Ce spun studiile…
- Saliva este, în mod normal, un cocktail de substanţe benefice organismului (enzime, agenţi antioxidanţi, genţi antibiotic etc.). Cercetătorii de la Institutul Tehnologic din Haifa (Israel) au demonstrat că, în contact cu fumul de ţigară, agenţii protectori sunt distruşi, saliva devenind un amestec coroziv care poate determina apariţia cancerului. Dr. Rafi Nagler, unul dintre autorii studiului, spune că saliva expusă la fumul de ţigară provoacă distrugerea celulelor sănătoase din gură şi că singurul mod în care ne putem feri de acest efecte este renunţarea la fumat.
- Pe lângă impotenţă, fumatul determină şi reducerea volumului de spermă ejaculată, micşorarea numărului de spermatozoizi ejaculaţi, precum şi apariţia unor forme anormale şi a unei mobilităţi reduse a spermatozoizilor. Cu toate acestea, peste 85% dintre fumători nu cunosc riscurile de natură sexuală la care se expun. Numeroşi urologi de prestigiu susţin că fumatul este devastator pentru sănătatea sexuală şi că un fumător are şanse ca, odată cu renunţarea la fumat, să prezinte îmbunătăţiri semnificative ale disfuncţiilor erectile. În aceste condiţii, este chiar surprinzător faptul că impotenţa nu e citată mai des ca factor motivator pentru a renunţa la fumat.
- O singură ţigară fumată de către femeia însărcinată determină creşterea frecvenţei cardiace a fătului său timp de 90 de minute; fumatul în timpul sarcinii determină deseori apariţia sindromului tabagic fetal (dimensiuni mai mici ale corpului şi ale segmentelor sale; dezvoltare intelectuală, emoţională şi comportamentală întârziate); fumatul în timpul alăptării creşte foarte mult riscul de moarte subită a sugarului.
- Fumatul afectează serios imunitatea, scăzând drastic numărul celulelor Natural Killer, implicate în apărarea împotriva cancerelor, şi al celulelor Langhans (cu rol major în imunitatea epiteliului colului uterin).

Ce spun statisticile…
- mai mult de jumătate dintre fumători începe să fumeze înainte de 14 ani, iar 90% încep până la împlinirea vârstei de 19 ani;
- zilnic, circa 3.000 de adolescenţi din SUA fumează prima lor ţigară; dintre ei, aproximativ 1.000 vor muri datorită bolilor provocate de fumat;
- 40% dintre adolescenţii care fumează regulat au încercat cel puţin o dată să renunţe;
- peste 80% dintre tinerii care fumează 20 de ţigarete sau mai mult pe zi recunosc nevoia sau dependenţa lor de ţigări;
- circa 40% dintre cei care fumează până la 3 ţigări pe zi vor deveni fumători constanţi;
- 70% dintre adolescenţi declară că, dacă ar putea să aleagă încă o dată, ar alege să nu fumeze;
- numărul de decese provocate anual de fumat în SUA (peste 400.000) este mai mare decât suma victimelor alcoolului, heroinei, crimelor, sinuciderilor, accidentelor de maşină şi SIDA;
- datorită lipsei de experienţă şi exuberanţei caracteristice vârstei, tinerii nu înţeleg sau subestimează dependenţa produsă de nicotină; dintre cei care credeau că peste cinci ani vor renunţa la fumat, peste 70% încă mai fumau după şase ani!
- la nivel mondial, cel puţin 4,5 milioane de copii, având vârste între 12 şi 17 ani, fumează!
- fumatul creşte riscul impotenţei cu 50%; datorită asocierii fumatului şi cu alţi factori, la veteranii din Vietnam s-a constatat un risc cu 80% mai mare de apariţie a impotenţei în cazul fumătorilor decât în cazul nefumătorilor;
- nicotina provoacă dependenţă într-o proporţie cuprinsă între unu la trei şi unu la doi, în timp ce cocaina administrată intravenos provoacă dependenţă doar într-unul dintre patru cazuri!
- 1/3 dintre decesele prin infarct miocardic are drept cauză fumatul;
- fumătorii au de 3 ori mai multe carii decât nefumătorii.

Toate aceste informaţii demonstrează că fumatul este un obicei extraordinar de nociv pentru corpul nostru. S-a constatat, însă, că el dăunează şi structurilor noastre subtile, determinând modificări patologice la nivel emoţional, comportamental şi mental. Studiile au demonstrat că cei mai mulţi fumători au tendinţa de a-şi rezolva neînţelegerile cu ceilalţi într-un mod agresiv şi că se confruntă şi cu un declin rapid al inteligenţei. Practic, prin impurificarea structurilor subtile ale fiinţei umane, fumatul intervine ca un bruiaj în comunicarea dintre aceasta şi Divin.
Susţinem aceste afirmaţii şi prin constatările statistice care arată că, de cele mai multe ori, fumatul atrage şi alte vicii (alcoolul, drogurile etc.). Ori, o acţiune profund benefică, cu cât e mai des repetată, cu atât ne face mai capabili să rezistăm tentaţiilor de natură grosieră! De asemenea, toate acţiunile benefice, prin repetare, conduc la însănătoşirea fiinţei umane.
Mai mult, dacă s-ar face o analiză cifrică a tuturor efectelor pe care fumatul le are asupra Planetei care ne găzduieşte, el ar trebui cu siguranţă declarat un duşman al vieţii pe Pământ. Occidentul s-a trezit de mult şi, la momentul de faţă, în cele mai multe ţări fumatul este cu desăvârşire interzis în locurile publice, adică inclusiv în staţiile mijloacelor de transport în comun. În multe ţări occidentale reclama la produsele şi mărcile de tutun este foarte mult limitată prin lege.
Numai la noi, lucrurile merg unse pentru producătorii de tutun… Şi asta pentru că încă nu există o atitudine civică puternică împotriva fumatului şi a poluării de orice fel. Nici măcar nu ne punem problema ca, dacă fumătorii nu vor sau nu se lasă ajutaţi, măcar să ne ocupăm de nefumători, protejându-i măcar pe ei! Iar primii nefumători de care e o urgentă nevoie să avem grijă sunt copiii! Copiii nefumători trebuie ocrotiţi de părinţii care fumează!
De fapt, conştiinţa civică lipseşte aproape cu desăvârşire la acest popor. Ni se taie pădurile, iar noi tăcem, că nu ne afectează direct… Ni se măresc taxele, în condiţiile în care suntem din ce în ce mai săraci, dar noi suportăm, în loc să-i tragem de guler pe aleşii cărora le-am dat votul… Ne mai trezeşte câte o viitură din letargie şi atunci strigăm că Guvernul nu şi-a făcut datoria.
Dar trebuie să devenim conştienţi că adevăratul Guvern este poporul, atunci când conştiinţa civică este trezită. Atunci când cei mai mulţi conştientizăm că tot ceea ce se petrece în jur ne poate afecta mai devreme sau mai târziu. Atunci când realizăm că ceea ce în mod aparent nu e al nimănui, este, câte puţin, al fiecăruia dintre noi.
Democraţie înseamnă, de fapt, puterea este în mâna poporului. E clar că în România nu se poate vorbi de democraţie, atâta timp cât poporul doarme liniştit, visând mereu la ziua în care un Făt-Frumos îi va rezolva toate problemele.
Aşa cum arată şi simbolul Tao, tot ceea ce există în manifestare este expresia unui echilibru dinamic dintre două (grupuri de) forţe de sensuri contrarii. În România, acest echilibru este, atât în ceea ce priveşte fumatul, cât şi în multe alte privinţe, mult deplasat spre aspectele negative, şi asta din cauza unui deficit de forţe pozitive, adică de conştiinţă civică. Binele nu poate să apară fără un efort continuu şi susţinut. El va apărea şi la noi atunci când vom ieşi din letargie şi din nepăsare. Deci, să ne trezim, români, dacă vrem ca totul să fie… corect!

| Dr. Ioan-Florin Hiru | Medic de medicină generală | Competenţă apifitoterapie |

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte