Fie că dorim sau nu, corpul uman este supus de-a lungul vieţii la o serie de transformări care în final, fac posibilă apariţia fenomenului de îmbătrânire. Ne place sau nu, cu toţii suntem supuşi acestui ineluctabil fenomen al degenerării şi morţii. Şi... cu toţii am vrea ca o mână magică să poată aduce înapoi toată vigoarea tinereţii şi frumuseţea de altă dată şi să ne scape o dată pentru totdeauna de toate suferinţele asociate bătrâneţii.
Există elixiruri ale tinereţii veşnice, există remedii reîntineritoare? Ei bine, da!

Înţelepţii din vechile timpuri considerau bătrâneţea ca fiind o boală, iar să fii tânăr până la adânci bătrâneţi, având un corp armonios şi sănătos era considerat firesc.
Tot de la ei ne-au rămas reţete, remedii şi sfaturi pentru reîntinerire şi întreţinerea unei sănătăţi nealterate.
Iată câteva remedii şi reţete ce pot fi la îndemâna oricui:

Aloe Vera
Numită în medicina indiană ”Kumari” sau cea veşnic tânără, planta de aloe este cunoscută în prezent pe toate continentele ca fiind un “panaceu”.
50 ml de suc de aloe vera proaspăt, consumat zilnic, în cure de 2-3 luni pe an, accelerează şi normalizează metabolismul, regenerează vilozităţile intestinale şi detoxifică organismul. În plus, planta are efect imunostimulator, antiinflamator şi poate stimula regenerarea celulară, fiind un excelent remediu regenerant.
Indicaţie - 2 linguriţe cu gel de Aloe Vera, amestecat cu putin şofran de India şi diluat cu suc de mere se poate lua de trei ori pe zi ca tonic şi reîntineritor.

Argila
Un amestec de silicaţi şi fragmente de cuarţ şi mică, cu  puteri miraculoase asupra organismului. Se pare că silicatul de aluminiu este cel care îi conferă proprietăţi cicatrizante, iar unii dintre produşii anorganici din compoziţie ajută la restabilirea echilibrului acido-bazic, la reglementarea digestiei, stimularea activităţii glandelor endocrine şi la combaterea proceselor de îmbătrânire.
Indicaţie: cura internă se face în prima fază pe durata a trei săptămâni, în fiecare zi bându-se câte un pahar de apă argiloasă de 1dată/zi, pe stomacul gol dimineaţa.
Apa de argilă se prepară de seara pentru a doua zi, se pune o linguriţă de argilă într-un pahar cu apă. Primele trei zile se bea doar apa fără a agita argila din pahar. Dupa aceea se consumă împreună cu argila, amestecând cu o linguriţă înainte de a consuma compoziţia din pahar. Cura se continua timp de 6 luni, câte 10 zile/lună.
În timpul acestei cure nu se consumă grăsimi animale şi alcool.

Seminţele de susan
Cunoscut în India ca "rasayana" (cel ce prelungeşte viaţa), susanul stârneşte pasiunea şi aduce longevitatea persoanei ce o consumă în mod constant. Seminţele sale erau folosite, de timpuriu, în Asia si Africa, Egiptul Antic şi în Babilon. Uleiul de susan, obţinut prin pisarea seminţelor, este şi un foarte bun afrodiziac şi reîntineritor.
Indicaţie: un mănunchi de spanac proaspăt, 2 linguri ulei de măsline, 7-10 ciuperci proaspete, feliate, 12-15 cireşe sau boabe de strugure şi 4 linguri de seminţe prăjite de susan. Consumată pe o perioada de 21 de zile, are un efect afrodiziac şi tonic reîntineritor.

Usturoiul
Usturoiul contribuie la regenerarea normală a dermei şi la combaterea fenomenelor de îmbătrânire, efecte ce se datorează celor 200 de substanţe active pe care le conţine: vitamine, minerale, aminoacizi, enzime. Deosebit de activi sunt cei 70 de compuşi ce au în structura lor sulf.
Indicaţii:
- pentru conservarea vitalităţii: într-o sticlă de 1litru se pune în 1/3 din volum usturoi pisat bine în 2/3 alcool. Se ţine la macerat timp de 15 zile (cel mai bine la soare) după aceea se consumă sub formă de picături. Se începe cura cu 3 picături într-un păhărel cu apă caldă, băut dimineaţa pe stomacul gol. Se creşte doza în fiecare zi cu câte o picătură până se ajunge la 25 picături şi apoi se scade zilnic, cu câte o picătură, până se ajunge la 3 picături.
- pentru revitalizare: se ia un strugure şi 2 grăunţi de usturoi. Boabele de struguri se spală şi împreună cu usturoiul curăţat şi pisat se pun în mixer. Sucul rezultat se bea în cure de o lună de zile. 

Probioticele din iaurt

Probioticele aduc "microbi" vii, care însă au efect benefic asupra sănătăţii gazdei, îmbunătăţind raportul între bacteriile "bune" şi cele "rele" din interiorul intestinului.
Primii care au evidenţiat efectele hipocolesterolemiante şi de prelungire a duratei vieţii, ale lactatelor fermentate au fost cercetătorii Mann şi Spoerri, în 1974. Ei au observat că vindecătorii Massai beau 2 litri de lapte fermentat pe zi şi aveau una din cele mai mari rate ale longevitaţii.
Probioticele sunt preparate naturale: iaurt, chefir, koumis, legume fermentate. Iaurtul cu termen de garanţie de 30 zile şi care a fost în prealabil pasteurizat nu este însă considerat un probiotic.
Indicaţie: câte un pahar de iaurt, dimineaţa pe stomacul gol.

Ghimbirul
Una din plantele cu puternică acţiune antioxidantă, şi de reducere a fenomenelor îmbătrânirii, este cunoscută şi utilizată din cele mai vechi timpuri.
Indicaţie: o cură cu ghimbir constă în administrarea unui vârf de cuţit cu pulbere de două-trei ori pe zi. Un alt mod de a face o cură cu ghimbir este de a bea sucul proaspăt: se taie rădăcina feliuţe şi se pun în storcătorul de fructe. Se consumă 2-3 linguriţe pe zi, eventual cu miere de albine.

Cura cu clorofilă
“Sângele verde”, cum mai este numită această substanţă, are acţiune de dezintoxicare a organismului, reglează tranzitul intestinal, încetineşte procesul de îmbătrânire, protejează împotriva radiaţiilor precum şi împotriva substanţelor chimice nocive, având un puternic efect antioxidant prin intermediul enzimelor pe care le conţine.
Se folosesc:
- fire verzi de zarzavat: pătrunjel sau ţelină, în anumite cazuri frunze de ceapă verde sau usturoi;
- tulpini tinere de urzică sau frunze verzi de leurdă ori păpădie;
- mlădiţe verzi, de circa 8 cm înălţime, de grâu, orz sau ovăz;
- tulpini tinere de lucernă.
Indicaţie: pentru un pahar (200 ml) de extract de clorofilă procedăm astfel: într-un vas de plastic se pune un mănunchi de mlădiţe verzi de plante şi se adaugă un pahar de apă plată sau apă de izvor. Se mărunţesc plantele foarte bine (vreme de 3-5 minute) cu ajutorul mixerului, după care se filtrează imediat printr-un tifon. Se consumă preparatul imediat după filtrare, aşa încât să nu se oxideze, înainte de mesele principale. Se începe gradat cu 50 ml în prima zi, crescându-se doza gradat cu 50 ml pe zi,  până ajungem la 3 pahare (aproximativ 600 ml) pe zi. Cura durează 10 zile.

Cura cu drojdie de bere
Drojdia de bere conţine vitaminele:
- B1 - eficientă în combaterea tulburărilor digestive, cardiace, pentru tratarea depresiilor, nevralgiilor şi oboselii.
- B2 - utilă în combaterea eczemelor, a îmbătrânirii pielii.
- B3 - implicată în procesele de echilibrare a sistemului nervos.
- B5 - stimulent natural al glandelor corticosuprarenale, remediu anti-stres, măreşte rezistenţa la infecţii.
- B7 - implicată în metabolizarea colesterolului, fiind deci indicată în obezitate; previne căderea părului.
- B8 - utilă pentru reglarea metabolismului proteinelor şi grăsimilor.
- B9 - efect antianemic, ajută la menţinerea echilibrului hormonal.
- B12 - acţionează asupra sistemului nervos, mărind puterea de concentrare, ameliorând cefaleea; contribuie la menţinerea echilibrului hormonal.
- B15 - ameliorează oxigenarea tisulară, este un remediu împotriva îmbătrânirii, ajută la dezintoxicarea ficatului.
Este foarte bogată în enzime active, fapt ce îi conferă proprietăţi de regenerare şi întinerire a unui organism obosit.
Indicaţie: se administrează 2 linguriţe de drojdie +1 linguriţă de miere, pe stomacul gol, înainte cu 30 minute de masa principală. Cura dureaza 2 săptămâni.

Cure cu fructe
- Cura cu lămâi
Cunoscute şi folosite din cele mai vechi timpuri atât pentru aroma cât şi pentru efectele binefăcătoare, lămâile, prin conţinutul lor bogat în acid citric şi vitamina C, au un efect antioxidant şi de revigorare, de necontestat.
În plus, tonifică sistemul nervos, tonifică inima şi activează formarea globulelor albe. Sunt şi bactericide, diuretice, antiscorbutice, antiartritice.
Indicaţie: Se începe cu sucul unei lămâi pe zi, crescând zilnic consumul cu câte una pâna ce se ajunge în ziua a zecea, la zece lămâi consumate sub forma de limonadă (eventual cu miere de albine), apoi se descreşte până se ajunge din nou la o lămâie pe zi.
- Cura cu mere
Mărul este un tonic al sistemului nervos, diuretic, depurativ, hipocolesterolemiant, calmant, răcoritor, laxativ.
Cura este recomandată atât în obezitate cât şi în astenie fizică şi intelectuală, surmenaj, demineralizare sau pentru prevenirea infecţiilor respiratorii. 2-3 cure de mere ţinute de-a lungul anului, ne pot reda tinereţea şi pofta de viaţă.
Indicaţii: Se consumă zilnic 2-3 Kg de mere fără alte alimente. Cura durează 10 zile.
-Cura cu cireşe
Sunt bune eliminatoare de toxine, favorizează transpiraţia, favorizează digestia, remineralizează organismul, tonifică organele interne şi curăţă tenul, încetinesc îmbătrânirea, efecte ce apar dupa folosirea regulată de 2-3 ori pe an, a acestei cure.
Indicaţie: Se consumă două zile pe săptămână, 1-2 kg cireşe (în perioada de sezon), fără alte alimente.

Cura cu grâu încolţit
Grâul încolţit conţine minerale uşor de asimilat de către organism, în100 de grame germeni de grâu se găsesc: fosfor (1050 mg%), magneziu (342 mg%), calciu (71 mg%). La aceste minerale se adaugă vitaminele: A, B, E, K, D, PP, enzime şi anumiţi hormoni vegetali, cu structură foarte puţin cunoscută, care au efecte terapeutice extraordinare.
Pentru a observa primele efecte ale curei cu grâu încolţit este necesară trecerea a 3-4 săptămâni. Stabilizarea efectelor apare, însă, după 2-3 luni.
Primele efecte care se observă la această cură sunt: oprirea căderii părului, mărirea sau refacerea acuităţii vizuale, îmbunătăţirea coordonării mişcărilor, întărirea dinţilor, înfrumuseţarea pielii, reglarea activităţii nervoase, mărirea vitalităţii.
Indicaţie: grâul încolţit se dă prin maşina de tocat, pentru a fi mărunţit, după care se amestecă cu miere.
Se ia înainte de mese cu 30 de minute, 3-6 linguri pe zi; la copii cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, doza este de 1-2 linguri pe zi; la copii de 2-6 ani, doza este de 1-3 linguriţe pe zi.

| Dr. Violeta Pîrvu | Medic specialist Medicină de Familie | Competenţă apifitoterapie | Clinica Raphael Medica |

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte