Forţă antagonistă, dar în acelaşi timp complementară a yin-ului, yang-ul este esenţa vitală care ne impregnează cu strălucire, lumină şi căldură. Ea ne pune în legătură cu vibraţia solară, este cea care dă viaţă. Yang-ul este focul care potoleşte apele yin-ului.
Conferă forţă atât interioară, cât şi exterioară, trezeşte aspiraţia de a explora profunzimile sufletului nostru şi de a cunoaşte legile nescrise ale Universului. Ne învaţă ce este entuziasmul şi cum să păşim pe cărările vieţii păstrându-ne în permanenţă o stare de verticalitate.
Mai mult sau mai puţin conştient, noi avem acces la aceasta forţă creatoare, în principal prin intermediul alimentaţiei. Aşa cum a fost subliniat în numărul anterior, alimentele caracterizate, de această dată de energia YANG, pot fi identificate fie după compoziţia lor, fie prin acţiunile şi efectele pe care le determină în fiinţă în urma consumării lor. În general, le vom recunoaşte ca fiind cele cu un conţinut scăzut de apă, bogate în fibre şi proteine. Sunt consistente, grele şi uscate, aspre sau rugoase la atingere şi produc prin consumare o senzaţie de claritate, limpezime, uşurinţă şi vioiciune. Printr-un consum regulat al acestor alimente vom beneficia chiar de un efect de detoxifiere şi energizare a întregului organism. Vom fi astfel mai plini de vitalitate, manifestând creativitate şi eficienţă în tot ceea ce facem. Mai mult, prin selecţia atentă a alimentelor cu preponderenţa yang, ne putem vindeca de foarte multe boli, pentru că, aşa cum vom vedea mai departe, majoritatea afecţiunilor din zilele noastre sunt datorate unui exces de energie yin.

Iată în continuare clasificarea alimentelor de tip yang în funcţie de prezenţa în cantitate mai mare sau mai mică a acestei energii .
Cereale:

  • Slab yang: cele integrale: grâu, orez, orz, ovăz, porumb, secară, grâu bulgăresc, griş din grâu integral, mălai din porumb complet, orez expandat, pâine neagră;
  • Mediu yang: hrişcă, mei, orez Basmati, orez semidecorticat;
  • Puternic yang: germeni de cereale, orez sălbatic.

Fructe:

  • Slab yang: fragi, gutui, măceşe, mure negre, stafide (fructe uscate), afine vineţii, agrişe, coacăze negre, rodii;
  • Mediu yang: afine negre, dracilă, mere, zmeură, coacăze roşii, merişor, mure roşii, porumbar (fructe proaspete);
  • Puternic yang: porumbar (fructe uscate), mere pădureţe, mere pitice.

Oleaginoase:

  • Slab yang: măsline negre, castane comestibile;
  • Mediu yang: alune, nuci, nuci de Cajou;
  • Puternic yang: fistic, migdale.

Legume:

  • Slab yang: ţelină (rădăcină), ceapă albă (bulbul), ceapă verde (integral), dovlecel, dovleac de copt, fasole verde, păpădie (frunze şi rădăcină), ridiche albă, ridiche de lună, spanac, usturoi verde, varză albă, anghinare, gulie, nap turcesc, napi, varză de Bruxelles, varză Kohlrabi;
  • Mediu yang: andive, ceapă roşie, conopidă, morcov, pătrunjel (rădăcină), praz (integral), urzică, barba caprei (salsifi), broccoli, dovlecel, lotus (rădăcină), varză chinezească, varză creaţă;
  • Puternic yang: varză roşie (pentru căpăţână).

Leguminoase:

  • Slab yang: fasole Mung;
  • Mediu yang: năut, soia, fasole Adzuki;
  • Puternic yang: nu se cunosc.

Produse lactate:

  • Slab yang: lapte de capră;
  • Mediu yang: brânză de capră, unt clarifiat (GHEE);
  • Puternic yang: nu se cunosc.

Diverse:

  • Slab yang: ou de ţară (gălbenuş), brânză de soia, ou de prepeliţă (integral), icre de orice fel;
  • Mediu yang: ou fecundat (gălbenuş), mânătarcă (integral), pastă de susan (tahini);
  • Puternic yang: polen, sare.

Uleiuri:

  • Slab yang: măsline, porumb, migdale
  • Mediu yang: soia, muştar, rapiţă, ricin
  • Puternic yang: floarea soarelui, susan

Condimente:

  • Slab yang: ţelină (frunze), anason, hrean (frunze), mărar, mentă, mentă de grădină, muştar alb (seminţe), pătrunjel (frunze), tarhon, turmeric, arpagic (bulbi), leurdă, leuştean, leuştean scoţian, nucşoară, piper verde, rapiţă, usturoi de Egipt;
  • Mediu yang: ardei iute, busuioc, cimbru de cultură, chimen, coriandru, dafin, ghimbir (rădăcină proaspătă), hrean, mărar, muştar negru, piper negru, scorţişoară, usturoi, şofran, angelică, ardei de Cayenne, asmăţui, cardamom, creson, ienibahar, mentă creaţă, năsturel, negrilică, salvie, schinduf;
  • Puternic yang: cimbru de grădină, ghimbir (rădăcină uscată), rozmarin, sovârf, cuişoare.

Plante de leac:

  • Slab yang: anghinare, brad, captalan, coada şoricelului, coada racului, fragi, gălbenele, muşeţel, pin, pir, plop negru, răchitan, rostopască, sânziene galbene, sunătoare, traista ciobanului, turiţă mare, bătrâniş, călţunaşi, căpşun, castan sălbatic, crăiţe, fumariţă, iarba şarpelui, iarba Sfantului Ion, ienupăr, mătăciune, pufuliţă, schinel, sclipeţi, verbină;
  • Mediu yang: afin, coada calului, ghimpe, isop, nuc, pelin, unguraş, zmeur, busuioc sălbatic, camfor, ceai, creţuşcă, grindelia, lăcrămioare, mirt, mur negru, năpraznic, roaibă, splinuţă;
  • Puternic yang: cerenţel, cruşin, iarbă mare, obligeană, stejar, arnică, calomfir, gingko biloba, lemnul Domnului, pedicuţă, scânteiuţă, siminoc.

Plante vitalizante:

  • Slab yang: armurariu, brusture, păpădie (rădăcină), urzică, ashwaganda, orz verde, untul pământului;
  • Mediu yang: cicoare, crucea pământului, dovleac (seminţe);
  • Puternic yang: floarea soarelui (seminţe), susan, ginseng.


Putem constata că majoritatea alimentelor yang prezentate mai sus lipsesc din meniul zilnic al omului modern. La aceasta se adaugă şi tendinţa generală de a nu acorda o mare importanţă hranei, fiind obisnuiţi să mâncăm pe fugă şi, de cele mai multe ori, alimentele consumate sunt “îmbogăţite” cu numeroşi aditivi. Trebuie însă să cunoaşteţi faptul că alimentele prelucrate excesiv prin rafinare şi adăugare de aditivi îşi pierd din calităţile cu care le-a înzestrat natura mamă. în special alimentele cu o predominanţă energetică yang îşi pierd această încărcătură prin prelucrare chimică, devenind, dimpotrivă, yin. Iată de ce, în această epocă a tehnologiei avansate, asistăm, din păcate, la un val crescut de afecţiuni care sunt, în cele mai multe cazuri, efectul unei creşteri excesive a energiei yin, în defavoarea celei yang. Atragem atenţia asupra faptului că, mai ales femeile sunt expuse acestui gen de dezechilibru, deoarece, prin însăşi natura lor, ele sunt preponderent yin.

Prin prisma celor afirmate, iată în continuare câteva considerente de ordin practic. Consumarea unor alimente predominant yang este binevenită în perioada de creştere a Lunii (atunci când creşte manifestarea energiilor yin), cuprinsă între momentul de Lună Nouă şi cel de Lună Plină, acesta din urmă fiind caracterizat de o manifestare maximă a energiilor yin. De asemenea, vom trece cu uşurinţă peste astenia de primăvară, peste stările de melancolie sau depresie şi vom suporta mai uşor frigul din timpul iernii, cu scăderea evidentă a incidenţei răcelilor şi a altor probleme de sănătate specifice acestui anotimp, dacă vom alege să ne hrănim cu alimente din listele prezentate mai sus.

În cazul unor boli grave (diabet zaharat, obezitate, ciroză, cancere, leucemii etc.) trebuie să recurgem la metode de echilibrare mai drastice cum ar fi cele descrise de doctorul Oshawa. Acesta a elaborat 10 regimuri Yang, dintre care, cel mai sever, dar şi cel mai eficient, este cel cu numărul 7, regim curativ cu cereale, în cadrul căruia se consumă timp de zece zile numai grâu, orez, hrişcă şi mei (nedecorticate-integrale), fierte sau coapte, singurul condiment admis fiind sarea. Ca lichid, trebuie să se consume doar apă, cât mai pură posibil. Vom remarca în urma acestui regim îmbunătăţirea digestiei, reflectată la nivelul tenului printr-o mai mare curăţenie şi luminozitate. Apare o îmbunătăţire a memoriei şi a puterii de concentrare. În funcţie de gravitatea bolii, regimul poate fi repetat de mai multe ori, cu pauze de 3 până la 5 zile, timp în care se pot consuma şi alte alimente, de preferinţă tot yang. Vom continua astfel minim 4-5 luni la rând până la deplina însănătoşire. Este posibil ca la începutul realizării acestui regim să apară la unele persoane o serie de reacţii  neplăcute (senzaţie de vomă, greaţă, dureri de cap), care însă, nu sunt decât efectul unei dezintoxicări masive a organismului. Perseverând, aceste reacţii vor dispărea destul de repede. Acest regim şi-a dovedit eficienţa în aproape toate bolile produse de excesul de energie yin, inclusiv în diverse tipuri de cancere. Chiar şi cei sănătoşi ar trebui să recurgă la regimul Oshawa nr. 7, de cel puţin de două ori pe an, pentru o reîmprospătare şi purificare generală a organismului, acest lucru putând fi realizat foarte uşor în timpul celor două posturi mai lungi de peste an.
Respectarea legilor polarităţii Yin-Yang şi a interacţiunii armonioase dintre acestea înseamnă viaţă, armonie şi fericire, nerespectarea lor înseamnă dimpotrivă suferinţă şi boală.  Prin cunoaşterea celor două tipuri de energii putem să ne definim mai bine ca fiinţe şi să acţionăm cu promptitudine în cazul în care organismul nostru sesizează apariţia unor dezechilibre în structura sa.

| Dr. Cristina Răduţă | Medic medicină de familie |

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte