Calendarul chinezesc

Pentru a lămuri multe ne-nţelegeri legate de calendarul chinezesc, este important să lămurim următoarele aspecte:

1.Zodiacul Chinez sau Calendarul lunar este unic, se bazează pe dinamica celor 12 luni, combinate într-un anume mod cu cele 5 elemente universale care determină un ciclu de 60 de ani.

  1. Tradiţional a fost un ghid de agricultură pentru viaţa de zi cu zi.
  2. Un an lunar este împărţit în 12 luni, fiecare lună având 29.5 zile.
  3. La fiecare 2, 5 ani se adaugă o lună în plus pentru a corecta calendarul.
  4. O dată importantă asociată calendarului lunar este Prima zi de primăvară, un fel de referenţial, care cade întotdeauna în 4 sau 5 februarie, când în astrologia europeană Soarele se află la 15 grade în semnul Vărsătorului, în mijlocul și puterea semnului. Această zi se numeşte Lap Chun, este interesant de ştiut că în această zi precum şi în prima zi a Anului nou lunar, un ou proaspăt de găină poate să stea fără prea mare dificultate în poziţie verticală. Legenda oului lui Columb se explică prin acea că el a atins coastele insulei Tortuga din Arhipelagul Bahamas în 17.02.1493, atunci când se schimba anul lunar. Ea reprezintă demonstrarea influenţei energetice lunare asupra viului şi pământului, iar un ou este la îndemâna oricui. De aceea puteţi începe Anul nou chinez punând un ou proaspăt în poziţie verticală şi punându-vă o dorinţă pentru anul ce urmează ( concentraţi-vă pe această activitate); dacă reuşim să-l facem să stea în picioare, atunci dorinţa noastră se va îndeplini.

6.În calendarul lunar, prima zi a Anului nou variază mereu, aşa că Prima zi de primăvară poate face parte sau nu din anul care va începe, aşa încât un an lunar poate avea doi Lap Chun, sau nici unul. Anul fără Lap Chun este considerat un an orb, pentru că nu vede prima zi a primăverii, astfel nefiind indicate acţiuni importante, precum afaceri noi, căsătorii, achiziţionarea de case. Un astfel de an a fost 2021 (între 13.02.2021 – 02.02.2022) şi va mai urma în 2024, în anul Dragonului de Lemn. Acest an lunar are doi Lap Chun, iar anul viitor este așa cum spuneam fără Lap Chun, al Dragonului de Lemn .

  1. Suntem în al 78 ciclu până în 2024 care este guvernat de Steaua 8, este ultimul an al Stelei 8 și este un an cu 13 luni datorită lunii false.
  2. Anul Iepurelui de Apă, este yin, durează până în 10.02.2024 în centrul Pătratului Lo Shu este Steaua 4, care aduce conform tradiției succes academic si relații armonioase.
  3. În acest an zonele problematice sunt: Nord Vest, care este recomandat să nu se activeze, să nu se aducă energie yang, un remediu putând fi Pagoda celor 5 Elemente; a doua zona delicată este a sectorului Vestic care poate aduce îmbolnăviri sau probleme cu legea, este de evitat de spatele spre această direcție; a treia zona este a sectorului Estic unde nu sunt recomandate renovările sau construcțiile. În plus este o abundență a elementului Lemn și Foc și doar două elemente de Apă, de aceea trebuie o echilibrare cu Pământ și Metal.

 

 

Principii importante în feng shui

 

  1. Vechii chinezi au studiat sursa tuturor mişcărilor, care rezultau că derivă din manifestarea relaţiei dintre două energii, una pozitivă şi alta negativă.

Vieţii i-au atribuit echilibrul interdependenţei energiilor pozitive şi negative, pe care le-au numit Yang şi Yin.

Au considerat că trebuie să existe un echilibru între forţele negative şi cele pozitive şi ca simbol au folosit T'ai Chi denumit şi "Ultimul principiu al tuturor lucrurilor".

Pentru a menţine viaţa precum şi ordinea şi armonia întregului univers, trebuie ca cele două fluxuri Yin şi Yang să fie menţinute într-un echilibru constant. Acest simbol, dar şi faptul că porţiunea albă conţine un cerculeţ negru iar porţiunea neagră un cerculeţ alb, ne duce cu gândul la Principiul polarităţii: "Totul este dublu; orice lucru are doi poli; totul are două extremităţi; asemănătorul şi neasemănătorul au aceiaşi semnificaţie; polii opuşi au o natură identică însă de grade diferite; extremele se ating; toate adevărurile sunt semiadevăruri; toate paradoxurile pot fi conciliate".

Principiul de bază în astrologie şi feng shui este legea lui Yin şi Yang. Ar trebui spus că Tai Chi, sau cercul Yin Yang, este cunoscut în toată lumea, fiind chiar la modă.

 

Mu Chi, care simbolizează vidul suprem, este cercul gol, referindu-se la starea de dinainte de a exista ceva în Univers. Din acest vid se naşte Tai Chi, polaritatea, de aceea este foarte important să ştim că orice aspect sau creaţie are doi poli: unul masculin şi altul feminin, albul şi negrul, binele şi răul, Soarele şi Luna.

Forma Tai Chi este rotundă semnificând armonia care există între cele două polarităţi Yin şi Yang, şi deducând în acest fel utilitatea astrologiei: aceea de a readuce armonia în noi prin autocunoaştere şi acceptare.

 

  1. Unde apare Tai Chi, aşa cum am spus, apare şi materia care a fost împărţită în cinci elemente de bază: Metalul, Lemnul, Apa, Focul şi Pământul. Aici ar fi important să subliniem că muzica chineză are cinci chei nu şapte ca cea occidentală, fiecăreia dintre ele fiindu-i atribuit un element.

Este important să reţinem ce organe şi simţuri, ce culori sau anotimpuri îi revin fiecărui element, pentru că este cel mai eficient mod de a determina natura psihicului unei persoane, cauzele bolilor, cât şi în decorarea caselor, folosită în feng shui.

Elementul metal dă un caracter dur, inflexibil, încrezătoar în sine, încăpăţânat,  sub semnul lui sunt persoane care nu se lasă copleşite de probleme, dar care pot să opereze modificările şi transformările pe care şi le doresc. Metalului îi corespunde simţul auzului, iar dintre organele corpului, plămânii.

Elementul  apă lucrează neîntrerupt şi în tăcere, persoanele aflate sub influenţa ei, putând, precum apa să erodeze stâncile. Sunt persoane care doresc să se infiltreze nu să domine, care sunt flexibile şi maleabile, dar în extremă indecise. Apei îi corespunde simţul văzului, iar dintre organe rinichii.

Elementul lemn pun mare preţ pe etică, sub semnul lui sunt persoane expansive şi generoase, care au spirit de echipă, cu o înaltă ţinută morală, buni executanţi, care progresează constant. Slăbiciunea constă în a-şi asuma sarcini prea numeroase, împrăştiindu-şi resursele în prea multe direcţii. Lemnului îi corespunde simţul mirosului iar dintre organe ficatul.

Elementul foc dă personalităţi conducătoare, hotărâte şi sigure pe ele. Sub semnul focului sunt persoane dinamice, întreprinzătoare, deschizătoare de drumuri. Ei atrag cu căldura şi strălucirea pe care le emană, dar pot deveni şi distrugători prin impulsivitate. Focul corespunde simţului tactil iar organul specific este inima.

Elementul pământ  se caracterizează prin muncă, simţ practic, organizare şi obiectivitate. Sub semnul pământului sunt oameni care lucrează serios şi metodic, indicaţi pentru a organiza, care nu întreprind nimic fără un motiv întemeiat. Pământului îi corespunde simţul gustativ iar organul asociat este splina.

 

Fiecare element are o serie de semnificaţii sau cuvinte cheie:

  • Lemn - vitalitate, răsărit, început, verde crud, primăvara, ficat;
  • Foc - lupta, strălucirea, activitatea, roşu, vara, inima;
  • Pământ - mijlocul, anotimpurile, abdomenul, galben, splina;
  • Metal - apus, toamna, alb, plămâni;
  • Apa - necunoscut, nord, iarna, negru, rinichi.

Tabelul de mai jos , vă poate ajuta să înţelegeţi mai bine corespondenţele care trebuie făcute.

 

 

Metal

Lemn

Apă

Foc

Pământ

Organ

Plămâni

Ficat

Rinichi

Inimă

Stomac

Parte a corpului

Nas

Ochi

Urechi

Limbă

Gură

Culoare

Alb

Verde

Negru

Roşu

Galben

Anotimp

Toamna

Primăvara

Iarna

Vara

4 anotimpuri

Direcţii

Vest

Est

Nord

Sud

Centru

Vreme

Uscată

Vânt

Rece

Fierbinte

Umedă

Emoţii

Durere

Mânie

Teamă

Bucurie

Meditaţie

Gust

Picant

Acru

Sărat

Amar

Dulce

 

 

Filozofia orientală prezintă şi o interdependenţă dintre cele cinci elemente de bază ale vieţii: Lemn, Foc, Pământ, Metal, Apă, împărţite în două tipuri de interacţiuni: de generare şi de distrugere.

Interacţiuni determinative, de generare, folosite mai ales în astrologie, între cele cinci elemente:

  • Lemnul generează Focul (arderea lemnului produce focul)
  • Focul generează Pământul (focul reduce totul la cenuşă)
  • Pământul generează Metalul (mineralele se extrag din Pământ)
  • Metalul generează Apa (metalul poate deveni lichid, apa fără vasul din metal s-ar împrăştia)
  • Apa generează Lemnul (ploaia şi apa vitale plantelor)

Interacţiuni condiţionate de distrugere, folosite mai ales în acupunctură:

  • Lemnul domină Pământul (rădăcinile fixate în sol)
  • Pământul domină Apa (canalele şi stăvilarele controlează apele)
  • Apa domină Focul (focul este stins de apă)
  • Focul domină Metalul (topirea metalului)
  • Metalul domină Lemnul (orice lemn poate fi tăiat de un topor)
  1. Zodiacul chinez al celor 12 animale, este similar cu zodiacul occidental, singura diferenţă fiind aceea că începutul sau nu este în 21 martie la echinocţiul de primăvară , ci în 4 februarie, aproximativ, la Sosirea primăverii, când începe anul solar.

Motivul este simplu, chinezii au preferat să includă în anul solar anotimpurile în totalitatea lor, nu să înceapă anul solar la jumătatea primăverii.

De aceea primul semn animal cu care începe anul este Tigrul.

Se poate face prin analogie o corespondenţă dintre zodia europeană şi zodia animalieră, valabilă numai pentru luna de naştere.

De exemplu o persoană născută în zodia Fecioarei, are corespondentul lunii de naştere ( subliniez nu a anului), Cocoşul.

 

Corespondenţa dintre cele zodiace este prezentată pe scurt în tabelul următor.

Zodie europeană   Zodie chinezească lunară

  1. Berbecul Dragonul
  2. Taurul Şarpele
  3. Gemenii Calul
  4. Racul Capra (Oaia)
  5. Leul Maimuţa
  6. Fecioara Cocoşul
  7. Balanţa Câinele
  8. Scorpionul Porcul (Mistreţul)
  9. Săgetătorul Şobolanul
  10. Capricornul Bivolul (Boul)
  11. Vărsătorul Tigrul
  12. Peştii Pisica (Iepurele)

 

Nu trebuie confundat zodiacul chinezesc, cu cele 12 animale tradiţionale, cu astrologia chinezească. Acesta utilizează numai jumătate din informaţiile necesare pentru a construi horoscopul, anul naşterii. Există în astrologia chineza sisteme complexe, cu semne, planete şi case, şi semnificaţii foarte profunde.

 

Chinezii acordă o mare importanţă  relaţiilor dintre zodii, mai ales atunci când se asociază sau se căsătoresc.

Triunghiurile afinităţilor sunt:

Şobolan – Maimuţă – Dragon numit şi triunghiul executanţilor

Şobolanul are cele mai serioase conflicte cu Calul fiind complet opuşi

Maimuţa are cele mai serioase conflicte cu Tigrul fiind complet opuşi

Dragonul are cele mai serioase conflicte cu Câinele fiind complet opuşi

 

Bou ( Bivol) – Şarpe – Cocoş numit şi triunghiul perseverenţilor

Boul are cele mai serioase conflicte cu Oaia fiind complet opuşi

Şarpele are cele mai serioase conflicte cu Mistreţul fiind complet opuşi

Cocoşul are cele mai serioase conflicte cu Iepurele fiind complet opuşi

 

Tigru – Cal – Câine numit şi triunghiul justiţiarilor

Tigru are cele mai serioase conflicte cu Maimuţa fiind complet opuşi

Calul are cele mai serioase conflicte cu Şobolanul fiind complet opuşi

Câinele are cele mai serioase conflicte cu Dragonul fiind complet opuşi

 

Iepure ( Pisică) - Oaie ( Capră)–  Porc (Mistreţ) numit şi triunghiul emoţionalilor

Iepurele are cele mai serioase conflicte cu Cocoşul

Oaia are cele mai serioase conflicte cu Boul fiind complet opuşi

Mistreţul are cele mai serioase conflicte cu Şarpele fiind complet opuşi

 

Cele douăsprezece semne zodiacale în anul Iepurelui de Apă 2023

Previziunile sunt valabile şi pentru persoanele care au Ascendentul în aceste semne, pentru a afla ce animal vă reprezintă, ce element şi ce Ascendent aveţi, folosiţi tabelele de la sfârşitul calendarului.

 

Şobolan

 

 

 

 

(simbol)

Element

Apă

Culoarea

Negru

Punctul cardinal

Nord

Trăsături de caracter fundamentale

Activ, inteligent, bun organizator, spirit critic.

Identifică rapid posibilităţile avantajoase provenite din diferite situaţii. În relaţiile sale este onest, se împrieteneşte lesne, îi place să aibă companie.

 

Anul Iepurelui de Apă, reprezintă pentru Şobolan,  un an în care domină, în care are toată libertatea de acţiune pe care şi-o doreşte. Poate realiza cam tot ce şi-a propus în anii precedenţi fără prea mare dificultate şi cu satisfacţii depline.

Va cheltui mai mult decât deobicei, tendinţa fiind de a risipi, creând astfel discuţii cu membrii familiei. Permanenta dorinţă de a evada este foarte puternică, aceasta se va împlini în anul Iepurelui, existând posibilitatea a numeroase călătorii care-i vor aduce şi satisfacţii. Conflictele apar la tot pasul, fiind generate doar de dorinţa şi grija ca cei din jur să se integreze în sistemul lui de valori. De aceea este foarte important să-şi păstreze calmul şi diplomaţia şi să-i stimuleze, nu să-i forţeze sau oblige pe cei cu care interacţionează. În plan sentimental se pot reactiva iubiri mai vechi, dar fără rezultate spectaculoase, iar pentru unii nativi, familia se va mări.

Este un an în care va trebui să-şi consolideze poziţiile deja existente, să fie mai relaxat, mai flexibil, ocupându-se de ierarhizare, ordonare şi stimulare, evitând dictatura conştiinţei, şi înlocuind verbul ”a veghea” cu ”a medita”. Dacă îşi concentrează atenţia doar asupra afacerilor sau proiectelor deja existente, atunci lucrurile se poate spune că vor merge bine.

Se pot lega noi prieteni sau contacte de afaceri care să prefigureze o viitoare ascensiune, dar fără a forţa materializarea lor în acest an.

În ceea ce priveşte sănătatea funcţiile aparatului uro genital se activează mai lent în schimb ficatul este activat la maxim,  ajutând eforturile intense. Este necesară susţinerea sistemului endocrin, şi relaxarea sexuală. Din punct de vedere alimentar este bine de evitat dulciurile şi alimentele acide.

Purtaţi citrin sau alte pietre galbene pentru a avansa în carieră şi pentru a atrage ocazii de a face bani, brăţările se vor purta pe mâna stângă. La serviciu, amplasaţi pe birou o sferă netedă de cristal roz, iar în sertarul biroului să aveţi un şir de bănuţi cu 6 monezi, legate cu fir auriu.
Elementul metal susţine orice fel de acţiune generată de Şobolan, iar pentru prosperitate se poate folosi un vas metalic de formă rotundă, care conţine apă, poziţionat la intrarea în locuinţă sau firmă. Apa trebuie împrospătată zilnic, cea veche aruncându-se în afară, adică în exterior, faţă de locul unde este amplasată.

 

Bivol ( Bou)

 

 

 

 

(simbol)

Element

Apa

Culoarea

Galben

Punctul cardinal

Nord, Nord-Est

Trăsături de caracter fundamentale

Poate fi deopotrivă calm, de încredere, perseverent, ferm, rigid şi îndărătnic. Preferă lucrurile tradiţionale, obişnuite. Este chibzuit, cinstit, răbdător.

 

 

 

Pentru Bivol anul Iepurelui este unul în care-şi doresc pace şi linişte, în care vrea să facă o pauză să se relaxeze, pentru că se simte istovit şi obosit. Din aceste motive este foarte posibil să nu fie atent la ocaziile numeroase care i se oferă şi la oportunităţile care apar. Ceea ce construiesc în acest an reprezintă punctul de plecare a unor afaceri pe termen lung sau a unor investiţii de durată.

Ar fi un an minunat dacă ar fi mai flexibil, mai diplomat mai rapid în decizii, ca şi Iepurele. Este investit cu multă încredere de cei din jur, iar rezultatele nu se lasă aşteptate, chiar dacă nu le-a gestionat întotdeauna aşa cum trebuia. Are mult de lucru, fiind de depăşit de volum, pentru că se pierde prea mult în detalii legate de organizare şi ordonare. Trebuie să accepte că nu totul are o logică iar acest an ar trebui să-l înveţe că realizările au loc şi fără intermediul elementului raţional. I se vor recunoaşte meritele şi va fi răsplătit cum se cuvine.

În relaţiile de afaceri sau cu colegii este important să-şi controleze simţul critic, să nu ridice vocea şi să evite bârfele şi cancanurile, care-i vor răpi timp preţios.

În plan sentimental îşi petrece mai mult timp cu familia sau persoana iubită, secretul fiind să se lase răsfăţat, să nu dorească să găsească un rost şi o utilitate în orice, să se bucure de ceea ce-i oferă viaţa, să accepte provocările, să facă cât mai multe lucruri noi.

Cu sănătatea  nu sunt probleme majore, totuşi este bine de susţinut ficatul şi de întărit sistemul imunitar şi limfatic. În general mişcarea în are liber, evitarea sedentarismului şi a meselor prea abundente sunt măsuri necesare în acest an.

Pentru a vă susţine şansele este util să amplasaţi la locul de muncă sau în living o fântână feng shui cu forme rotunde, sau cu bilă rotitoare din cristal de stâncă se mai pot folosi clopoţei de vânt din metal alb, argintiu cu 6 braţe. Budha cel vesel din bronz, amplasat pe birou amplifică bunăstarea şi bucuria de a trăi. La mână se pot purta brăţările Dzi cu Ru Yi, care conferă succes în management, conferind putere şi succes sau din cuarţ roz.

 

 

Tigru

 

 

 

 

(simbol)

Element

Lemn

Culoarea

Verde

Punctul cardinal

Est, Nord-Est

Trăsături de caracter fundamentale

Îi plac provocările lansate de viaţă, preferă să experimenteze lucrurile, mai ales pe cele deosebite, respectiv să abordeze situaţii neaşteptate, savurează viaţa. Este independent, pasionant, curajos, generos. Nu-i place să aibă eşecuri.

 

 

Tigrul este în acest an foarte motivat, după eforturile intense de anul trecut şi după agitaţia la care a fost supus, vrea să realizeze chiar mai mult decât şi-a propus. Cu toate acestea anul Iepurelui este unul destins, fără prea multe provocări şi dispute ceea ce-l plictiseşte de moarte şi-l face să se simtă nefericit; i se pare că toată lumea se distrează şi visează simţindu-se defazat faţă de evenimentele din jurul său. Nu are de ce să se plângă, afacerile prosperă fără a se lupta ca deobicei sau fără a le acorda atenţie. În schimb aleargă, se agită, sare în ajutorul celor din jur, al prietenilor, pentru ca aceştia să-şi rezolve problemele.

Nu se poate spune că are succes, iar nereuşitele apar doar ca şi conjuncturi, ca şi concursuri de împrejurări sau situaţii pe care nu le poate controla; vor exista destui care se vor opune lui, doar pentru a-şi lua revanşa de anul trecut. De aceea de multe ori toate problemele pe care trebuie să le rezolve par a se amâna la nesfârşit, ceea ce-l va obosi dar nu-l va descuraja căci până la urmă le va învinge cu puţin efort. Lecţia pe care o are de învăţat este acea de înţelege că nu prin forţa acţiunii se rezolvă şi se iniţiază lucrurile ci prin diplomaţie sau negociere, acum fiind momentul de stabilizare şi consolidare.

În plan sentimental vrea să recupereze timpul pierdut anul trecut prin lupte, consumând multă energie şi efort, dedicând mai mult timp familiei şi persoanei iubite. Totul este să nu-şi piardă răbdarea şi să forţeze pentru că vor strica ceea ce au construit. Plimbările de week-end, socializarea şi distracţiile împreună pot readuce armonia.

La capitolul sănătate se poate spune că nu stau prea bine, se simt obosiţi, epuizaţi, vitalitatea aflându-se într-un echilibru labil. Limita de efort şi performanţele fizice sunt extrem de reduse, ceea ce creşte riscul afecţiunilor hepatice şi circulatorii. Consumul de sfeclă, rădăcinoasele în stare crudă, şi suplimentele cu ginseng pot ajuta organismul.

Puneţi pe birou sau în living un Copăcel din aventurin, un Glob pământesc din cristal, sau o statuetă  de ceramică reprezentând  Cocor; pentru a vă activa, amplifica şi susţine relaţia sentimentală folosiţi o brăţară Dzi cu doi ochi.

 

 

Iepure (Pisică)

 

 

 

 

(simbol)

Element

Lemn

Culoarea

Verde

Punctul cardinal

Est

Trăsături de caracter fundamentale

Liniştit, paşnic, sensibil, cu tact, ospitalier, deschis, nu-i place să rişte.

Este atent la detaliile mărunte. Este tentat să-şi ascunde problemele.

În mod fundamental, este conservator.

 

Iepurele a aşteptat timp de 12 ani pentru a reveni în anul lui şi pentru a-şi putea pune în aplicare planurile. Cu toate acestea nu va fi un an atât de grozav sau atât de plin de reuşite precum sperau. Fiind un an al Iepurelui de Apă, se poate spune că multe din acţiunile la care visau se vor destrăma, sau pur şi simplu nu-şi vor mai găsi utilitatea. Cu toate acestea datorită maleabilităţi,  tacticii desăvârşite şi perseverenţei, îşi va recupera toate pagubele provocate de alţii, va beneficia de bunăvoinţa şi îngăduinţa unor persoane importante sau superiori, punându-şi planurile în aplicare într-un timp record. Toate acestea îl vor solicita peste măsură, făcând din 2023 un an obositor, în care distracţiile vor trece pe plan secund, dar roadele şi satisfacţiile vor fi pe măsură. În plus se va adapta condiţiilor de criză ştiind să facă adevărate minuni cu bugete minime. Suplimentar au şansa unor câştiguri neaşteptate, sau de descoperire a unor surse imprevizibile care le va creşte veniturile.

Lecţia din acest an este aceea de a înţelege că nu tot ceea ce vrea se poate materializa, fiind important să-şi poată domina elementul existenţial, adică să-şi depăşească dorinţele şi să alchimizeze, să se elibereze de ceea ce nu-i este necesar, prin transformarea stărilor de frică şi teamă în credinţa că totul va fi bine şi că ceea ce se întâmplă are un sens.

Sentimental nu stau prea bine, vor fi tensiuni, discuţii şi dispute, probabil datorate stării depresive în care se află. Dacă îşi va recăpăta romantismul şi buna dispoziţie, cu siguranţă va reuşi să restabilească armonia în cuplu sau familie.

La capitolul sănătate, există dificultăţi în funcţionare ale splinei şi pancreasului cât şi a aparatului cardiovascular; mai pot apare probleme oculare. De aceea este importantă odihna, alimentaţia cu un indice glicemic scăzut, somnul, odihna, relaxarea.

Pentru a se amplifica energia este important să se folosească culoarea verde pentru îmbrăcăminte şi jadul ca piatră preţioasă. Se poate utiliza vasul Wu, amplasat în zona de lucru  sau manadala lui Budha cel Tămăduitor.

 

 

Dragon

 

 

 

 

(simbol)

Element

Lemn

Culoarea

Verde, auriu

Punctul cardinal

Est, Sud-Est

Trăsături de caracter fundamentale

Este energic, plin de încredere în sine, curajos, binevoitor, amabil. Îşi manifestă sentimentele. Este demn, hotărât, deschis, talentat, critic.

Evaluează corect situaţia în care se află.

Dragonul, în anul Iepurelui de Apă, se poate spune că nu vrea nimic dar totul îi reuşeşte, fără merite, dorinţe sau eforturi  personale. Este suficient a arăta într-o direcţie şi totul se produce, deşi la unele lucruri nici nu visa. Totul se întâmplă datorită altor persoane sau  unor conjuncturi  exterioare, independente de voinţa lui.

Aceste stări de fapt îi aduc multă linişte interioară, un progres constant şi continuu, în mare parte datorat semenilor săi. Având o fire energică Dragonul nu se va lăsa prea mult dominat de atmosfera generală inactivă din jurul lui, iar dulcegăriile, amânările şi lipsa de consecvenţă îl vor face să răbufnească foarte des, să-şi piardă tactul şi să fie mai puţin elegant. Totuşi chiar dacă nu sunt realizări extraordinare, chiar dacă nimic nu pare nou sub Soare, spre surprinderea lui poate fi avansat profesional şi practic nimic nu îi lipseşte, şi chiar dacă visează la schimbări importante acum, doar atât se poate deocamdată.

Lecţia Dragonului în acest an este aceea că nu totul este ” a voi” şi a fi în centrul atenţiei, că este nevoie de organizare, de răbdare şi de tact  pentru a-şi atinge scopurile. Sporirea atenţiei către planul spiritual este esenţială, pentru că în acest an este nevoie de un salt evolutiv important.

În plan sentimental nu au loc evenimente spectaculoase, doar că va fi nevoie să-şi petreacă mai mult timp cu familia sau persoana iubită, un motiv pentru ca nemulţumirile să răbufnească în acest mediu, fiind ca un vulcan de emoţii în plină erupţie.

Cu sănătatea se poate spune că nu stă prea bine, fiind posibile afecţiuni care-şi pun amprenta asupra stării psihice şi suferinţe ale aparatului cardio vascular. De aceea este recomandabil să fie atenţi la consumul de excitante, cafea, băuturi alcoolice, să facă mult sport şi să mănânce cât mai multe crudităţi evitând alimentele grase.

Este indicat să aveţi pe birou un Dragon de bronz, sau din lemn, amplasat lângă o fântână feng shui cu faţa spre apă, este bine de folosit Nodul Mistic ca amuletă protectoare iar pentru amplificarea şanselor utilizarea unei brăţări Dzi cu 9 ochi sau pietrelor de obsidian albastru sau verde, pentru depresie şi anxietate sau a ametistelor sau chihlimbarului pentru noroc.

 

Şarpe

 

 

 

 

(simbol)

Element

Foc

Culoarea

Roşu

Punctul cardinal

Sud, Sud-Est

Trăsături de caracter fundamentale

Activ, hotărât, are un discernământ excelent. Sesizează lesne posibilităţile noi. Este capabil să analizeze un lucru din mai multe unghiuri de vedere. Este fidel şi generos faţă de prietenii săi.

Şarpele este în anul Iepurelui foarte dinamic, extrem de ocupat având numeroase satisfacţii, dacă ştie să se oprească la timp. Asta deoarece va fi tot timpul sub impresia că mai are ceva de făcut, de finalizat, de terminat, că organizarea mai poate fi perfecţionată şi structurată, astfel se va trezi că au pierdut timpul fără a obţine nimic. Din exterior sprijinule promis întârzie, este amânat plimbat de la o uşă la alta, având sentimentul că totul merge pe dos, sau nu în ritmul pe care şi-l doresc. De aici apar multe probleme sau disfuncţii, multe drumuri, unde întâlnesc mulţi oameni care-i distrag de la ceea ce au de făcut: pe scurt în afaceri lucrurile nu prea funcţionează şi este bine să nu insiste pentru că rezolvările nu se întrevăd în viitorul apropiat, mai bine să consolideze ce are şi să se ocupe de carieră. Trăsătura negativă a anului poate aduce cotituri în afaceri sau câştiguri.

În schimb este un an perfect pentru a achiziţiona obiecte de colecţie sau pentru investiţii imobiliare sigure.

Lecţia acestui an este acea de a-şi conştientiza necesităţile, de a-şi conserva valorile şi de a-i lăsa pe alţii să decidă pentru el, singura lui ocupaţie fiind aceia de a se bucura de frumuseţile naturii, de simplitatea vieţii, de sunetul muzicii.

În plan sentimental îşi neglijează familia sau persoana iubită, ceea ce poate fi trecut cu vederea o perioadă după car şi aici lucrurile pot scăpa de sub control şi degenera în probleme grave, ca părăsirea domiciliului sau a partenerului. Nativul Şarpe va relua relaţii mai vechi sau pur şi simplu vor face noi cuceriri în dragoste.

La capitolul sănătate, mare atenţie la problemele pulmonare şi la aparatul respirator, mai ales la fumători atenţie sporită dar şi la problemele cu Ficatul. Trebuie susţinută energia rinichilor, evitând alimentele sărate iar plămânii relaxaţi, efectuând cât mai multe plimbări  şi mişcare în aer liber.

Broscuţa cu trei picioare, o statuetă cu Budha din porţelan sau Vasul abundenţei cu pietricele din ametist amplifică şansele, brăţara Dzi cu 9 ochi protejează relaţia iar amuletele sau  bijuteriile din agat sunt norocoase. 

 

 

Cal

 

 

 

 

(simbol)

Element

Foc

Culoarea

Roşu

Punctul cardinal

Sud

Trăsături de caracter fundamentale

Independent, sigur pe sine, amabil, popular. Este guraliv, dispus şi la gesturi bruşte, necugetate. Este neatent, de aceea poate părea egoist.

Se teme de eşec, nu-i place să repare greşelile comise, mai degrabă îşi schimbă direcţia.

Pentru Cal, anul Iepurelui este unul de revenire, încet-încet se refac sau se reiau toate activităţile care au fost blocate, este însă nevoie de ceva schimbări în jur. Totuşi Apa Iepurelui nu va permite orice fel de mişcare mai ales că vor fi încă multe persoane care vor profita în urma indeciziilor sau a erorilor de apreciere. Adică Calul va fi solicitat, va pune prea multă pasiune chiar dacă nu trebuie, dorind să doboare toate recordurile, chiar dacă nimeni nu le-a cerut acest lucru.

Ar fi bine să abordeze cu mai mult calm şi cumpătare provocările profesionale, să nu riposteze cu brutalitate şi să acţioneze cu diplomaţie. În carieră se pot confrunta cu situaţii dificile, cu schimbări şi inechităţi care-l va afecta profund.

În schimb din punct de vedere financiar, investiţiile sunt profitabile, veniturile se rotunjesc şi beneficiile sunt mulţumitoare.

Starea de agitaţie, dinamismul şi tendinţa de eliberare a Calului, trebuie controlate în anul Iepurelui de metal, de fapt este lecţia lui de acum, aceasta putându-se realiza prin concentrarea asupra planului material, prin fixare şi concentrare doar asupra unei singure probleme, care să devină prioritară.

Sentimental, este atât de ocupat, atât de prins în fel de fel de lucruri mărunte încât aproape neglijează complet familia şi persoana iubită. De aceea este posibil ca relaţiile mai vechi să sufere, să fie necesare schimbarea atitudinii sau să le piardă.

Sănătatea lasă de dorit din cauza epuizării fizice intense, sistemul imunitar fiind deficitar, riscând răceli repetate, oboseală accentuată, stări de nervozitate şi teamă. Este important să desfăşoare activităţi fizice constant sau sporturi de performanţă, să se alimenteze cu proteine, să consume minerale şi vitamine atât din fructe şi legume dar şi din suplimente nutritive. Este bine de evitat călătoriile lungi, există chiar riscul de accidente şi energiile emanate de spitale şi cimitire.

Este bine de ţinut Vasul Wu Lu cu Cei 8 nemuritori în dormitor, Cocorul de metal  sau Broasca ţestoasă pe birou, de purtat amulete cu Piersica nemuririi sau cu Vasul Wu Lu din beril sau topaz. La mâna stângă este bine de purtat brăţara Dzi cu Broască ţestoasă sau Dzi pentru longevitate

 

 

Capră (Oaia)

 

 

 

 

(simbol)

Element

Foc

Culoarea

Galben, Roz, Albastru

Punctul cardinal

Sud, Sud-Vest

Trăsături de caracter fundamentale

Chibzuit, cumpăneşte şi analizează cu migală. Este drăguţ (amabil), sensibil, onest, un spirit liber. Evită conflictele. Este visător, îi place traiul comod, lejer. Nu-i plac regulile care trebuie respectate.

 

Capra este în Anul Iepurelui avantajată, după multe convulsii, frământări şi greutăţi cu care s-a confruntat în ultimii doi ani. Se poate spune că apar recompensele pentru sacrificiile şi eforturile depuse, îi este recunoscută valoarea, este admirată, apreciată şi invitată să participe la viaţa socială. Va beneficia de o perioadă bine meritată de odihnă şi relaxare, va fi în centru atenţiei, va radia. Pe scurt în carieră lucrurile stau excelent, iar profesional se bucură de o unanimă recunoaştere a calităţilor. Financiar este un an bun, afacerile merg bine, aşa că sunt aşteptate câştiguri pe măsură, pe care le va administra cu multă înţelepciune. Atenţie la cheltuielile excesive, mai ales pe haine.

Lecţia acestui an este acea de a agonisi, de a se stabiliza financiar, pentru că va presupune renunţarea la trăirea doar la nivelul simţurilor şi evoluţia şi modificarea principiilor legate doar de supravieţuire. 

În schimb în plan sentimental lucrurile nu stau la fel de bine, pot apare fel de fel de probleme şi nu prea se poate descurca cu uşurinţă. Are nevoie de sprijin moral şi psihic pentru a depăşi încurcăturile familiale,

Nici cu sănătatea nu se poate lăuda, va fi oarecum obligată să acorde mai multă importanţă sănătăţii, altfel fiind posibile declanşarea unor boli acute sau chiar intervenţii medicale severe. Cei mai afectate sunt funcţiile splinei, pancreasului  şi ficatului, instalându-se o stare de vulnerabilitate faţă de toxiinfecţiile alimentare şi de natură degenerativă ale sistemului imunitar. Bolile de natură virală şi predispoziţia spre sedentarism sunt şi ele favorizate. Este indicată odihna, hrana sănătoasă, evitarea mâncărurilor din fast fooduri, consumarea produselor lactate şi a cât mai multor crudităţi, evitarea zahărului şi înlocuirea lui cum miere.

Copăceii din cuarţ roz sau  piramida de cuarţ roz amplasate pe birou ajută la recunoaştere şi noroc în dragoste, iar pentru sănătate amuletele şi bijuteriile din smarald sau brăţara Dzi a lui Budha Tămăduitor, purtată pe mâna stângă.

 

 

Maimuţă

 

 

 

 

(simbol)

Element

Metal

Culoarea

Alb

Punctul cardinal

Vest, Sud-Vest

Trăsături de caracter fundamentale

Inteligent, iscusit, observator bun, cu capacitate de adaptare. Este creativ şi are o imaginaţie bogată. Este drăguţ, are umor bun şi se pricepe să distreze. Îi ajută cu plăcere pe cei care au dat de necaz.

 

Maimuţa se află în totală opoziţie cu elementul lemn al anului Iepurelui, motiv pentru care nu au de ce să se bucure. Senzaţia că totul se strică în jurul său este trăită extrem de acut, creând depresii sau dificultăţi în a găsi soluţiile potrivite momentului.

Financiar, nu se poate spune că există o lipsă acută de bani, doar că veniturile sunt destul de modeste. Dar cu o abilitate demnă de invidiat va şti cum să le gestioneze pentru a nu duce lipsă de nimic.

În carieră îşi face loby şi reuşeşte să se ferească de complicaţii, de sarcinile neplăcute, urgente, de colaborările dezavantajoase sau care i-ar ocupa prea mult timp. Se gândeşte serios să facă schimbări radicale în viaţa sa, fără a întreprinde deocamdată nimic, probabil şi din teama de a nu fi judecată sau împiedicată, de a nu greşi.

Lecţia acestui an constă în a-şi exercita voinţa în sens constructiv, de a supravieţui, fără a încerca să caute vinovaţi sau sprijin din exterior.

Sentimental, oboseala, atmosfera anostă, dezamăgirile o vor face să îşi piardă buna dispoziţie cu care i-a învăţat pe cei din jur şi să se retragă, să se însingureze. Acest comportament va afecta calitatea relaţiei, făcând-o să se simtă mai singură ca oricând.

Cu sănătatea lucrurile nu sunt prea grozave, îşi va petrece mult timp ocupându-se de aceasta, pentru că există o puternică decompensare la nivel psihic. De aici sentimentul de neputinţă şi de incertitudine că  va putea rezolva singură problemele de sănătate. Este important să facă lucruri cât mai trăsnite, să danseze, să aibă o viaţa intelectuală activă mergând la spectacole de teatru, concerte, vernisaje.

Este bine să folosească la birou Budha cel vesel din bronz, sau un Copac al abundenţei făcut din pietre semipreţioase din citrin sau Un Copac cu bănuţi,  să amplaseze în dormitor un Cocoş de metal pentru armonizarea relaţiilor, să folosească amuletele norocoase: Şir trei monezi pentru

bogăţie legate cu şnur roşu, Nodul mistic, Broscuţa râioasă.   Purtaţi Agat roşu pentru a încuraja norocul să se îndrepte spre voi. Numit adesea şi „piatra de foc”, agatul face pe oricine mai energic şi mai sociabil. Agatele favorizează prosperitatea şi pot fi folosite foarte eficient în scopuri de afaceri şi în chestiuni de ordin personal, nu uitaţi să le purtaţi la mâna stângă, dacă sunt brăţări.

 

 

Cocoş

 

 

 

 

(simbol)

Element

Metal

Culoarea

Alb, Galben

Punctul cardinal

Vest

Trăsături de caracter fundamentale

Acordă importanţă aspectului său exterior, este elegant şi de bun-gust.

Îl caracterizează empatia şi bunăvoinţa. Se străduieşte să fie independent. Este lipsit de tact, uneori chiar de o sinceritate jignitoare.

Anul Iepurelui este de departe un an slab, fiind ştiut că Iepurele şi Cocoşul se află în opoziţie. De aceea trebuie considerat un an al vulnerabilităţii, în care totul merge pe dos, nimic nu se leagă, în ciuda eforturilor depuse. Cerul se prăbuşeşte, pământul crapă şi toţi cei apropiaţi par că te-au părăsit. De aceea nu te înverşuna, mai ales ştiind toate acestea foloseşte acest an pentru a medita, pentru retragere  şi reflecţie asupra limitelor noastre biologice. Amânările unor planuri importante pe care te încăpăţânezi să le generezi, să nu te mire şi nici să nu te revolte, este de aşteptat să se întâmple aşa, pentru că vei trezi destul de multe rivalităţi care îţi vor bloca orice fel de iniţiative.

Lecţia de învăţat în acest an este de a învăţa că nu ai întotdeauna dreptate şi că este important să ţi cont în primul rând de experienţa emoţională şi apoi de tendinţa de a analiza şi a selecta.

Financiar cheltuielile vor fi destul de mari, aşa că nu este cazul să te lansezi în afaceri, mai ales pentru că şti că nu vei primi banii pe care-i aştepţi.

Sentimental poţi fi implicat într-o pasiune destul de intensă pe care nu o vei putea gestiona, şi care îţi va da peste cap viaţa emoţională. În familie există tensiuni generate doar de nemulţumirea ta, şi de lipsa ta de implicare. În general sfera relaţională are cel mai mult de suferit pentru că tu tot timpul te poziţionezi în contră, fiind evident că se produc fricţiuni şi dispute.

La capitolul sănătate stai destul de prost din cauza sentimentului că eşti nedreptăţit şi că nu primeşti ceea ce ţi se cuvine, un motiv destul de puternic pentru a-ţi fi afectată energia plămânilor, aici fiind cel mai vulnerabil punct. Apoi este foarte posibil ca stările de furie, şi momentele de o mare încărcătură emoţională pot să creeze dezechilibre importante la nivel hormonal şi sexual.

Este indicat să folosiţi un Py Yao plasate în est şi la birou sau masa de lucru folosiţi scaune din lemn, pătrate, joase, plate, pământii, pentru a fi susţinută energia pământului. Purtaţi amulete din Citrin cu Cocoşul sau Broscuţa ţestoasă pentru a da un impuls norocului la bani. Citrinele pot avea diverse nuanţe de galben; pentru noroc în carieră, alegeţi un galben auriu, strălucitor. Folosirea brăţărilor di jasp este la fel de benefică. Aceste brăţări se poartă la mâna dreaptă.

 

 

 

Câine

 

 

 

 

(simbol)

Element

Metal

Culoarea

Albastru, Galben deschis

Punctul cardinal

Vest, Nord-Vest

Trăsături de caracter fundamentale

Este cinstit, sincer, dezinteresat, curajos, just, fidel, pesimist. Îşi ajută cu plăcere prietenii, este capabil să manifeste empatie faţă de alţii. Îşi păstrează cumpătul şi în situaţii periculoase. Este atent la detalii.

Câinele are un succes absolut în anul Iepurelui de Apă, pentru că este anul în care va culege roadele muncii depuse de câţiva ani, fie că este vorba de lucruri bune, fie că acestea sunt neplăcute. Ajutoare neaşteptate vin prin diverse căi sau moduri, ceea ce-l va copleşi. Apar propuneri noi de colaborare, contracte noi, sau parteneriate foarte tentante. Este extrem de eficient în restructurarea şi organizarea activităţilor, sau pentru revitalizarea proiectelor aflate într-un impas major. Este anul succesului garantat cu condiţia de a nu-şi amâna acţiunile şi să fie atenţi la toţi paşi pe care-i fac şi la toate oportunităţile care apar onorând orice fel de propuneri.

Financiar este o perioadă bună, de revenire şi consolidare.

Lecţia din acest an este legată de capacitatea de a se adapta la condiţiile impuse, sau existente, renunţând la idealizarea oricărui concept.

Sentimental, este un an la fel de bun, fiind susţinuţi de cei apropiaţi şi de partenerul de viaţă. Relaţiile pasionale cu sexul opus se pot transforma destul de repede în pasiuni greu de controlat, devenind regretabile. Este dezamăgit de calitatea trăirilor emoţionale ale prietenilor sau apropiaţilor săi.

Cu sănătatea nu au probleme prea mari, zona respiratorie şi în zona rinichilor, aici este o energie care trebuie susţinută, pentru a avea starea de vitalitate necesară împlinirii şi ducerii la bun sfârşit a tuturor proiectelor în care sunt implicaţi. Este important să călătorească, să-şi realizeze concediul la care visau de mulţi ani, să vadă tot timpul locuri şi oameni noi.

Lingourile şi pepitele aurii trebuie să vă însoţească pretutindeni, iar Copacul abundenţei cu bănuţi nu trebuie să lipsească din casă sau de la locul de muncă. Nu trebuie să lipsească şirul de trei monede de pe facturi, Nodul mistic şi Sferele de cristal. Bijuteriile cu diamante sunt foarte benefice, amplificând puterea anului.

 

 

 

Porc (Mistreţ)

 

 

 

 

(simbol)

Element

Apa

Culoarea

Verde, Albastru închis

Punctul cardinal

Nord, Nord-Vest

Trăsături de caracter fundamentale

Este onest, drăguţ, amabil, sensibil, are un umor bun. Îi plac trăirile, experienţele noi, le şi doreşte, uneori fiind nechibzuit din acest punct de vedere. Este echilibrat şi paşnic, tolerant, visător şi optimist. Rareori este nemulţumit şi critic.

Porcul are un an destul de plin, fiind în permanent ocupat să facă ceva, ceea ce îl va solicita la maxim. La nivel general este un an destul de variabil  şi instabil pentru el, totul depinzând de felul în care acţionează pentru a depăşi obstacolele. Este important să descopere soluţii noi şi căi noi de rezolvare la probleme vechi, creativitatea şi imaginaţia fiind atuurile lui forte pentru a reuşi. Extrem de abil şi perspicace, dinamic, încrezător şi motivat, el îşi consolidează pas cu pas poziţia, progresul fiind în acest fel o certitudine în ceea ce-l priveşte.

Lecţia de viaţă este legată de dorinţe pe care este bine să le monitorizeze mai atent atât pentru igiena mentală şi relaţională cât şi pentru cea alimentară. Este bine să se elibereze de acele obiceiuri sau anturaj care îl sufocă prin insistenţă şi îi ocupă timpul şi aşa foarte redus, necesar manifestării propriei creativităţi.

Financiar nu se poate vorbi despre acumulare de bani ci mai degrabă despre bunuri materiale şi imobiliare, acţiuni şi investiţii importante. Din această perspectivă se poate considera o creştere semnificativă, care va spori dacă este atent şi bine administrată. În general toate acţiunile sunt mulţumitoare, cu mici excepţii, mai ales în zonele legate activităţile sociale sau mondene. Cu toate acestea se implică de dragul anturajului sau al extravaganţei de a face parte din lumea mondenă.

Sentimental este un an în care poate să fie ales, poate să se îndrăgostească, să trăiască pasional şi foarte intens iubirea. În familie lucrurile decurg mulţumitor,  doar cu mici probleme legate de felul în care cheltuieşte banii, dar care se aplanează uşor.

Sănătatea este la fel de bună, uşor de întreţinut dacă se elimină dependenţele alimentare sau excesele de orice fel, zona digestivă este cea mai afectată, fiind necesar perioadic să facă cure de purificare sau să respecte perioadele de post.

Amuletele sau pandantivele cu Iepuraşi aurii, bijuteriile de topaz şi / sau rubin, Sferele de cristal, Acvariile cu peşti, sau Fântânile feng shui sporesc bogăţia şi norocul.

Cum sărbătoresc chinezii Anul Nou şi de ce nu şi noi...

Sărbătorirea Anul Nou lunar la chinezi constituie o tradiţie milenară, şi ea durează 15 zile la rând, adică de la Luna Nouă până la Lună Plină, când are loc Festivalul Lanternelor, marea festivitate care încheie perioada de sărbători. Cele 15 zile sunt pline de practici religioase şi sociale cu adânci semnificaţii, o ilustrare a profunzimii spiritului civilizaţiei chineze tradiţionale, care acordă ciclurilor astrale o atenţie deosebită. Omul occidental modern se limitează adesea la o noapte albă petrecută cu muzică şi cu o masă plină, cu prietenii şi familia, sau chiar între străini, la o dată fără legătură cu vreun eveniment ceresc, doar stabilită prin calendarul convenţional. Iată o enumerare a momentelor sărbătoririi Anului Nou la chinezi:

  • Prima zi a Anului Nou Chinezesc, cea a Lunii Noi, este dedicată întâmpinării zeilor cerurilor şi pământului. Se practică abţinerea de la consumul de carne, considerându-se că asta aduce o viaţă lungă şi fericită.
  • În a doua zi se fac rugăciuni adresate strămoşilor şi tuturor zeilor. Câinii sunt îngrijiţi cu multă atenţie şi sunt hrăniţi bine, căci se crede că a doua zi este ziua de naştere a tuturor câinilor.
  • În zilele a 3-a şi a 4-a, ginerii au îndatorirea de a prezenta socrilor respectul lor.
  • A 5-a zi, numită Po Woo, este dedicată Zeului Bogăţiei. Oamenii rămân acasă pentru a-l onora. Nimeni nu merge în vizite la rude sau la prieteni în această zi, fiindcă se crede că asta aduce ghinion.
  • Din ziua a 6-a până în a 10-a zi, chinezii îşi vizitează după dorinţă, fără a fi invitaţi, rudele şi prietenii. Ei se duc şi la temple ca să se roage pentru noroc şi sănătate.
  • Ziua a 7-a este cea în care agricultorii îşi expun produsele. Cu acest prilej se prepară o băutură specială, din 7 plante diferite. Aceasta se consideră a fi şi ziua de naştere a tuturor fiinţelor umane.
  • În a 8-a zi are loc o cină în familie, iar la miezul nopţii se adresează o rugăciune Zeului Cerurilor.
  • În a 9-a zi se aduc ofrande Împăratului de Jad, una dintre cele mai importante zeităţi Daoiste.
  • Zilele a 10-a, a 11-a şi a 12-a sunt cele în care prietenii şi rudele trebuie invitaţi la cină.
  • După atâtea mese bogate, ziua a 13-a este rezervată unei diete mai simple, pentru purificare.
  • A 14-a zi este rezervată pentru a se pregăti Festivalul Lanternelor, marea festivitate care va avea loc în cea de-a 15-a zi, pe Lună Plină.

Ce putem dărui celor dragi la schimbarea anului chinezesc, pentru a avea prosperitate şi noroc:

  • Plicurile roşii Lai-See, numite şi Hong-Bao , conţinând bani , sunt dăruite tinerilor adulţi şi copiilor în timpul anului nou chinezesc. Oferirea reciprocă a cadourilor este , de asemenea , o tradiţie străveche specifică noului an.
  • Răvaşe de primăvara sunt scrise , de obicei , cu cerneală neagră pe hârtie roşie , şi exprimă în versuri dorinţele sau urările legate de fericire , noroc , bogăţie şi longevitate. Ele sunt expuse apoi pe ferestre şi uşi timp de doua luni, pentru a se împlini.
  • Tava prosperităţii, la multe familii se păstrează obiceiul de a expune în casă o tava plină cu dulciuri , bomboane şi fructe uscate cu care sunt trataţi musafirii . Numite “chuen-hop” sau tăvile apropierii dintre oameni , acestea au în mod obişnuit 8 compartimente , fiecare dintre ele fiind destinat unui anume fel de mâncare , specificând importanţa anului nou. În anul Iepurelui de metal nu ar trebui să lipsească  coaja de scorţişoară, prune uscate şi arahide.
  • Portocalele care semnifică averea sau bogăţia nu trebuie să lipsească de pe masă în această zi la fel şi tangerinele care sunt simboluri consacrate norocului.
  • Cei care-şi permit este bine să ofere flori de prun care simbolizează speranţa şi curajul şi flori de narcisă care sunt simbolul noului an, mai dacă şi înfloresc în această zi. Şi tablourile, stampele sau schiţele şi amuletele simbolizate de aceste elemente sunt la fel de puternice şi pot fi oferite sau prezente în fiecare casă.

Suntem diferiţi ca şi cultură şi tradiţie faţă de poporul chinez, dar totuşi atât de asemănători, fiecare clipă ar trebui trăită din plin şi urmând comportamentul iepurelui, să ne facem viaţa plăcută şi confortabilă găsind un prilej de bucurie şi distracţie din orice, mai ales dacă atragem şi norocul şi abundenţa în viaţa noastră.

 

 

Anul Iepurelui de Metal din perspectiva zodiacului animalier

 

O scurtă introducere temporară

 

Astrologia chineză este foarte complexă, iar acest almanah feng shui nu prezintă decât o mică parte, uzuală pentru cei începători sau pasionaţi de acest domeniu atât de vast şi cu o filozofie atât de profundă.

Ciclicitatea este prezentă în toate domeniile vieţii, doar că nouă nu ne pasă de ea şi în acest fel ne situăm în afara legilor universale şi implicit în afara ritmului.

Pentru a vă trezi interesul am să fac o scurtă istorie a ciclurilor astrologiei chineze, începând prin a spune că în anul 2000 s-a încheiat mileniul Şobolanului, pentru a face loc mileniului Dragonului.

Dragonul este unul dintre animalele mitice la chinezi, este principiul schimbării şi în ciuda dimensiunii sale apreciabile, este foarte mobil, se deplasează uşor în toate mediile, zboară, dispune de puteri supranaturale, aruncă văpăi şi materiale incandescente. În simbolistica chineză, Dragonul reprezintă toate formele Puterii:

- Dragonul Cerului Tian Long, este paznicul reşedinţei Împăratului Cerului.

- Dragonul Pământului Di Long reprezintă puterea Pământului şi este ocrotitorul munţilor şi al apelor

- Dragonul Adâncurilor Fucang Long este păstrătorul bogăţiilor ascunse.

Aceste 3 forme ale Puterii corespund celor 3 zone cosmice: Universul esenţelor, Dragonul Divin" - Shen Long- considerat a fi stăpânul întregii Naturi. Se consideră că Dragonul Divin are puteri nemărginite, se poate metamorfoza, poate deveni invizibil şi, la propria-i dorinţă, poate muri temporar. El este cel care provoacă vântul, aduce ploile şi vindecă orice boală.

Din această prezentare am vrut să sugerez importanţa acestui mileniu pentru omenire şi planeta Pământ, Dragonul aducând transformări esenţiale, în primă etapă cultura se va îndrepta spre conceptul unicităţii, apoi sistemul politic va cădea pentru ca 2100 să se treacă printr-o perioadă mai dură pentru ca după anul 2400 să înceapă o perioadă de reconstrucţie, până în 2600 va fi o perioadă de expansiune, urmată de o perioadă de militarizare, finalul lui fiind la fel de neaşteptat ca şi începutul său.

 

În cadrul mileniului Dragonului noi ne aflăm în primul secol care este tot al Dragonului, aducând multe schimbări importante.

Apoi vorbind de decenii primul deceniu al primului secol a fost tot al Dragonului, aşa că odată cu anul 2010 am fost în al doilea deceniu, cel al Tigrului, între 2011 – 2020, iar din 2021 – 2030 suntem în deceniul Iepurelui.

 

Iepurele, indiferent la ce cultură sau popor ne-am referi este un animal simpatic, vesel, pus pe glume şi foarte descurcăreţ( să ne gândim la desenele animate), în plus în cultura europeană creştină este simbolul Învierii ceea ce este interesant deoarece chinezii la rândul lor îl asociază ca şi anotimp cu primăvara, luna lui principală fiind luna martie, când natura începe să renască, să revină la viaţă.

Dacă se face o analogie cu zodiacul european acesta corespunde semnului Peştilor, cu care are multe caracteristici în comun, prin analogie.

Elementul caracteristic fix al Iepurelui este lemnul, energia specifică este yin iar el guvernează perioada zilei cuprinsă între orele 5.00 – 7.00, toate persoanele născute între aceste ore au ca Ascendent Iepurele; acestea manifestă, la fel ca şi în astrologia europeană, multe din caracteristicile acestui semn şi au o mare afinitate cu persoanele născute în anul Iepurelui.  

Se spune că cei născuţi în anii Iepurelui sunt norocoşi, în mitologia chineză, Iepurele este un simbol al longevităţii şi se crede că este copilul Lunii deoarece atunci când o priveşti pare că se vede un iepure care stă pe o stâncă şi ţine în labe Elixirul Nemuririi. Interesant, deoarece şi aztecii  considerau că iepurele este un ajutor al Lunii, având misiunea să menţină ritmul timpului şi al anotimpurilor, astfel încât recoltele să vină la vreme şi să fie bogate. În China, copiii ai obiceiul ca în puterea toamnei să confecţioneze lampioane din hârtie sub formă de iepure, la lumina lor privindu-l cu admiraţie pe Iepurele nemuritor de pe Lună care stă sub scorţişorul lui ( seamănă acest obicei atât ca perioadă cât şi ca manifestare cu cel de Haloween).

Deci, Iepurele, reprezintă o personalitate delicată, agilă şi prudentă care farmecă prin caracterul său persuasiv. Este un partener plăcut datorită stilului libertin şi exuberantei sale. Femeile născute sub aceste semn pot da dovadă de o totală nechibzuinţă, dar nu din răutate, ci pentru ca sunt pline de energie. Cu toate acestea, nu sunt agresive, ba chiar preferă să întoarcă spatele conflictelor, cu o piruetă generoasă.

Iepurele cu toată exuberanţa sa este rezervat din fire, liniştit, paşnic, foarte diplomat, practic rezolvând situaţiile în favoarea sa şi ieşind cu eleganţă desăvârşită din încurcături.

Tactica lui este de a evita confruntările directe, corp la corp, dar atenţie că are o imaginaţie extraordinară putând deveni de-a dreptul diabolic când îşi pune-n minte să inducă lumea în eroare pentru a-şi atinge scopul( asta nu aminteşte cumva de Bugs Bunny?!). Cu toată aparenţa sa liniştită, are o voinţă de fier, îşi urmăreşte scopul metodic, fără a da nimic de bănuit, prudent, discret, părând indiferent sau lent. Purtarea este impecabilă, respectuoasă, înţelegătoare, în aşa fel că nici nu-ţi dai seama cu câtă dibăcie a obţinut tot ceea ce şi-a dorit. În plus ţine minte toate detaliile, iar cu simţul său de observaţie deosebit, puteţi fi siguri că indiferent ce se întâmplă nu-şi pierde autocontrolul.

O altă caracteristică importantă este aceea că ştiu să-şi facă viaţa plăcută, nu strică nimănui buna dispoziţie, salvează aparenţele, fără a răni sentimentele nimănui, aşteptând momentul potrivit pentru a-şi plăti poliţele.

Este un bun ascultător, un bun psiholog, dar întotdeauna adoptă rolul de sfătuitor pasiv, este un intelectual realist, deci nu-şi va da sufletul pentru a apăra cauza, sare în ajutor, dar când simte că necazurile nu se mai sfârşesc sau se repetă prea des, graţios ştie să iasă pe nesimţite din peisaj.

Nu este uşor să manevrezi un Iepure, este dur când trebuie să-şi apere viaţa personală sau secretele, disimulând, aplicând tactici subversive, îndepărtându-se brusc şi fără regrete de oricine care-i violează intimitatea sau îl sufocă. Este extrem de prudent în situaţiile dificile, birocratic, tipicar, tocmai pentru a-şi asigura liniştea şi a nu-şi pereclita securitatea. Din acest motive, pentru că fuge de conflicte şi caută mereu confortul sau soluţia cea mai simplă are reputaţia că ar fi slab, oportunist şi indulgent.

În concluzie Iepurele sare pur şi simplu peste toate obstacolele, cade mereu în picioare, crede în capacitatea lui de a supravieţui, ştie să se ferească de rele, este perspicace, plin de bun simţ şi bun gust, manierat, scopul său fiind armonia şi autoconservarea. În schimb atenţie căci nu spune tot ce gândeşte, puteţi conta pe prietenia lui cât nu îi cereţi prea multe, critica îl doboară iar rutina îl ucide.

***

Un alt an al Iepurelui de Apă a mai fost în 1963 și în 1903, în 1963 lumea fiind cutremurată de asasinarea lui JF Kennedy, 1963 au loc alegeri si ”câștigă” comuniștii în România. A fost un an cu un cutremur puternic în Iugoslavia la Skopie și cu un dezastru natural la Vajjon când a avut loc o alunecare de teren a muntelui Toc, ambele producând mii de victime. Cazul Kings Bay (Kings Bay-saken ) a fost o problemă politică în Norvegia care a atins apogeul în 1963 și a dus la prăbușirea guvernului lui Einar Gerhardsen , formând baza unei coaliții non-socialiste care a persistat până la sfârșitul Secolul XX. Cazul a fost un episod dramatic din istoria Norvegiei care a dus la sfârșitul dinastiei Gerhardsen și la apariția unei politici alternative mai articulate și coerente în tabăra nesocialistă.

 

Din punct de vedere al sănătăţii Iepurele guvernează zona gâtului şi coloana aducând dureri de oase, boli de mişcare ( Parkinson) iar elementul Apă reprezintă rinichii.

 

Iepurii născuţi primăvara vor fi foarte buni în acest an în tot ceea ce fac sau întreprind. Este important să fie la curent cu ultimele noutăţi din domeniile care-i interesează, să-şi facă strategii clare şi optime, mai ales cei care lucrează în industria calculatoarelor şi a softurilor pentru ele; este bine să îşi folosească imaginaţia şi simţul artistic.

 

 

 


CURSURI DE ASTROLOGIE CHINEZĂ ȘI FENG-SHUI.
Diplomă recunoscută de Ministerul Muncii.
Formator Gabriela Apostol.
Pentru înscrieri, structura şi durata cursurilor detalii aici...


CURSURI DE ASTROLOGIE
Diplomă recunoscută de Ministerul Muncii.
Formator Gabriela Apostol.
Pentru înscrieri, structura şi durata cursurilor detalii aici...

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte