MOTTO: La fel cum corpul este alcătuit din celule, visele sunt alcătuite din emoții. Există două surse principale din care provin aceste emoții: una este teama și toate emoțiile care se nasc din teamă, iar cealaltă este iubirea și toate emoțiile care se nasc din iubire.
Noi experimentam ambele tipuri de emoții, dar cele care predomina de regulă sunt cele izvorâte din teama. Don Miguel Ruiz

 

Dragobetele era închipuit în tradiţia populară românească, ca un flăcău voinic, puternic, frumos şi tare iubitor, putând fi întâlnit prin păduri – o imagine a Iubirii care trebuie să fie frumoasă, puternică și naturală; se considera că Dragobetele ocrotea şi purta noroc îndrăgostiţilor, tinerilor în general, putând fi socotit un veritabil Cupidon românesc. Originea acestei sărbători este în ciclurile naturii, mai ales în lumea păsărilor. În legendele româneşti se spune că era fiul Babei Dochia, iar  că nevasta sa era sora lui Lăzărică cel mort din dor de plăcinte şi acesta un alt erou popular vegetaţional.

Oricum, fiindcă tot vorbeam de cicluri, Dragobetele împarte anul, din punct de vedere al tradiţiilor populare, în două, el deschizând o perioadă matriarhală, de ”dominaţie” a femeii, din 24 februarie – 9 martie, restul anului stând sub semnul patriarhatului, începând cu Moşii de iarnă din 10 martie şi până la Dragobetele următor. În acest context mai ales femeile, ar trebui să se bucure din plin de această perioadă, să-şi dedice mai mult timp propriei persoane, să fie mai iubitoare şi vesele.

În popor, Dragobetele erau un personaj foarte iubit şi aşteptat, probabil şi pentru că însuma o multitudine de calităţi; i se spunea Cap de Primăvară, Logodnicul Păsărilor , iar la originea lui este un zeu din panteonul balcanic, al fertilităţii, fecundităţii, senzualităţii şi dragostei. Este evident că de el sunt legate toate tradiţiile care vestesc venirea primăverii. El este identificat şi cu o altă reprezentare mitică a Panteonului românesc, Năvalnicul, fecior frumos care ia minţile fetelor şi nevestelor tinere, motiv pentru care a fost metamorfozat de Maica Domnului în planta de dragoste care îi poarta numele (o specie de feriga), utilizată foarte des în medicina populară.

În ritmul naturii, de Dragobete, păsările migratoare care s-au întors în 11 februarie, de Sfântul Vlasie (devenit în Calendarul popular protector al păsărilor de pădure si al femeilor gravide) se împerechează şi îşi fac cuib, se strâng în stoluri, ciripesc, şi încep să-şi construiască cuiburile în care îşi vor creşte puii (probabil de la păsări obiceiul fiind preluat şi de către oameni). De frica să nu cârâie ca păsările, nimeni nu lucra in ziua de Dragobete.  

În credinţa populară, în ziua aceasta, oamenii au încredere în apropierea, de orice fel. Neapărat, în ziua aceasta, femeile trebuie să atingă bărbaţi străini, iar fetele trebuie să meargă cu băieţii la pădure, să culeagă primii ghiocei, să adune apa din zăpada netopită şi, neapărat, să râdă împreună, să se bucure de renaşterea naturii.

Sigur că aceste obiceiuri s-au pierdut de mult, dar în sufletul nostru, există încă ancestral această dorinţă de a omagia primăvara şi iubirea, de aceea, chiar dacă nu reînnoim toate aceste ritualuri,  Dragobetele să fie o zi în care trebuie să plecăm de acasă: să ieşim în parc, să mergem la pădure, să chiuim, să râdem, să adulmecăm primăvara, sa o chemăm peste pământ. Să jucăm, să ne strigăm bucuria, să ne întâlnim cu iubitul, cu iubita, să chefuim, să ne bucurăm şi, neapărat, trebuie să culegem flori. Îndeobşte, sărbătoarea dragostei era socotită una de bun augur pentru treburile mărunte, nu şi pentru cele mari, de acea sigur ne putem face o bucurie din micile gesturi.

În popor se spunea că dacă de Dragobete plouă primăvara va veni devreme iar dacă ai norocul să auzi pupăza cântând eşti harnic tot anul,  şi obligatoriu iubiţii trebuie să se întâlnească de Dragobete pentru a fi împreună tot anul.

 

 

Trecând și la mici indicații astrologice, aș putea spune că fiecare zodie ar un punct comun în manifestarea aspirațiilor legate de iubire.

Mă gândesc să le amintesc pe scurt.

 

Berbec – dragostea este o ardere interioară, există întotdeauna o foame de iubire, lipsa ei aduce de multe ori blazare, sarcasm și se observă evident pe forma trupului,  care se revoltă fiziologic primul. Iubirea este complet responsabilă.

 

Taur – savoarea dragostei, este absolut necesară, de la cele mai mici amănunte până la cele mai mari, de fapt este cea mai concretă formă de manifestare a ei. Cine merge pe calea iubirii dăruiește mai mult decât primește.

 

Gemeni – dragostea înseamnă tinerețe, este nevoie de jocuri, de inedit, au nevoie să vadă viața ca în copilărie, ca pe o bucurie. Ca să reușiți, este necesar să fiți cinstit cu dumneavoastră înșivă, dar și cu cei din jur.

 

Rac – dragostea înseamnă romantism, cuvinte încărcate de sentimente, emoții intense. Cel mai important este să învețe să se iubească cu frici cu îndoieli cu cicatrici cu tot. Dacă vă iubiți suficient de mult, nu veți încerca niciodată să renunțați la libertatea dumneavoastră personala.

 

Leu – dragostea înseamnă căutare, nu se opresc căutând-o. Iubirea nu pică din cer, noi emoțional suntem ca un șantier, în diferite faze ale lui, iar asta atrage de fiecare dată altceva. Relația reprezintă o artă. Visul creat de două persoane este încă și mai dificil de controlat decât propriul vis.

 

Fecioară – în dragoste totul se împarte la doi, și bune și rele, și vorbește despre a dărui și dedica. Dilema este ce caută în relații iertare sau dreptate? Rănile ne dor, iar noi simțim nevoia să ni le protejăm, chiar și de către cei pe care îi iubim.

 

Balanța – dragostea este frumusețe și armonie.  Echilibrul și imaginea dragostei sunt extrem de importante, atât de importante că își consumă multă energie și aproape uită să se bucure. Între norul meu și norul tău a crescut un curcubeu.

 

Scorpion – dragostea este totul sau nimic. Iubirea și durerea stau pe aceiași scară, dar la etaje diferite, câteodată se mai greșește etajul. Totul este frumos, este romantic, este sublim. Războiul controlului a dispărut.

 

Săgetător – dragostea este o filozofie, o aspirație, un ideal, este o călătorie în locuri neumblate, de aceea de fiecare dată este o provocare. Dragostea înseamnă protecție și suport.

 

Capricorn – dragostea este o aventură care durează toată viața, se bazează pe sentimente durabile, pe cugetări și trebuie să fie înțeleaptă. Inima omului este la fel ca o carte magică. Dacă vă veți deschide inima, veți avea la dispoziție întreaga iubire de care aveți nevoie.

 

Vărsător – dragostea este libertate și profunzime. Se caută absolutul și imposibilul, sentimentele calde și sincere. Necunoscutul este o provocare care aduce noutate permanentă. Ne căutăm un partener pentru că dorim să ne jucăm, să fim fericiți și să ne bucurăm de ceea ce suntem.

 

Pești – dragostea este o reverie interioară, greu de înțeles de cele mai multe ori de cei din jur. Acceptarea și descoperirea cu bucurie a ceea ce au nu observarea doar a ceea ce le lipsește, poate să aducă multă împlinire în plan sentimental. Toată iubirea de care aveți nevoie există deja în inima dumneavoastră. Inima omului are capacitatea de a emana oricât de multă iubire, putând să acopere cu ea întreaga lume, dacă dorește. Dăruiți-vă necondiționat iubirea; fiți generos cu iubirea dumneavoastră.


CURSURI DE ASTROLOGIE CHINEZĂ ȘI FENG-SHUI.
Diplomă recunoscută de Ministerul Muncii.
Formator Gabriela Apostol.
Pentru înscrieri, structura şi durata cursurilor detalii aici...


CURSURI DE ASTROLOGIE
Diplomă recunoscută de Ministerul Muncii.
Formator Gabriela Apostol.
Pentru înscrieri, structura şi durata cursurilor detalii aici...

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte