Reguli generale

  • În general, dacă suferiţi din cauza problemelor urinare, trebuie să evitaţi alimentele iritante (alcool, cafea, condimente puternice, sarea în exces). Veţi folosi în schimb alimente şi remedii cu proprietăţi diuretice, antiseptice şi antiinflamatorii.
  • Trebuie să consumaţi lichide în cantitate mare (2,5-3 litri/zi) – se realizează astfel o „spălare” a rinichilor, care îndepărtează atât bacteriile responsabile de infecţiile urinare, cât şi excesul de săruri minerale care contribuie la formarea de „nisip” sau „pietre” în căile urinare.
  • De asemenea, ca o regulă generală, trebuie să vă feriţi să staţi în frig. Rinichii sunt foarte sensibili (sunt cel mai Yin – deci şi cel mai rece – organ al corpului, conform medicinei tradiţionale chineze) şi au nevoie de căldură. Purtaţi ciorapi sau şosete groase, care să protejeze piciorul şi gamba, lenjerie şi îmbrăcăminte care să acopere zona lombară; evitaţi mersul desculţ pe suprafeţe reci.
  • Puneţi comprese calde pe regiunea vezicii urinare şi faceţi zilnic băi de şezut cu coada-calului. Vara se recomandă şi „baia de soare” – expunerea la soare a zonei abdominale şi lombare.
  • Femeile care fac cistite frecvente trebuie să realizeze spălarea zonei genito-urinare după fiecare eliminare a scaunului, urinarea la sfârşitul actului sexual, purtarea lenjeriei de bumbac şi evitarea lenjeriei sintetice.
  • Obişnuiţi-vă să consumaţi zilnic produse apicole:

- mierea – este foarte bună atât în infecţiile urinare, cât şi în litiază – mai ales cea de levănţică, cimbru, conifere, iarbă-neagră, eucalipt, păpădie; doza este de 1-2 linguri pe zi;
- lăptişorul de matcă – este un bun imunostimulator şi combate infecţia urinară cu E. Coli;
- propolisul sub formă de tinctură - este un excelent antiinfecţios;

  • Ori de câte ori rinichii nu funcţionează aşa cum trebuie, mâncaţi din belşug:

- fructe: afine, coacăze negre, mere, pere, pepene verde, prune, struguri, fragi, căpşune, zmeură, agrişe;
- legume: castraveţi, dovlecei, fasole verde, gulii, ceapă, usturoi, praz, sfeclă roşie, morcovi, ţelină, pătrunjel, urzici, varză;
Fructele se consumă fie ca atare, fie sub formă de salate şi sucuri. Legumele pot fi consumate atât în stare crudă, în salate din diferite combinaţii, cât şi gătite (fierte).

  • O cură foarte utilă este cea cu lămâie: se foloseşte sucul de la 2-3 lămâi, diluat cu apă, băut dimineaţa înainte de masă, timp de o săptămână.


Infecţiile şi inflamaţiile urinare
Pe lângă alimentele indicate mai sus, se recomandă să se consume şi alte alimente cu efect dezinfectant urinar şi care calmează şi combat inflamaţia: seminţe de dovleac neprăjite (1-2 linguri zilnic), frunze de păpădie, suc de ananas, precum şi condimente blânde (cimbru, coriandru, sovârf, cimbrişor).
Puneţi în salate frunze proaspete de călţunaşi (Tropaeolum majus) – conţin substanţe cu efect bacteriostatic (opresc dezvoltarea germenilor în urină).
În general, se recomandă o dietă alcalină (predominant vegetală) În caz de infecţii puteţi alcaliniza urina prin administrarea de bicarbonat de sodiu (o linguriţă la un pahar de apă, o dată pe zi), deoarece alcalinizarea urinei reduce activitatea unor germeni. Excepţie face infecţia cu E. coli, în care se va folosi o dietă acidifiantă (dietă cu brânză, ouă, peşte).

Litiaza urinară
Infecţiile urinare pot fi însoţite adesea de litiază urinară („pietre la rinichi”). Infecţiile cu anumiţi microbi modifică pH-ul urinar şi creează condiţii favorizante pentru acumularea unor săruri minerale care se pot transforma în timp în „pietre”. La rândul lor, calculii care se deplasează pot irita şi inflama căile urinare. Litiaza urinară beneficiază şi ea de tratament şi de o dietă naturistă.
Este necesar un consum de lichide în cantitate mare, precum şi cure de ape minerale (cum sunt cele de la Băile Olăneşti, Călimăneşti etc.).
Pentru a „topi” calculii urinari, vom recurge la următoarele alimente:
- fructe diuretice – cireşe, pepene verde (şi macerat din seminţe de pepene verde măcinate, 1 lingură la o cană – conţine enzime care ajută la distrugerea calculilor); măceşe, suc proaspăt de lămâi şi portocale; mere, afine, coacăze, piersici;
- cură cu struguri – 0,5-1 kg pe zi în timpul sezonului;
- legume - cartofi şi suc de cartofi, frunze şi rădăcină de leuştean, rădăcină de ţelină, năut fiert, ceapă, praz, hrean, pătrunjel, seminţe de urzică;
- salată şi suc de castraveţi, morcovi, sfeclă roşie, ridichi negre (o cană pe zi, consumată pe parcursul a 24 ore, se bea cu înghiţituri mici, cu 30 minute înainte de mese).
Cură de eliminare în litiaza urinară
Timp de 2 zile nu se mănâncă nimic, doar se beau din 2 în 2 ore câte 2 pahare de suc de mere. A treia zi, se bea dimineaţa un pahar cu suc de mere, după 30 minute se beau 200 ml ulei de măsline, apoi imediat un pahar de suc de mere. Nu se mănâncă nimic până seara, se poate bea în continuare suc de mere.
Pentru un tratament cât mai eficient, este bine să se afle exact compoziţia calculilor (prin determinarea nivelului calciului, acidului uric etc.).
Litiaza cu uraţi şi acid uric este principalul tip de litiază care beneficiază de tratament cu plante medicinale, plantele având efect de eliminare a acidului uric şi uraţilor în exces:
- se evită alimentele bogate în uraţi: carnea (şi semipreparatele din carne, conservele etc.), peştele, ciocolata, cafeaua, ceaiul verde, icrele;
- dieta va fi alcalină, cu un supliment zilnic de bicarbonat de sodiu (aşa cum am menţionat anterior);
- din nou fructele şi legumele proaspete trebuie să fie baza dietei: agrişe şi suc de agrişe (2-3 căni zilnic), coacăze negre şi roşii (şi frunze de coacăz negru), fragi, căpşune, mere, pere, consum de ceapă, praz, fasole verde, salată verde, sfeclă roşie, roşii, usturoi, varză, urzici.
În litiaza oxalică:
- se evită alimentele care conţin oxalaţi: roşiile, măcriş, ştevie, sfeclă, revent, spanac, fasole verde, pătrunjel, căpşuni, fragi, coacăze, varză şi suc de varză;
- este permis consumul de proteine din peşte proaspăt, ouă, lactate, orez, cartofi, morcovi.
În litiaza cu fosfat de calciu se evită laptele şi produsele lactate, ouăle, legumele verzi (mazăre, fasole verde), nucile, migdalele.

| Dr. Cristina Pavel | Medic specialist medicină de familie | Competenţă apifitoterapie, acupunctură şi homeopatie | Clinica Raphael Medica |

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte