Ca şi în cazul oricărei alte afecţiuni, şi în cazul artrozelor trebuie urmate anumite reguli generale de viaţă – igienă, dietă etc. – dar pot fi aplicate cu succes şi alte metode ajutătoarea unele mai puţin cunoscute sau mai bine zis mai puţin popularizate, dar cunoscute din timpuri foarte vechi.

Iată unele dintre aceste reguli ce vă pot ajuta în tratarea şi ameliorarea simptomelor, dar şi a bolii.

  • Alimentaţia trebuie să fie bogată în vitamine şi săruri minerale, în special cele care au rol în buna funcţionare a articulaţiilor (vitaminele A, C, E – cu rol antioxidant, seleniu, sulf, mangan, zinc etc.). În schimb, trebuie eliminat obiceiul profund nociv al fumatului, care accentuează producerea de radicali liberi cu efecte distructive asupra articulaţiilor.
  • Vom consuma, aşadar, alimente bogate în:

-    Sulf (cu rol în sinteza colagenului şi în reconstrucţia şi regenerarea ţesutului conjunctiv): nuci, linte, frunze de pătrunjel, varză;
-    Seleniu (antioxidant remarcabil) care se găseşte în cereale integrale (grâu, hrişcă, orez, porumb), stafide, smochine, fistic, soia;
-    Mangan (permite activarea enzimei SOD – superoxid dismutază, care previne procesele degenerative articulare): germeni de grâu, cereale integrale (ovăz, secară), seminţe de floarea-soarelui, alune, nuci, pătrunjel;
-    Zinc (intră în structura SOD): cereale integrale şi germeni de cereale, gălbenuş de ou, drojdie de bere, arahide, nuci, migdale, hrean.
Pe lângă alimentele de mai sus, este bine să introducem în dietă fructe bogate în vitamina C (grepfruit, lămâi, cătină, coacăze), mere, pere, precum şi legume (fasole verde, morcovi, roşii, praz, dovlecei, ţelină) şi condimente încălzitoare (ghimbir, anason, tarhon, usturoi, cimbrişor). Drojdia de bere se ia în amestec cu miere (2 linguriţe de drojdie cu 1 linguriţă cu miere, zilnic, cu 30 minute înainte de masa de prânz, timp de 2 săptămâni).

  • În bolile articulare se recomandă şi consumul fructelor de păpălău (Physalis alkekengi, denumit şi ”cireaşa ovreiului”), pentru efectele lor antiinflamatoare şi diuretice.
  • Dintre suplimentele nutritive, proantocianidina extrasă din sâmburii de struguri negri ajută procesele de reparare a colagenului şi permite cartilajului articular să-şi redobândească elasticitatea. Pentru aceasta, gândiţi-vă din timp ca în toamna care va urma să faceţi o cură cu struguri (se mănâncă 3-4 kg struguri zilnic, timp de 7-10 zile, dar numai struguri) – cu excepţia diabeticilor, bineînţeles.
  • Foarte util pentru sănătatea articulaţiilor este consumul preparatelor din orz verde, care conţin o multitudine de vitamine, minerale şi enzime (printre care cea mai importantă este SOD – superoxid-dismutaza) cu rol protector împotriva îmbătrânirii tuturor ţesuturilor corpului şi care previne apariţia bolilor degenerative şi a cancerului. Aceste preparate pot fi găsite la plafar. Extractul de orz verde se poate prepara şi în casă, din seminţe de orz puse la încolţit în pământ şi udate, lăsate câteva zile până apar tulpinile tinere de orz, cu lungimea de 15-20 cm. În acest stadiu, ele se taie şi se storc într-un storcător de legume sau blender, pentru a obţine sucul proaspăt, din care se iau câte 50 ml de 2-3 ori pe zi, înainte de mese. Sucul proaspăt se poate păstra la rece timp de 7 zile.
  • În cazul în care artroza este însoţită şi de o demineralizare a osului (în special la femeile după menopauză), trebuie folosite plante remineralizante precum urzica, păpădia, coada-calului, troscotul. Luaţi zilnic, înainte de masă, un preparat din 1 linguriţă de coajă de ou uscată şi râşnită, iar apoi lăsată la macerat peste noapte în suc proaspăt de lămâie, după care adăugaţi miere după gust.
  • În cazul artrozelor, boli degenerative ale cartilajului articular, trebuie îndepărtat orice factor de solicitare suplimentară a articulaţiei (cum ar fi, de exemplu, greutatea corporală excesivă sau căratul unor greutăţi prea mari). Deci, persoanele supraponderale sau obeze care au probleme cu articulaţiile trebuie să ţină şi un regim de slăbire. Trebuie, de asemenea, evitat mersul prelungit; în schimb, gimnastica articulară zilnică (mişcări blânde, realizate în articulaţiile afectate) este necesară.


ŞTIAŢI CĂ…?
Unul din cele mai vechi remedii, folosite cu rezultate foarte bune în cazul artrozelor, este veninul de albine, fie sub formă de înţepătură directă, fie sub formă de unguent (Apireven) sau preparat injectabil?
Studiile clinice şi farmacologice au arătat efectul analgezic şi excelent stimulent circulator al veninului de albine, care intervine în corp ca un reglator neuro-endocrino-metabolic şi stimulează producerea de cortizol din suprarenale. Se ştie că în multe boli articulare se folosesc ca antiinflamatoare medicamente de sinteză care conţin cortizon de sinteză. Ori, veninul nu face decât să stimuleze organismul să-şi producă propriul cortizol şi prin aceasta să ajute la repararea articulaţiilor suferinde.
El îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, dilată capilarele şi stimulează respiraţia (oxigenarea) celulară, ajutând astfel la eliminarea deşeurilor rezultate din metabolism.
Cele mai bune rezultate se obţin când tratamentul este început chiar de la primele semne ale bolii artrozice. Se folosesc puncte locale dureroase, precum şi puncte speciale de acupunctură aflate la distanţă, care influenţează activitatea articulaţiilor.
Datorită riscului de alergie, procedura trebuie realizată (cel puţin la început) sub supraveghere medicală.

Pentru potenţarea activităţii veninului şi obţinerea unei eficienţe maxime, este necesar să fie consumate în timpul terapiei şi celelalte produse apicole:
-    mierea – ajută la fixarea calciului şi a magneziului de către organism – 3–4 linguri zilnic (cu excepţia diabeticilor);
-    polenul – mai important decât mierea, datorită rolului său anabolizant, prin multitudinea de aminoacizi, vitamine, calciu şi fosfor pe care le conţine – în doză de 1-3 linguriţe zilnic (de preferinţă polen conservat în miere sau polen proaspăt, congelat);
-    lăptişorul de matcă – având efect regenerator şi de combatere a îmbătrânirii precoce – minim 2 cure de 10 zile pe an, cu doze de 200-400 mg lăptişor de matcă, preferabil amestecat cu miere.

| Dr. Cristina Pavel | Medic specialist medicină de familie | Competenţă apifitoterapie şi acupunctură | Clinica Raphael Medica |

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte