.
Datorită conţinutului bogat în oxalaţi, e contraidicată în litiaza oxalică, gută, reumatism, artrite.
Suc de spanac – obţinut prin mixare.
Macerat – se taie fin 2 ceşti de frunze peste care se adaugă 200 ml apă. Se acoperă şi se lasă la macerat 4-6 ore la temperatura camerei. Se strecoară şi se consumă imediat.
Se pot face diverse asocieri de sucuri: spanac-morcovi, spanac-morcovi-ţelină, spanac-creson în cantităţi egale.

4. cura cu măcriş şi ştevie – au acţiune diuretică, uşor laxativă, tonică, remineralizantă. Are aceleaşi contraindicaţii ca la spanac şi, în plus, în ulcer sau gastrită hiperacidă.
Se pot consuma ca şi suc (mixate), salată sau macerat (20-30g frunze la 500 ml apă).
 
 NOUTĂŢI EDITORIALE


AGENDĂ (cu povestioare) 2018CALENDAR DE PERETE 2018SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

Maxima Zilei

Cine oare îmi va încredinţa un trup duhovnicesc atâta vreme cât eu nu pot stăpâni nici măcar un trup pământesc? Trupurile mici si pieritoare pe care le avem acum ne-au fost dăruite așa cum şcolarilor li se dau poneii. Trebuie să învăţăm să le conducem, nu pentru că într-o bună zi am scăpa cu totul de cai, ci pentru că într-o bună zi s-ar putea să călărim pe deşeuate, neînfricaţi şi voioşi, pe acei bidivii incomparabil mai mari, pe caii aceia înaripaţi, strălucitori, de pasul cărora se cutremură lumea si care ne aşteaptă poate chiar acum cu nerăbdare, bătând din copite si sforăind pe nări, în grajdurile Împăratului.
(C.S. Lewis)

cine este online?

Avem 38 vizitatori online

Autentificare

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.


CURSURI

CURSURI DE ASTROLOGIE
ŞI FENG-SGUI
recunoscute de Ministerul Muncii. Diplomele obţinute vor da dreptul absolvenţilor să practice profesia de astrolog.
Pentru înscrieri, structura şi durata cursurilor detalii aici...

Banner

Banner

Banner

CELE MAI CITITE ARTICOLE