Glosar de termeni
Reflexoterapie tradiţională chineză = metodă terapeutică complementară (având rădăcini în China antică) care urmăreşte restabilirea echilibrului sănătăţii, şi menţinerea vitalităţii corpului prin stimularea zonelor reflexe aflate pe talpă.
Qigong = mijloc de atingere a unui nivel avansat de evoluţie interioară şi modalitate tradiţională chineză de menţinere şi cultivare a sănătăţii, prin deblocarea meridianelor de la nivelul corpului, acumularea, cultivarea şi deplasarea energiei.

Dacă într-unul din articolele trecute am descris valenţele terapeutice ale reflexoterapiei tradiţionale chineze, în acest număr vom parcurge împreună nişte tehnici simple şi foarte utile aparţinând Qigong-ului, care au drept scop să vă amplifice considerabil efectele şedinţei de reflexo şi nu numai...

Cui se adresează acest articol
1. Dacă vă aflaţi într-un program de şedinţe reflexoterapie tradiţională chineză (în scop terapeutic concret, sau pentru profilaxie şi întreţinere) veţi folosi tehnicile care vor fi prezentate în  continuare pentru a vă implica personal, activ în procesul terapeutic. Implicarea activă presupune ca înainte de începerea şedinţei, cât şi pe măsură ce aceasta se desfăşoară, dumneavoastră să vă mobilizaţi conştient atenţia pentru a anticipa şi susţine efectele benefice pe care reflexoterapia la conferă.
2. Dacă nu vă aflaţi în vreo formă de terapie sau de profilaxie şi doriţi ca din timp în timp să exersaţi o tehnică, care să vă relaxeze şi în acelaşi timp să vă dinamizeze în activităţile întreprinse, atunci acest articol vi se adresează şi dvs.
De asemenea mai pot beneficia de pe urma acestui articol aceia dintre dvs. care doresc să afle câteva informaţii despre reflexo şi qigong, însă vă atenţionez de la început că aspectele prezentate aici sunt focalizate pe tema propusă şi prin urmare, sunt excluse din prezentate multe dintre subiectele care au legătură cu reflexoterapia şi qigong-ul însă sunt redundante aici şi acum. O parte din tehnicile prezentate aici pot fi utilizate şi în alte contexte (nu doar în cel al reflexoterapie ex: în timpul unei şedinţe de masaj terapeutic). Printre altele voi prezenta o tehnică de relaxare. Aceasta, spre exemplu poate fi utilizată într-o zi stresantă, când vă întoarceţi de la servici, sau chiar într-o pauză, dacă timpul vă permite.

Reflexoterapia tradiţională chineză şi qigong-ul
Ambele metode discutate în acest articol au luat naştere şi s-au dezvoltat pe teritoriul Chinei, aşadar pornesc de la o viziune similară asupra vieţii şi au în comun, printre altele, principii aparţinând medicinii tradiţionale chineze.
Un exemplu în acest sens este principiul proximităţii zonei de acţiune. Acest principiu a fost prezentat pe larg într-un număr anterior al revistei, însă pe scurt acesta enunţă faptul că o zonă asupra căreia s-a acţionat prin reflexoterapie va influenţa benefic şi organele care se află în imediata sa apropiere. În qigong acest principiu se regăseşte sub multiple forme, spre exemplu în exersarea de grup, o persoană care nu a mai practicat qigong în prealabil va fi susţinut indirect de către practicanţii mai avansaţi. Acest lucru este posibil deoarece practicantul avansat preia din univers şi acumulează o putere mai mare, care în baza acestui principiu se va orienta către locul cu mai puţină energie, pentru a compensa. În acest fel practicantul aflat la început va avea parte de rezultate bune în practica qigong-ului încă de la primele exersări.
Pe lângă principiile pe care le au în comun, cele două metode pornesc de la teoria omului ca fiinţă ce tinde spre echilibru şi perfecţionare continuă. Astfel reflexoterapia, odată ce a îndepărtat o afecţiune din interiorul corpului pune accentul pe menţinerea sănătăţii prin tehnici specifice şi recomandă o şedinţă (de reflexoterapie) o dată pe săptămână în scop profilactic (deci pentru a menţine echilibrul obţinut), iar qigong-ul caută menţinerea sănătăţii şi pe baza acesteia continuarea facilă a practicii pentru dezvoltarea interioară.

Câteva cuvinte despre Qigong
Cum vă spuneam mai devreme qigong-ul este atât o practică spirituală, cât şi de remediere şi menţinere a sănătăţii. În principal “Tratatul de medicină internă al Împăratului Galben” (lucrare de referinţă a medicinii tradiţionale chineze), prezintă corpul omului ca fiind formate de o reţea continuă de canale şi porţi energetice. Prin acestea energia (invizibilă ochiului neantrenat) circulă după diverse principii asigurând în acest mod buna funcţionare a corpului. Prin apariţia unui blocaj de-a lungul meridianelor, prin deficitul sau surplusul inutil de energie corpul este afectat, iniţial în plan energetic, iar mai apoi fizic.
Exerciţiile de qigong, vin să susţină organismul uman din punct de vedere energetic, să echilibreze energia yin cu cea yang. Acolo unde din diverse motive corpul suferă de un blocaj, prin exerciţiile de qigong aceasta poate fi îndepărtat.
Prin îmbinarea de mişcări exterioare cu ghidarea mentală a energiei se realizează o unitate fizic – spirit care menţine sănătatea şi stimulează vitalitatea practicantului.
Cu toate ca exerciţiile de qigong au la bază o serie de principii, eu voi expune pe cele care ne sunt de folos în acest context:

Condiţii necesare:
-    una din condiţiile de bază pe care este necesar să o îndepliniţi pentru a beneficia la maxim de o şedinţă de reflexoterapie tradiţională chineză, cât şi de o şedinţă de qigong este relaxarea. Realizarea acestui deziderat implică două cerinţe interdependente: relaxarea fizică şi relaxarea psihică. O relaxare bine făcută va induce la nivel fizic o senzaţie plăcută de căldură şi de greutate în membre, iar la nivel psihic va duce spre o izolare senzorială treptată. Nu spun că nu veţi mai auzi, ori vedea nimic când deschideţi ochi, însă relaxarea psihică reduce mult din “gălăgia exterioară” care bombardează continuu analizatorii senzoriali.
-    pe lângă relaxare mai este necesară apariţia interiorizării. Aceasta presupune, mai mult decât relaxare psihică şi anume o focalizare spontană a atenţiei către interior. Pentru o mai uşoară înţelegere a interiorizării vă puteţi gândi la ea ca fiind etapa ce urmează relaxării psihice. Dacă prima conferă o stare generală de bine şi de confort psihic, autosuficientă, interiorizarea este trăită ca o coborâre în interior; ca şi cum atenţia este trasă către profunzimile introspective ale fiinţei.
Această etapă este de asemenea una din cheile reuşitei în meditaţia qigong; însă reţineţi cu cât mergeţi mai adânc în interiorul dumneavoastră (păstrând totuşi legătura cu reflexoterapeutul care vă spune asupra căror zone ale corpului să vă focalizaţi atenţia) cu atât mai spectaculoase vor fi rezultatele şedinţei. Am să mai adaug că pe lângă interiorizarea dvs. este categoric necesară şi cea a terapeutului.
În ultimă instanţă, este necesar să mobilizaţi cu mintea energia.  O vorbă străveche din qigong spune: “Acolo unde merge gândul se duce şi energia”. Un exemplu concludent este rănirea uşoară, sau lovirea la cap (în tramvai de bara de sus). Instinctiv mâna şi atenţia persoanei lovite se duc către locul lovit. Prin acest gest zona lezată primeşte mai multă energie şi este mai bine irigată pentru a restabilii echilibrul energetic şi a îndepărta durerea. În qigong persoana care practică este conştientă de puterea mobilizatoare a gândului şi realizează voluntar deplasarea energiei către diverşi centri importanţi ai corpului. Pe măsură ce veţi exersa tehnicile prezentate în continuare, forţa gândului vă va creşte şi veţi deveni din ce în ce mai abil în mişcarea energiei. În acest mod veţi spori considerabil rezultatul şedinţei.

Tehnici Qigong propriu-zise

  • Tehnica de relaxare.
  • Tehnica de purificare ambientală şi încărcare a spaţiului cu energie.
  • Tehnica de amplificare a puterii în corp.


Tehnicile se execută pe scaun, cu spatele drept, şi limba în cerul gurii (pentru a permite energiei să coboare din cap în abdomen). De asemenea puteţi să le practicaţi stând culcat pe spate.
În cazul în care găsiţi a fi utile, folosiţi muzica de relaxare şi beţişoarele sau esenţele parfumate.

Tehnica de relaxare
Această tehnică este recomandat să o faceţi înainte de începerea şedinţei. Pe măsură ce şedinţa avansează relaxarea va deveni din ce în ce mai profundă.
1. Închideţi ochii, pe inspiraţie vă repetaţi mental “liniştit”, iar pe expiraţie “relaxat”. Partea de început are drept scop deconectarea de la stimulii exteriori şi “setarea minţii” astfel încât să acţioneze pentru relaxarea corpului  în ansamblu.
2. După ce va repetaţi cuvintele de mai sus de câteva ori şi percepeţi o uşoară diferenţa (liniştire), continuaţi dând comanda de relaxare către diverse părţi ale corpului în parte. Începeţi de la cap în jos mai ales dacă vă ştiţi hipertensiv. (ex: “capul se relaxează!” – vă imaginaţi capul luminos şi destins, apoi “gâtul se relaxează!” – şi vizualizaţi lumina extinzând-se şi asupra gâtului. Continuaţi cu toate celelalte părţi ale corpului terminând cu talpa). Dacă întâmpinaţi dificultăţi în a vizualiza lumină în anumite zone, fiţi perseverenţi şi folosiţi în paralel un semnal mental pentru amplificarea relaxării “Zona X se relaxează, devine luminoasă, pe măsură ce timpul trece devine din ce în ce mai relaxată”. Procedând în acest mod veţi pătrunde negreşit în relaxare.
Tehnica descrisă este deosebit de utilă, şi pe cât de simplă pare, pe atât de eficientă este. Eu am întâlnit-o sub diverse forme atât în practicile spirituale, cele de menţinere a sănătăţii, de înlăturare a stresului, cât şi în metodele de psihoterapie promovate de şcolile de orientare cognitiv-comportamentale şi nu numai.

Tehnica de purificare ambientală şi încărcare a spaţiului cu energie
Tehnica aceasta presupune deja o stare de linişte ceva mai profundă, cât şi o dorinţă necondiţionată de a genera binele în jur. În acest sens este necesar ca persoana care o practică să pună în viaţa de zi cu zi accentul pe principiile morale. Odată realizate aceste deziderate, gradul de purificare şi de încărcare a spaţiului va fi mai mare datorită susţinerii “din afară” a celui care exersează. În qigong se spune când ai o dorinţă onestă întregul univers “complotă” pentru ca tu să-ţi duci la îndeplinire scopul.
Tehnica este, de asemenea de dorit să fie realizată înainte de şedinţa de reflexo.
1. Vizualizaţi camera în care vă aflaţi ca devenind din ce în ce mai mică până când ajunge la dimensiunile unui cub ce se află între palmele dvs.
2. Vă imaginaţi cum lumina albă vine de undeva din cer, pătrunde prin partea de sus a micului cub, pentru a ieşi prin partea de jos a sa. Odată cu lumina sunt îndepărtate toate semnalele negative, toată energia blocată, toată aversiunea sau tensiunea acumulată în spaţiul respectiv pe parcursul zilei. Lumina curge într-un flux continuu, iar odată cu ea cubul devine luminos, strălucitor.
3. În continuare energia şi lumina vin de sus, coboară şi se fixează în interiorul cubului, umplând spaţiul din interiorul său. Laturile sale se impregnează cu energie şi lumină. Când aveţi probleme cu un anumit organ vă puteţi imagina cum odată cu energia, coboară şi organul respectiv. El este format din lumină şi este perfect sănătos. În acest timp repetaţi mental “Organul X este perfect sănătos, 100% funcţionabil”. Menţineţi această reprezentare pentru o scurtă perioadă de timp.
4. În final observaţi cum micuţul cub (cuprins de lumină, curat şi energizat) începe să se mărească, transformându-se treptat în camera în care dvs. vă aflaţi.
Pe parcursul tehnicii (în funcţie de gradul de relaxare atins), puteţi avea senzaţii în palme, sau în diverse alte zone ale corpului.

Tehnica de amplificare a puterii în corp
Este în fapt tehnica propriu-zisă pentru care am redactat articol de faţă. Această tehnică (practicată în stare de relaxare), este elementul de bază, în reuşita susţinerii şi amplificării rezultatelor din timpul şedinţei de reflexoterapie tradiţională chineză.
Pentru a fi realizată, se presupune ca reflexoterapeutul pe care îl aveţi să fie de acord ca pe măsură ce prelucrează talpa să vă spună asupra căror zone acţionează, astfel încât atenţia dvs. să se ducă (odată cu energia) în zona respectivă. Odată cu trecerea de la o zonă la alta vă imaginaţi cum lumina şi energia străbate treptat aceste zone, îndepărtând blocajele, aducând lumină şi restabilind funcţionarea în parametrii normali.
De asemenea, un efect foarte bun îl are reflexoterapia, atunci când reflexoterapeutul acţionează (pe lângă mână) şi cu mintea. Atunci când mintea pacientului (clientului) merge alături de cea a reflexoterapeutului în dorinţa autentică de îndepărtare a afecţiunii şi de obţinere a vindecării, apare fuziunea armonizată a spiritelor care acţionează dincolo de barierele fizice şi în acest mod emerge rezultatul terapeutic şi apare vindecarea.

Concluzii
Pe lângă aceste considerente dezirabile, care odată atinse produc rezultate spectaculoase, tehnica în sine nu presupune decât deschidere reciprocă şi focalizarea atenţiei către zona respectivă, însoţită de reprezentarea luminii şi energiei care transformă.
Însă, pentru a vorbi despre reflexoterapie tradiţională chineză în adevăratul sens a ceea ce aceasta artă terapeutică reprezintă, vom vorbi “musai” despre comuniunea ce apare în timpului actului terapeutic; aceasta tocmai a fost descrisă şi nu poate apare atunci când vă lăsaţi acoperiţi de grijile zilnice. Aveţi un interior minunat (prin însăşi lumina spiritului ce luceşte în voi) care s-a acoperit în timp cu toate greutăţile vieţii. Luptaţi cu ele, adaptaţi-vă şi faceţi-le faţă, însă când sunteţi în reflexoterapie, în masaj sau în meditaţie (ori în faţa unei opere de artă, a unei muzici care să umple de linişte, sau a unui peisaj sublim), lăsaţi totul deoparte şi primiţi cu toată inima cadoul pe care vi-l faceţi.
Lăsaţi spiritul (care prin însăşi natura este liber) să plutească, să zburde şi să se elibereze de constrângeri. Apoi reveniţi uşor la practica sugerată şi veţi avea negreşit rezultatele scontate. Iar la sfârşitul terapiei pe lângă mulţumirea pe care o daţi terapeutului ţineţi minte să vă mulţumiţi şi vouă înşivă, nu mulţi pot spune că au reuşit să facă pace cu ei înşişi şi să lucreze continuu pentru evoluţia şi depăşirea greutăţilor inevitabile dezvoltării interioare.
În speranţa că aceste cuvinte v-au adus un surplus de cunoaştere, v-au motivat pentru a demara sau grăbi procesul terapeutic în care vă aflaţi, v-au adus un simplu zâmbet, sau v-au ridicat teme de meditaţie pentru viitor, vă doresc o zi luminoasă, în care să fiţi cu cel puţin un pas mai aproape de vindecare, sănătate, iubire şi dezvoltare interioară !

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte