Bolile cardiovasculare ocupă astăzi un nedorit loc fruntaş în lista cauzelor de mortalitate, în special în ţările dezvoltate. Putem spune, deci, că ele sunt un fel de “tribut” pe care omul îl plăteşte civilizaţiei şi stilului de viaţă şi de alimentaţie modern. Din această categorie de boli, cele mai răspândite sunt cardiopatia ischemică şi hipertensiunea arterială.

Cum se manifesta HTA?
Simptomele pot fi extrem de variabile, în special atunci când există o creştere tensională bruscă şi importantă: dureri de cap, ameţeli, înceţoşarea vederii, zgomote în urechi, epistaxis (sângerări nazale), palpitaţii, stare de oboseală sau de iritabilitate, insomnii, furnicături în degete. Cei obişnuiţi cu valori tensionale mari pot să nu prezinte însă nici un simptom.

Cum punem diagnosticul de HTA?
Pentru diagnosticul de HTA trebuie să facem următoarele investigaţii:

Măsurarea, în cel puţin 3 momente diferite, a tensiunii arteriale HTA înseamnă depistarea, la mai multe măsurători succesive, a unor valori ale TA peste 140 mmHg maxima (TA sistolică) şi peste 90 mmHg minima (TA diastolică). Observăm o tendinţă de scădere a pragului valorilor o dată cu trecerea timpului, astfel că valorile de 160/95 mmHg, considerate altădată ca normale sau “la limită”, sunt apreciate astăzi ca valori tensionale mari, încadrabile în diagnosticul de HTA.
Analize de laborator examenul de urină, creatinina, ureea sangvină, glicemie, colesterol, acid uric, potasiu.
Investigaţii suplimentare examenul fundului de ochi, radiografia toracică, electrocardiograma, ecocardiografia (ecografia inimii).

Toate aceste analize au rolul de a stabili forma de HTA şi stadiul evolutiv.

Stadiile HTA
HTA poate avea mai multe stadii, în funcţie de modul în care afectează ea viaţa pacientului şi funcţionarea organelor din corp:

Stadiu Valori Manifestări/complicaţii
I valori crescute ale TA fără nici un semn de afectare a altor organe sensibile la creşterea TA (inimă, creier şi rinichi);
II valori tensionale crescute modificări la nivelul inimii (mărirea ventriculului stâng), modificări ale vaselor de sânge (la examenul fundului de ochi - FO gradul I sau II) şi ale analizelor (proteine în urină sau creşterea valorilor creatininei în sânge);
III valori tensionale crescute complicaţii ale HTA: insuficienţă cardiacă, hemoragii cerebrale sau accidente vasculare cerebrale, insuficienţă renală, proteinurie, hematurie, FO de gradul III;


Cine favorizeaza aparitia HTA?
S-a constatat astfel că pot duce la creşterea valorilor tensiunii arteriale următoarele situaţii: consumul excesiv de sare de bucătărie (clorură de sodiu – acumularea ionilor de sodiu în organism şi în peretele arterial), obezitatea, diabetul zaharat, fumatul, consumul excesiv de alcool (în special bere şi vin) şi de cafea, lipsa exerciţiului fizic şi stările de stres prelungit. Aceşti factori pot fi influenţaţi printr-un tratament naturist.
De asemenea, psihologii consideră că şi tipul de personalitate are un rol foarte mare în apariţia bolii. De obicei, apariţia hipertensiunii la o persoană este legată de conflictul dintre tendinţa acesteia de a-şi exprima în exterior agresivitatea şi ostilitatea şi, pe de altă parte, sentimentul de dependenţă, care o face să rămână pasivă şi adaptată şi să evite astfel conflictele.

Când se poate face tratament naturist în caz de hipertensiune?
Tratamentul naturist este indicat în special în stadiile incipiente ale bolii, în care dă cele mai bune rezultate. El se poate însă administra şi în paralel cu medicamentele alopate, ca adjuvant, în toate formele de hipertensiune (cu excepţia cazurilor de urgenţă, în care tensiunea creşte brusc şi la valori foarte mari).
Dacă sunteţi hipertensiv, evitaţi următoarele alimente şi obiceiuri nocive pentru sănătate: fumat (“inamicul nr.1” - creşte foarte mult riscul de apariţie a bolilor inimii şi vaselor de sânge), alimente bogate în sare (mezeluri şi brânzeturi sărate, grisine, sticksuri, murături etc.), consumul de alcool, cafea şi produse care conţin cofeină (Cola, Pepsi), produse alimentare cu zahăr alb şi înlocuitori artificiali de zahăr (aspartam, ciclamat), produse care conţin aditivi sintetici (coloranţi, conservanţi, amelioratori de gust care conţin sodiu – glutamat monosodic), margarină, conserve cu carne de porc, grăsimi animale (slănină, untură, unt, smântână, maioneză etc.). Evitaţi extremele de temperatură, în special frigul (folosiţi iarna, haine călduroase, iar vara, expuneţi-vă la soare, în special dimineaţa, când temperatura nu este foarte ridicată).

Ce plante medicinale putem folosi?
În declanşarea creşterilor tensionale intervine adesea stresul, de aceea se folosesc în primul rând plante sedative şi cu efect antistres: talpa-gâştei şi păducelul (în special dacă hipertensiunea se instalează la menopauză), florile de tei, valeriana, roiniţa, levănţica, gura-lupului, pasiflora, verbina şi sunătoarea. Alte plante medicinale sunt utile datorită efectului lor diuretic: mesteacăn, coada-calului, mătase de porumb, codiţe de cireş sau vişin, teci de fasole, seminţe de ţelină. Cu efect terapeutic se mai foloseşte traista-ciobanului (în special dacă există sângerări), vâscul şi preparatele naturiste pe bază de usturoi.
În cazul în care hipertensiunea se instalează la o persoană obeză sau cu valori crescute ale colesterolului, se mai pot adăuga în listă unele plante depurative şi care ajută la eliminarea excesului de grăsimi: păpădie, frunze de măslin, anghinare, ceai verde. Acţiune hipocolesterolemiantă mai au, de asemenea, usturoiul, nucşoara, salvia, lemnul-dulce şi cimbrul.
Dacă apariţia valorilor tensionale crescute este legată de o stare de încordare psihică permanentă, la persoane care au funcţii de conducere sau sunt factori de decizie la locul de muncă, atunci sunt necesare remedii (plante) răcoritoare şi care să ajute la eliminarea emoţiilor excesive: coada-şoricelului, menta sau păpădia.
Mod de administrare al plantelor medicinale
Cel mai bine este ca, pentru un tratament optim, să asociem 4-7 plante medicinale cu efect antihipertensiv (combinarea plantelor le sporeşte efectul) şi să administrăm acest amestec un timp mai lung – 3-4 luni, deoarece plantele medicinale au un efect blând, care se instalează în timp. Optim este să luăm plantele sub formă de pulbere, macerat la rece sau tinctură, deci utilizarea plantelor fără fierbere, deoarece fierberea distruge multe dintre componentele active ale plantelor.

Ce alte metode putem folosi pentru a aduce la valori normale tensiunea arteriala?
- exerciţii de relaxare combinate cu audiţia unor piese muzicale în surdină (de preferinţă sunete din natură sau muzică clasică);
- reflexoterapie (masajul zonelor reflexe din talpă);
- presopunctură (cu efect antistres) – se pot folosi punctele VB20 (se află în zona cefei, pe linia orizontală ce trece pe sub lobul urechii, în scobitura de sub proeminenţele occipitale - bilateral) şi R2 (pe marginea internă a piciorului, cu 2 lăţimi de deget în faţa şi dedesubtul maleolei interne);
- plimbări frecvente în natură, când vremea este frumoasă.

În concluzie: abandonaţi fumatul, alcoolul şi cafeaua, faceţi exerciţii fizice moderate, alternaţi perioadele de muncă cu cele de odihnă şi refacere, nu vă supraalimentaţi, urmăriţi să consumaţi alimente cât mai naturale şi mai sănătoase şi în plus, apelaţi la ajutorul nepreţuit al plantelor medicinale.

| Dr. Cristina Pavel | Medic specialist medicina de familie | Competenta apifitoterapie, homeopatie si acupunctura | Clinica Raphael Medica |

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte